Ξεκινούν οι συνομιλίες Παλαιστινίων και Ισραήλ με δείπνο του Τζον Κέρι στους διαπραγματευτές




Το πρακτορείο Reuters, το CNN και το NBC News μετέδωσαν ότι ο Μάρτιν Ίντικ, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ισραήλ, αναμένεται να είναι ο νέος απεσταλμένος των Ηνωμένων Πολιτειών για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με πληροφορίες των τριών παραπάνω μέσων ενημέρωσης, η ανακοίνωση πιθανώς να γίνει σήμερα Δευτέρα, καθώς Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι διαπραγματευτές σχεδιάζουν να ξεκινήσουν και πάλι τις ειρηνευτικές συνομιλίες στην Ουάσινγκτον, για πρώτη φορά μέσα σε τρία χρόνια.

Οπως είναι ήδη γνωστό, μετά την παρέλευση σχεδόν τριών ετών, οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της Παλαιστινιακής Αρχής και του Ισραήλ θα ξεκινήσουν στην Ουάσιγκτον κατόπιν πρόσκλησης των ΗΠΑ προς τα δύο μέρη. Απόψε, ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι θα παραθέσει δείπνο στους επικεφαλείς των αντιπροσωπειών.

Σε ανακοίνωση του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ αναφέρεται ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών παρακάλεσε τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπένιαμιν Νετανιάχου, να αποστείλουν ‘υψηλόβαθμες’ αντιπροσωπείες, για να επαναληφθούν, άμεσα επί αμερικανικού εδάφους, οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες με αντικείμενό τους το ‘οριστικό καθεστώς (status quo)’ και για το ‘εδαφικό’, όμως ταυτοχρόνως και γι άλλα ζητήματα με καίρια σημασία και για τα δύο μέρη.

Πηγή: reuters, CNN, NBC News, ANA-MPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: