Οι ζέστες έκαναν τη διήμερη σύνοδο του Εθνικού ολιγόωρη – Παραπέμπεται για το Σεπτέμβριο η συζήτηση για περίγραμμα λύσης του Κυπριακού




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η διήμερη σύνοδος του Εθνικού Συμβουλίου έγινε τελικά ολιγόωρη. Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε το Σώμα για τις πρόσφατες επαφές του, τέθηκε το θέμα του συνομιλητή και της λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου, η σύσταση ομάδων εργασίας και τα υπόλοιπα παραπέμφθηκαν για το Σεπτέμβριο.

Η διαμόρφωση περιγράμματος λύσης, παρόλο που υπήρξαν κόμματα που επέμειναν να γίνει συζήτηση τώρα, θα τεθεί το φθινόπωρο. Δεν έγινε, επίσης, αξιολόγηση του εγγράφου των Ηνωμένων Εθνών για τις συγκλίσεις 2008-2012. Σημειώνεται πως ενόψει και της άφιξης εντός Ιουλίου του ειδικού συμβούλου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αλεξάντερ Ντάουνερ στο νησί, αναφέρθηκε πως υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο εάν το κόμμα του Αυστραλού αξιωματούχου κερδίσει τις εκλογές της χώρας, να διοριστεί σε κρατική θέση.

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα το ενδεχόμενο να τοποθετηθεί πρέσβης της Αυστραλίας στις ΗΠΑ, κάτι που έχει γραφτεί και στο παρελθόν.

Με βάση τις προτάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα συσταθούν οι εξής ομάδες εργασίας, οι οποίες θα πλαισιώνουν το Εθνικό Συμβούλιο αλλά και το συνομιλητή:

–          Διακυβέρνηση

–          Ευρωπαϊκή Ένωση/ανθρώπινα δικαιώματα

–          Εδαφικό

–          Περιουσιακό

–          Οικονομία

–          Ασφάλεια

–          Ιθαγένεια, αλλοδαποι, μετανάστευση, άσυλο ( εδώ προφανώς «κολλά» και το θέμα των εποίκων, το οποίο δεν αναφέρθηκε).

Επίσης, θα συσταθούν, όταν και όποτε χρειαστεί, ad hoc επιτροπές καθώς και Δεξαμενή Σκέψης. Το Εθνικό Συμβούλιο δεν συζήτησε ονόματα για τις επιτροπές καθώς και για τη διαπραγματευτική ομάδα. Ο Πρόεδρος θα συζητήσει τη στελέχωση των επιτροπών αυτών με αρχηγούς των κομμάτων, οι οποίοι κλήθηκαν να παρουσιάσουν κάποιες ιδέες.

Πάντως, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη σύσταση των ομάδων εργασίας, καταγράφηκε αντίδραση του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, Γιώργου Βασιλείου, ο οποίος διερωτήθηκε για τη σκοπιμότητα τους. «Δεν θέλετε λύση; Θα ξεκινήσουμε από την αρχή;», διερωτήθηκε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλείου.

Για τη λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης είπε ότι «ήταν βασική πολιτική θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας το θέμα του συνομιλητή. Αυτό είναι μια σημαντική εξέλιξη. Το δεύτερο έχει σχέση με τη νέα συλλογικότητα, που είναι και αυτή πολύ βασική θέση ότι, φύγαμε από την ομοφωνία και πάμε στο 75%. Είναι μια εξέλιξη σημαντική και θα πρέπει να θεωρηθεί ένα βήμα προς τα μπρος».

Σε ερώτηση τι θα γίνει αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαφωνήσει με το 75%, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «οι αποφάσεις του 75% είναι δεσμευτικές για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αν ο Πρόεδρος διαφωνήσει τότε έχει το δικαίωμα να καταφύγει σε δημοψήφισμα. Αυτή είναι μια νέα θέση που θεωρούμε ως πολύ σημαντική εξέλιξη προς περισσότερη συλλογικότητα».

Οι Οικολόγοι

Έγγραφο των Οικολόγων, που κατατέθηκε σημειώνει πως το Εθνικό Συμβούλιο πρέπει να πάψει να είναι ένα εξωθεσμικό όργανο. Πρέπει να μετατραπεί σε «Συμβούλιο Εθνικής Πολιτικής (ΣΕΠ)» και να διευρύνει τη θεματική του σε θέματα «Εθνικού» ενδιαφέροντος και σημασίας (π.χ. οικονομία, φυσικό αέριο). Να λειτουργεί πλέον στο πλαίσιο ενός νόμου και κανονισμού (που θα καταθέσει η κυβέρνηση και θα ψηφίσει η Βουλή των Αντιπροσώπων αφού δια νόμου της έχουν εκχωρηθεί οι εξουσίες της κοινοτικής συνέλευσης των Ελληνοκυπρίων). Να ενισχύεται από τη λειτουργία συγκεκριμένων θεσμικών επιτροπών και όχι συμβούλους επιλογής του εκάστοτε προέδρου.

Οι αποφάσεις του πρέπει να έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα (υπό προϋποθέσεις) για την κυβέρνηση και το συνομιλητή (ίδε πιο κάτω). Το Συμβούλιο Αρχηγών να περιοριστεί σε καθαρά ενημερωτικό ρόλο και άτυπο χαρακτήρα για θέματα εξαιρετικά επείγοντα ή εξαιρετικά απόρρητα, σημειώνουν οι Οικολόγοι.

Κόκκινο του Εθνικού στην Συμμαχία του Λιλλήκα – Με πρακτικά για ΑΔΗΣΟΚ ο Γιώργος Βασιλείου στη σύνοδο

Το θέμα της συμμετοχής της Συμμαχίας Πολιτών στο Εθνικό Συμβούλιο έκλεισε χθε αρνητικά. Ο πρώην  Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γιώργος Βασιλείου προσήλθε χθες στο Εθνικό Συμβούλιο έχοντας μαζί του ένα πρακτικό του Σώματος, όταν συζήτησε θέμα ένταξης του ΑΔΗΣΟΚ και απορρίφθηκε.

Ήταν τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας και για την περίπτωση αυτή ίσχυσε ο κανονισμός πως στο Εθνικό Συμβούλιο συμμετέχουν όσα κόμματα εξασφαλίζουν σε εκλογές 5% ή εκλέγουν έστω και ένα βουλευτή.  Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ υπενθύμισε πάντως ότι οι Νέοι Ορίζοντες συμμετείχαν στο Εθνικό με απόφαση του τότε Προέδρου, Γλαύκου Κληρίδη, παρόλο που δεν είχαν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση το 1996.

Κληθείς να πει αν υπήρξε απόφαση για το θέμα της συμμετοχής της Συμμαχίας των Πολιτών στο Εθνικό Συμβούλιο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος  Στυλιανίδης είπε ότι πάρθηκε η απόφαση για μη συμμετοχή της Συμμαχίας Πολιτών. «Η θέση που διατυπώθηκε και για την οποίαν υπήρξε ομοφωνία ήταν ότι πρώτον, θα πρέπει να υπάρχει κάθοδος στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές με αποτέλεσμα παρουσία στη Βουλή.

Δεύτερον, βάσει της νέας απόφασης του Εθνικού Συμβουλίου που προνοεί ότι οι αποφάσεις στο Εθνικό Συμβούλιο με βάση το 75% της πλειοψηφίας του εκλογικού Σώματος κατά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές θα είναι δεσμευτικές για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας,  δεν υπάρχει για τη Συμμαχία των Πολιτών συγκεκριμένο ποσοστό που μπορεί να αξιολογηθεί και τρίτον, η Συμμαχία Πολιτών δεν έχει εγγραφεί ως Κόμμα και δεν έχει διάρκεια ως κόμμα κάτι που προνοείται από το σχετικό Νόμο. Αυτή η σύνθεση των επιχειρημάτων οδήγησε το Σώμα να μην αποδεχθεί αυτή τη στιγμή, τουλάχιστον, τη θέση του Προέδρου της Συμμαχίας στο Εθνικό Συμβούλιο».

Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι θα καλεί από καιρού εις καιρόν τον Πρόεδρο της Συμμαχίας των Πολιτών για ενημέρωση.

Συνομιλητής μετά από 30 σχεδόν χρόνια – Από τον Γλαύκο Κληρίδη στον Μαυρομμάτη, και σήμερα στον Ανδρέα Μαυρογιάννη

Από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 έχει σταματήσει να υφίσταται ο θεσμός του συνομιλητή για το Κυπριακό, επανήλθε χθες με το διορισμό του πρέσβη Ανδρέα Μαυρογιάννη από το Εθνικό Συμβούλιο. Υπενθυμίζεται ότι συνομιλητές διετέλεσαν διαδοχικά οι Γλαύκος Κληρίδης, Τάσσος Παπαδόπουλος ( επί Προεδρίας Αρχιεπισκόπου Μακαρίου) και Κοκής Ιωαννίδης, Ανδρέας Μαυρομμάτης (επί Προεδρίας Σπύρου Κυπριανού). Η παραίτηση του Ανδρέα Μαυρομμάτη το 1986 έκλεισε και τον πρώτο κύκλο των συνομιλητών. Ο Γιώργος Βασιλείου, όταν ανέλαβε την Προεδρία του κράτους είχε και το ρόλο του συνομιλητή στο Κυπριακό.

Χθες στο Εθνικό Συμβούλιο, όπως προέκυψε και από τη σύσκεψη των Αρχηγών, η επιλογή του Ανδρέα Μαυρομμάτη πέρασε χωρις δυσκολίες. Οι Οικολόγοι εξέφρασαν επιφυλάξεις για το πρόσωπο του πρέσβη Μαυρογιάννη ενώ το ΑΚΕΛ διαφώνησε επί της ουσίας. Το ΑΚΕΛ διαφώνησε με το θεσμό του συνομιλητή σημειώνοντας αυτή η θέση του δεν έχει να κάνει με το πρόσωπο του κ. Μαυρογιάννη.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ σε δήλωση του ανέφερε πως «ο διορισμός διαπραγματευτή θα οδηγήσει, μεταξύ άλλων, σε αντίστοιχη κίνηση εκ μέρους της τουρκοκυπριακής πλευράς. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση της διαπραγματευτικής διαδικασίας και θα την καταστήσει  ακόμη πιο αναποτελεσματική και χρονοβόρα».

Το επιχείρημα που προβάλλεται, ότι ένας διαπραγματευτής δεν δημιουργεί θεσμικό πρόβλημα στην Τουρκία και ως εκ τούτου η τελευταία θα μπορεί να συνομιλεί μαζί του, δεν είναι πειστικό, ανέφερε.  Είναι εξαιρετικά αμφίβολο, ανέφερε,  κατά πόσον η Τουρκία θα δεχθεί κάτι τέτοιο αφού πάντα, σε παρόμοιες περιπτώσεις, παραπέμπει στην τουρκοκυπριακή πλευρά.

Οι Οικολόγοι σε έγγραφο που κατέθεσαν αναφέρουν πως «όσο υπάρχει κυπριακό πρόβλημα θα οριστεί Συνομιλητής, στη βάση νόμου που θα καταθέσει η κυβέρνηση και θα ψηφίσει η Βουλή, αφού της έχουν παραχωρηθεί δια νόμου οι εξουσίες της κοινοτικής Συνέλευσης της Ελληνοκυπριακής κοινότητας. Το πρόσωπο που θα αναλάβει αυτό το ρόλο (με πενταετή θητεία) θα επιλέγεται από τον Πρόεδρο με τη σύμφωνη γνώμη του Εθνικού Συμβουλίου  ή της Βουλής. Ο Συνομιλητής θα είναι υπόλογος στο Εθνικό και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Θα παύεται από τον Πρόεδρο σε συνεννόηση με το ΣΕΠ. Ο Συνομιλητής θα συναντά τον εκπρόσωπο του κατοχικού καθεστώτος για συνομιλίες. Δεν θα επαναληφθεί η πρακτική των λεγόμενων «συναντήσεων κορυφής» εκτός όταν όλα συμφωνηθούν και παραμένει η υπογραφή τελικής συμφωνίας».

Πάντως, σύμφωνα με το έγγραφο του Προέδρου της Δημοκρατίας, εφεξής ο ίδιος δεν θα είναι ο συνομιλητής της ελληνοκυπριακής πλευράς. Ο συνομιλητής που έχει διορισθεί, θα είναι υπόλογος στο Εθνικό Συμβούλιο.

Πηγή: www.philenews.com

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: