Οι επιταγές του Ταμείου Αλληλεγγύης που ίδρυσε ο Δημήτρης Χριστόφιας και οι πανάκριβες λιμουζίνες




Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ

Ο πρώην πρόεδρος  της Κύπρου και πρώην ηγέτης του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστοφιας σφράγισε την προεδρία του με την κατάρρευση του οικονομικού και κοινωνικού μοντέλου της Κύπρου, το χάσιμο περιουσιών και την παράδοση του νησιού στην Τρόικα των δανειστών, ακόμη πιο ευάλωτο στις τουρκικές απειλές.

Όμως το τελευταίο διάστημα μια σειρά αποκαλύψεων από τα κυπριακά ΜΜΕ, έχουν τραυματίσει ακόμη περισσότερο και σε ηθικό επίπεδο το προφίλ του πρώην πρόεδρου, με κορυφαία,την  πρωτοφανή σε κυνισμό προσπάθεια εξαγοράς ψήφων για τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου με χρήματα που μάλιστα είχαν προσφέρει σε Ταμείο Αλληλεγγύης  εύποροι κύπριοι επιχειρηματίες.

Η νέα αποκάλυψη (της εφημερίδας ΑΛΗΘΕΙΑ) αφορά και τον τρόπο με τον οποίο στέλνονταν το «δωράκι» σε πολίτες που συνοδεύονταν και με επιστολή προερχόμενη από το Προεδρικό Μέγαρο.

«Αγαπητέ φιλέ/φίλη Μαζί με τις θερμές ευχές  για το  νέο έτος είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας παραδώσουμε  σήμερα αυτή την οικονομική στήριξη  που γνωρίζουμε πόσο πολύ έχετε ανάγκη.

Η στήριξη αυτή προέρχεται  από το Ταμείο Αλληλεγγύης  το όποιο έχει ιδρύσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας  αμέσως μετά την ανάληψη  των καθηκόντων του  ακριβώς για να στηρίζονται  συμπατριώτες και συμπατριώτισσες μας που έχουν πραγματική ανάγκη .Μέσα στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες τις οποίες αντιμετωπίζει η πατρίδα μας λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και της έκθεσης των κυπριακών τραπεζών  στην Ελλάδα, η στήριξη αυτή αποκτά πρόσθετη σημασία.

Ευχόμαστε για ακόμη μια φορά Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά σε εσάς και στις οικογένειας σας».

Συμφώνα με το δημοσίευμα τα “τσιεκκούθκια” –η κυπριακή εκδοχή των επιταγών-  μοιράζονταν σε πρόσωπα που επεδείκνυαν  κομματική αδιαφορία και είχαν οικονομικά προβλήματα. Και αφού τους εντόπιζαν  τα στελέχη του κομματικού μηχανισμού του ΑΚΕΛ τους βολιδοσκοπούσαν  ενόψει των προεδρικών εκλογών και όταν εκτιμούσαν ότι ήταν ικανοποιητικές οι επαφές έστελναν το όνομα στον κεντρικό μηχανισμό και από εκεί μέσω προεδρικού έφευγε η επιταγή για τα …Χρόνια Πολλά.

Στο περίφημο αυτό Ταμείο Αλληλεγγύης δεν βρέθηκαν άλλα παραστατικά εκτός των επιταγών και των στοιχείων για τις δωρεές από φυσικά και νομικά πρόσωπα που κλήθηκαν από τον ίδιο τον κ. Χριστοφια να συνεισφέρουν. Ο κατάλογος αναφέρει τον Κύπριο μεγαλοεπιχειρηματία Νίκο Σιακόλα με 330.000ευρω, Ανώνυμο  με 2000 ευρω, P. Komonas Dev Ltd 2000 ευρω, Χαριτων Σταματίου 7.985 ευρώ, Nicolas Treppides 100000 ευρώ και Russian Commercial Bank 100000 ευρώ, σύνολο  541.985 ευρώ.

Όπως είχε αποκαλύψει ο Φιλελεύθερος της Κύπρου  όλα τα ποσά του Ταμείου συμπτωματικά μοιραστήκαν στην προεκλογική περίοδο και συγκεκριμένα από τις 18 Δεκεμβρίου 2012 μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2013 με αποτέλεσμα ο λογαριασμός του Ταμείου Αλληλεγγύης να παρουσιάζει μηδενικό υπόλοιπο στις 28 Φεβρουριανή, όταν και τυπικά ο κ. Χριστοφιας αποχώρησε από το Προεδρικό Μέγαρο. Η “Αλληλεγγύη” του κ. Χριστοφια και του ΑΚΕΛ είχε εξαντληθεί στην προεκλογική περίοδο.

Τα «τσιεκκουθκια» ήταν 515, όσοι και  οι τυχεροί που προεκλογικά και πάνω στις γιορτές των Χριστουγέννων τους  θυμήθηκε το ΑΚΕΛ και το Προεδρικό και πήραν τον «μποναμά» τους από τα χρήματα που κάποιοι άλλοι είχαν προσφέρει για να ενισχυθούν φτωχές οικογένειες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και τώρα δεν έχουν εντοπιστεί αναλυτικά και επίσημα στοιχεία για την  διαχείριση του Ταμείου ούτε βεβαίως ισολογισμοί. Πλήρη άγνοια για την διαχείριση των χρημάτων αυτών δήλωσε και η Γενική Ελέγκτρια της Δημοκρατίας κ. Γεωρκατζη η οποία έπρεπε να είναι ενήμερη για κάθε κίνηση του Ταμείου και για τον διαχειριστικό έλεγχο του. Οι Οικολόγοι κατήγγειλαν ότι το αρχείο των αιτήσεων  το πήρε σπίτι του ο διευθυντής του πρώην προέδρου της Κύπρου, ενώ εντόπισαν και επιταγές που είχαν εκδοθεί με πλαστό αριθμό ταυτότητας.

Ο κ. Χριστοφιας και οι στενοί συνεργάτες του Στ. Στεφανου και Τίτος Χριστοφιδης φέρονται να είναι οι μόνοι που γνωρίζουν τον τρόπο και τα κριτήρια με τα οποία μυρίσθηκαν τα χρήματα αυτά και η υπόθεση βρίσκεται  ήδη ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής. Το ΑΚΕΛ πάντως και οι συνεργάτες του κ. Χριστοφια απορρίπτουν τις κατηγορίες τονίζοντας ότι δεν είχε κανένα ψηφοθηρικό χαρακτήρα η αποστολή των επιταγών…

Οι λιμουζίνες που πληρώνουν οι φορολογούμενοι

Μια ακόμη αποκάλυψη για το «μεγάλο φαγοπότι» προκάλεσε αντιδράσεις στην Κύπρο υποχρεώνοντας και την Βουλή με πρωτοβουλία του προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών Νικόλα Παπαδοπουλου να περιοριστούν στο ελάχιστον οι λιμουζίνες, μετα οδηγού μάλιστα μερικές από αυτές, που είχαν  διατεθεί σε πλήθος πολιτικών προσώπων η ακόμη και συγγενών τους.

Συμφώνα με τα στοιχεία που είδαν το φώς της δημοσιότητας περισσότερες από 120 λιμουζίνες και 14 υπερπολυτελείς θωρακισμένες λιμουζίνες αποτελούσαν τον στόλο των κρατικών αυτοκίνητων για προσωπική χρήση  των δικαιούχων, φορτώνοντας τον κρατικό προϋπολογισμό με μερικά εκατομμύρια ευρώ.

Μεταξύ των δικαιούχων ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πρώην πρόεδροι της Δημοκρατίας, και οι σύζυγοι τους, πρώην πρόεδροι της Βουλής, διευθυντές και υψηλόβαθμα στελέχη των ημικρατικών οργανισμών και φυσικά οι δήμαρχοι. Σε μια πράξη γενναιοδωρίας το κυπριακό σύστημα διέθετε λιμουζίνα και στους δημοτικούς γραμματείς Λακαταμιας, Λεμεσου και Λαρνακας.

Ο Πρόεδρος της  Δημοκρατίας η σύζυγος του, οι πρώην Πρόεδροι της Δημοκρατίας και οι σύζυγοι τους, οι πρώην πρόεδροι της βουλής, οι υπουργοί και ο γενικός εισαγγελέας δικαιούνται και οδηγό!

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ και πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν βρέθηκε να έχει στην διάθεση του ένα Mercedes E500 ιπποδύναμης μεγαλύτερης των 300 αλόγων άξιας άνω των 100.000 ευρώ, ενώ αντίθετα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαθέτει ένα Mercedes S450L… Οσο για τις διευκρινήσεις της Βουλής ότι ο κ.Καρογιαν δεν ήταν αυτός που επέλεξε το αυτοκίνητο αλλά του δόθηκε, μάλλον δεν έπεισαν κανέναν.

Στην Λευκωσία όμως έχει προκαλέσει οργή και η αποκάλυψη ότι ενώ η Κύπρος βούλιαζε στην κρίση και η απερχόμενη κυβέρνηση είχε αφήσει την χωρά να οδεύει προς την χρεωκοπία, στο Προεδρικό Μέγαρο φρόντιζαν τα επιδόματα-εφάπαξ που θα μοιράζονταν κορυφαία στελέχη και συνεργάτες του κ.Χριστοφια.

Συνολικά διατέθηκε το ποσό των 698000 ευρώ για την αποζημίωση 11 πρόσωπων.

Από τους «άτυχους» ήταν ο κ.Χριστοφιας καθώς από το ποσό  των 357.867 ευρώ που δικαιούταν να πάρει, έλαβε τελικά μόλις 80000 ευρώ γιατί το υπόλοιπο ποσό του είχε καταβληθεί  στο παρελθόν μετα την  αποχώρηση τους από τα αξιώματα του μέλους της Βουλής και του προέδρου της Βουλης. Οι δυο  υπουργοί που είχαν συμπληρώσει πλήρη θητεία πέντε ετών πήραν το δώρο των 94.000 ευρώ ενώ το ίδιο ποσό δόθηκε και στον υφυπουργό παρά τω προεδρω Τίτο Χριστοφίδη και στον κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στ. Στεφανου.

Την Πέμπτη ανακοινώθηκε στην Λευκωσία ότι προχωρά από την Γενική Εισαγγελία η διερεύνηση ποινικών αδικημάτων κατά την περίοδο 2006-2013 που διαπράχτηκαν από πρόσωπα που πιθανόν φέρουν ευθύνη για την οικονομική κρίση. Στις προτεραιότητες  των ποινικών ανακριτών  βρίσκονται:

– Η Διερεύνηση  ενδεχόμενης διάπραξης αδικημάτων σε σχέση με την μεταφορά κεφαλαίων  από την Λαϊκή Τράπεζα στην Ελλάδα και παροχή δανείων

– Η αγορά ομολόγων  του ελληνικού δημοσίου  από τις τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή

– Η επέκταση  των δραστηριοτήτων των κυπριακών τραπεζών στο εξωτερικό και ιδιαίτερα η αγορά της Unisastroum και της  Transylv

www.ethnos.gr

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: