Κατάθεση της υποψήφιας υφυπουργού Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Βικτώρια Νούλαντ




Νέα Υόρκη.- Του Αποστόλη Ζουπανιώτη

«Σήμερα έχουμε σήμερα πραγματική ευκαιρία να κεφαλαιοποιήσουμε  στην αλλαγή συμπεριφοράς και καταστάσεων για την αντιμετώπιση της 40ετούς διαίρεσης της Κύπρου», είπε καταθέτοντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, η υποψήφια υφυπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές υποθέσεις, Βικτώρια Νούλαντ.

Αυτή ήταν και η μοναδική αναφορά στην Κύπρο της κ. Νούλαντ στην εισαγωγική της τοποθέτηση, από την οποία απουσίαζε οποιαδήποτε αναφορά και στην Τουρκία, ενώ δεν υπήρξε μνεία ούτε στη διαφορά Ελλάδας – Σκοπίων για την ονομασία, ούτε της διαφοράς Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν.

Της συνεδρίασης προέδρευσε ο γερουσιαστής του Κονέκτικατ Κρίστοφερ Μέρφι κι όχι ο πρόεδρος της επιτροπής, Ρόμπερτ Μενέντεζ, ή η πρόεδρος της υποεπιτροπής Ευρώπης, Τζιν Σιαχίν. Στην ίδια συνεδρίαση παρουσιάστηκαν κι οι υποψηφιότητες του πρέσβη των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Douglas Edward Lute και του πρέσβη στον ΟΑΣΕ Daniel Brooks Baer

Απαντώντας σε ερώτηση της γερουσιαστή Τζιν Σιαχίν για την Κύπρο, η κ. Νούλαντ επανέλαβε πως πιστεύω ότι τώρα υπάρχει ευκαιρία.

«Οι καταστάσεις κι οι συμπεριφορές αλλάζουν, όχι απλά εντός της Κύπρου, αλλά επίσης και στην Ελλάδα και την Τουρκία και πρέπει να κεφαλαιοποιήσουμε πάνω σ’ αυτό».

Αναφέρθηκε και στο φυσικό αέριο ανοιχτά των ακτών της Κύπρου, το οποίο αποκάλεσε «ισχυρότατο  κίνητρο για να αποκτήσουμε τη λύση που επιθυμούμε, η οποία είναι μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, εντός της οποίας μπορούν να μοιραστούν τα οφέλη».

Η κ. Νούλαντ πρόσθεσε ότι είναι απαραιτήτως ζωτικό για την Ευρώπη όπως «η Κύπρος αρχίσει και πάλι να ευημερεί και το να εργαστούμε πάνω σ’ αυτό θα ήταν επίσης θετικό και προς αυτή την κατεύθυνση».

Απαντώντας σε ερώτηση του γερουσιαστή Μέρφι για τις πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία και τις αρνητικές επιπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία του Τύπου, η κ. Νούλαντ επισήμανε ότι η σχέση των ΗΠΑ με την Τουρκία είναι απολύτως κρίσιμη, όχι μόνο για την ευρωασιατική ζώνη, αλλά κι όλο το έργο που γίνεται στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική και στη Συρία.

«Είναι εξ αιτίας του ότι έχουμε τόσο έντονη και στενή σχέση κι επειδή έχουμε συνεχή επαφή… Ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι έχει επισκεφθεί πάνω από επτά φορές την Τουρκία κι ο πρόεδρος Ομπάμα συνομιλεί τακτικά με τον πρωθυπουργό Ερντογάν».

Η κ. Νούλαντ είπε πως οι ΗΠΑ «μιλούν ανοιχτά και ξεκάθαρα όταν έχουν ανησυχίες για την δημοκρατική πορεία της Τουρκίας και το πράττουμε σ’ όλα τα επίπεδα, γιατί η ισχύ της δημοκρατίας στην Τουρκία είναι σημαντική όχι μόνο για την ίδια τη χώρα, ή ως σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, αλλά και γιατί ως χώρα στην οποία η πλειοψηφία είναι μουσουλμάνοι, η δημοκρατία στην Τουρκία θεωρείται από την πλειοψηφία στην περιοχή ως έμπνευση ότι μπορείς να είσαι την ίδια στιγμή και με τη δημοκρατία και με το Ισλάμ».

Ανέφερε ότι τα ζητήματα που εγείρονται από τις ΗΠΑ σε Τούρκους επίσημους είναι πως «η προστασία της ελευθερίας της συνάθροισης, της έκφρασης και των δημοσιογράφων είναι θεμελιώδεις δημοκρατικές αξίες και ενδυναμώνουν τη χώρα».

Πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης που προχωρά η Τουρκία, οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν την ενίσχυση της προστασίας τους.

Αναφορές υπήρχαν στο Κοσσυφοπέδιο, όπου ανέφερε ότι «το Κόσοβο και η Σερβία έδωσαν σημαντικές δεσμεύσεις για μακροπρόθεσμη συμφιλίωση, χάρη στις καλές υπηρεσίες της Ευρωπαίας υπάτου Επιτρόπου Αστον. Χρειάζεται να υποστηρίξουμε την πλήρη εφαρμογή αυτών των συμφωνιών και μαζί μ’ αυτές την ενσωμάτωση και των δύο χωρών στην Ε.Ε.».

Πρόσθεσε παράλληλα ότι «η ένταξη της Κροατίας στην Ε.Ε. την περασμένη εβδομάδα έθεσε ένα ισχυρό παράδειγμα για άλλα Βαλκανικά κράτη. Δεν πρέπει να απωλέσουμε την ελπίδα άλλα μέλη της ευρωπαϊκής και ευρωασιατικής μας οικογένειας, τα οποία έχουν πολύ μεγάλο διάστημα παγιδευτεί σε αδιέξοδες συγκρούσεις και εδαφικές διαμάχες».

Η κ. Νούλαντ αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης των ευρωατλαντικών θεσμών και επισήμανε ότι «χρειαζόμαστε ανάπτυξη και δουλειές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού».

Μίλησε επίσης και για την έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ για τον Διατλαντικό Εμπορικό και Επενδυτικό Συνεταιρισμό,

Στις ερωταπαντήσεις που έγιναν στη διάρκεια της ακρόασης, κυριάρχησαν η τρομοκρατική επίθεση στη Βεγγάζη, οι αμερικανο-ρωσικές σχέσεις και το Αφγανιστάν. Πάντως, στενός συνεργάτης γερουσιαστή μας αποκάλυψε ότι έχουν υποβληθεί γραπτές ερωτήσεις προς την κ. Νούλαντ για το κυπριακό, που θα απαντηθούν γραπτώς πριν την ψηφοφορία για την επικύρωση του διορισμού της, όπως προνοεί η διαδικασία των ακροάσεων.

ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΚΥΠΡΟ ΣΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ

We must also focus on the unfinished work within Europe.  Today, we have a real chance to capitalize on changing attitudes and circumstances to address the forty year-old division of Cyprus.   Kosovo and Serbia have made important commitments toward long-term reconciliation, thanks to the good offices of EU High Representative Ashton.  We need to support the full implementation of these agreements, and with them, the integration of both countries into European structures.   Croatia’s acceptance into the European Union last week sets a powerful example for other Balkan states.   And we cannot break faith with other members of our European and Eurasian family who have been trapped for too long in frozen conflicts and territorial disputes. 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

I do believe we have an opportunity now. Circumstances are changing, attitudes are changing, not just within Cyprus but also in Greece and in Turkey and we have to capitalize on that. We also have natural gas off the coast of Cyprus which is a powerful motivator for getting to a solution we all want; which is a bizonal bicommunal federation that (they) can share the benefits. It is absolutely vital to Europe that Cyprus begin to prosper again and working on it could be positive in that direction as well.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: