Οι πραξικοπηματίες συνέλαβαν τον Μόρσι




Εκπρόσωπος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και αξιωματούχος των δυνάμεων ασφαλείας, δήλωσαν ότι ο Πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι που ανατράπηκε με πραξικόπημα από το στρατό κρατείται από τις σττρατιωτικές αρχές.

Ο Αχμέντ Άρεφ, εκπρόσωπος της Αδελφότητας, δήλωσε ότι ο Μόρσι κρατείται από τις αρχές, χωρίς όμως να γνωρίζει ακριβώς την τοποθεσία. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, ένας αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσε ότι ο Μόρσι κρατείται σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις πληροφοριών.

Οι στρατιωτικές αρχές, που ελέγχουν την κατάσταση, έκλεισαν τρεις τηλεοπτικούς σταθμούς που πρόσκεινται στη Μουσουλμανική Αδελφότητα, γεγονός που εγείρει ανησυχίες στη δημοσιογραφική κοινότητα.

Οι δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλαν στα γραφεία του ειδησεογραφικού σταθμού Αλ-Τζαζίρα, ενώ συνελήφθησαν τουλάχιστον 5 δημοσιογράφοι. Τέσσερις από αυτούς αφέθηκαν αργότερα ελεύθεροι.  Παράλληλα εργαζόμενοι στο αλ Τζαζίρα Μομπάσερ Μισρ, ένα δίκτυο που ανήκει μια θυγατρική του τηλεοπτικού δικτύου αλ Τζαζίρα του Κατάρ, συνελήφθησαν μετά την μετάδοση από το σταθμό του μηνύματος του Μόρσι.

Το πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ μετέδωσε ότι ο τηλεοπτικός σταθμός Egypt25, ο οποίος πρόσκειται στη Μουσουλμανική Αδελφότητα, αναγκάστηκε να σταματήσει τη μετάδοσή και ανώτατα στελέχη συνελήφθησαν λίγο αργότερα, όταν ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Αιγύπτου, στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, ανακοίνωσε ένα σχέδιο για μια νέα πολιτική μετάβαση. Πηγές ασφαλείας δήλωσαν στο Reuteras ότι οι αρχές έκλεισαν επίσης δύο ακόμα τηλεοπτικούς σταθμούς, τους αλ-Χαφίζ και αλ-Νας.

«Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές οι αναφορές πως οι αρχές αποκόπτουν την τηλεοπτική κάλυψη, βασιζόμενες στην πολιτική προοπτική», δήλωσε στο Ρόιτερς από τη Νέα Υόρκη, ο Σερίφ Μανσούρ στέλεχος της Επιτροπής για την Προστασία των Δημοσιογράφων. «Καλούμε το στρατό να μην στερήσει από τους Αιγυπτίους το δικαίωμα στην πληροφόρηση, ειδικά κατά τη διάρκεια μιας τόσο σημαντικής περίστασης», είπε.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: