Η συνάντηση Ομπάμα με Σαμαρά κατάθεση εμπιστοσύνης λέει ο Ανθόλις του Brookings




Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΝΗ

Η επίσκεψη του έλληνα Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, στις αρχές Αυγούστου, αποτελεί σημάδι στήριξης των ΗΠΑ προς την Ελλάδα, είναι ένδειξη ότι οι ΗΠΑ θεωρούν την Ελλάδα σημαντικό εταίρο και σύμμαχο χώρα, υποστηρίζει ο Ουίλιαμ Ανθόλις ή Βασίλης Ανθούλης, όπως είναι το όνομα του στα ελληνικά.  Ο κ. Ανθόλις είναι ο διευθυντής του Ιδρύματος «Brookings», που αποτελεί μια από τις σημαντικότερες δεξαμενές σκέψης στην αμερικανική πρωτεύουσα.
Όπως ο ίδιος τονίζει, ο Πρόεδρος Ομπάμα υπήρξε όλο αυτό το διάστημα της ελληνικής κρίσης, υπέρμαχος μιας ήπιας μεταρρυθμιστικής προσπάθειας προκειμένου να επέλθει ανάπτυξη, σε αντίθεση με την πολιτική της αυστηρής λιτότητας που προωθεί η Γερμανία. Είναι γεγονός ότι τόσο ο ίδιος ο Πρόεδρος όσο και άλλοι αμερικανοί αξιωματούχοι, έχουν εκφράσει την αντίθεση τους αυτή δημόσια, αρκετές φορές στο παρελθόν. Ωστόσο, ο κ. Ανθόλις τονίζει ότι ο κ. Ομπάμα δεν θα μπορούσε να είναι πιο δυναμικός, καθώς κάτι τέτοιο θα θεωρούνταν ως παρέμβαση των ΗΠΑ στα εσωτερικά της ΕΕ και ειδικότερα αυτή την εποχή που είναι προεκλογική περίοδος στην Γερμανία, μια τέτοια συμπεριφορά θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα από όσα θα έλυνε.
 
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο διευθυντής του Ιδρύματος «Brookings», μια πιο έντονη προσπάθεια στήριξης της Ελλάδας από τον Πρόεδρο Ομπάμα θα μπορούσε να θεωρηθεί ως «υπονόμευση της δυνατότητας που έχει η Γερμανία να ενεργεί ανεξάρτητα και προς όφελος της» και σε αυτή την φάση η γερμανική κυβέρνηση έχει ανάγκη να δείξει στους ψηφοφόρους της ότι ενεργεί ανεξάρτητα, προς όφελος της χώρας και όχι ότι εκτελεί εντολές των ΗΠΑ.
 
Σύμφωνα με τον Ουίλιαμ Ανθόλις, η ατζέντα των συζητήσεων του Προέδρου Ομπάμα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό θα περιλαμβάνει κυρίως τα θέματα που αναφέρονται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος, τα οποία είναι οι προσπάθειες της Ελλάδας για οικονομικές μεταρρυθμίσεις και η επαναφορά της χώρας σε ευημερούσα κατάσταση, η αμυντική συνεργασία των δύο χωρών, η Διαντλαντική Συνεργασία Ελεύθερου Εμπορίου και Επενδύσεων, η περιφερειακή συνεργασία, κοινές προσπάθειες αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, η επίλυση του Κυπριακού, οι εξελίξεις σε χώρες της βόρειας Αφρικής και η Συρία. Ο ίδιος όμως, έχοντας βρεθεί πολλές φορές στην διοργάνωση τέτοιων επισκέψεων στο Λευκό Οίκο, τονίζει ότι παρά το γεγονός ότι οι δύο πλευρές προσπαθούν να επικεντρωθούν στα θέματα της ατζέντας, πάντα κατά την διάρκεια των συζητήσεων προκύπτουν και άλλα ζητήματα.
 
Ο κ. Ανθόλις επισημαίνει ότι μια ενωμένη και ευημερούσα Ευρώπη είναι προς όφελος των ΗΠΑ και εκτιμά ότι οι κ. Σαμαράς και Ομπάμα θα ανταλλάξουν απόψεις για το πώς μπορεί να διατηρηθεί η ενότητα της Ευρώπης και της Ευρωζώνης και πως θα επανέλθει η περιοχή σε τροχιά ανάπτυξης.  Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς αναμένεται να ενημερώσει τον αμερικανό Πρόεδρο για την δύσκολη κατάσταση που βιώνει η Ελλάδα, για το θέμα της ανεργίας που είναι πολύ σημαντικό, αλλά και για το πώς αντιμετωπίζουν την ελληνική κρίση οι εταίροι της χώρας στην ΕΕ. 
 
Ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων θα είναι και το θέμα της ενέργειας, εκτιμά ο Ουίλιαμ Ανθόλις, και τονίζει ότι αν και οι ΗΠΑ είναι τα τελευταία χρόνια περισσότερο ανεξάρτητες όσον αφορά ενεργειακά ζητήματα, ωστόσο ενδιαφέρονται σθεναρά για την προσφορά ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο και ακόμα περισσότερο για τις ανεπτυγμένες χώρες του πλανήτη με τις οποίες έχουν σημαντικούς εμπορικούς και επενδυτικούς δεσμούς, «τα ενεργειακά κοιτάσματα που υπάρχουν ανοικτά των ελληνικών ακτών είναι μια ευκαιρία για ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα, αλλά και μακροπρόθεσμα», επισημαίνει ο διευθυντής του Ιδρύματος «Brookings».   
 
Όσον αφορά την χρονική στιγμή που επιλέχθηκε για την πραγματοποίηση της συνάντησης των δύο ηγετών, ο κ. Ανθόλις υποστηρίζει ότι το πρόγραμμα του αμερικανού Προέδρου ήταν γεμάτο στις αρχές καλοκαιριού, αρχικά με την Σύνοδο των G8, μετά πραγματοποίησε επίσκεψη στην Ευρώπη, επέστρεψε στις ΗΠΑ και στη συνέχεια έφυγε για ταξίδι στην Αφρική. Ταυτόχρονά πολλά σημαντικά πολιτικά ζητήματα ήταν σε εξέλιξη στις ΗΠΑ, όπως το μεταναστευτικό, οπότε θα ήταν δύσκολο η επίσκεψη Σαμαρά να έχει γίνει νωρίτερα.

«Για την Ελλάδα ήταν σημαντικό να γίνει αυτή η συνάντηση ακόμα και για το συμβολισμό της», επισημαίνει ο Ουίλιαμ Ανθόλις. Σε μια από τις δύσκολες περιόδους για την χώρα με πολλές απεργίες, αντιδράσεις και εσωκομματικά προβλήματα στον κυβερνητικό συνασπισμό, η συνάντηση του έλληνα Πρωθυπουργού με τον αμερικανό Πρόεδρο είναι κατάθεση εμπιστοσύνης. Είναι σημάδι ότι η χώρα εργάζεται σκληρά, ότι είναι έτοιμη να εργαστεί ακόμα περισσότερο και ότι αυτό αναγνωρίζεται.
 
Παράλληλα, τονίζει ο Ουίλιαμ Ανθόλις, είναι σημαντικό ότι γίνεται αυτή η συνάντηση αυτή τη χρονική περίοδο, από την άποψη ότι και οι δύο ηγέτες έχουν σχεδόν από ένα χρόνο στην εξουσία οπότε, εάν δεν υπάρξουν αλλαγές, θα έχουν την δυνατότητα να συνεργαστούν τουλάχιστον για άλλη μια τριετία. Η ενίσχυση, λοιπόν, των μεταξύ τους σχέσεων και η δημιουργία ενός κλίματος συνεργασίας είναι πολύ σημαντικά ζητήματα για το μέλλον, κυρίως μετά την πραγματοποίηση των γερμανικών εκλογών το ερχόμενο φθινόπωρο.
 
Τέλος, ο Ουίλιαμ Ανθόλις υποστηρίζει ότι οι δύο ηγέτες στην μεταξύ τους συνάντηση θα πρέπει να έχουν υπόψη τους αυτό που είχε επισημάνει ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα πέρυσι, ότι δηλαδή η Ελλάδα είναι και παραμένει μια πλούσια χώρα. Όπως λέει ο κ. Ανθόλις, με την οικονομική κρίση, την αυξημένη ανεργία και τα υπόλοιπα προβλήματα στην ΕΕ, είναι πολύ εύκολο να το ξεχάσεις αυτό.
 
Η Ελλάδα, επισημαίνει ο διευθυντής του Ιδρύματος «Brookings», είναι ακόμα πλούσια χώρα, σε σύγκριση με πολλές ισχυρές οικονομίες της Ασίας, όσον αφορά το κατά κεφαλήν εισόδημα, είναι ηγέτιδα δύναμη στον τομέα της ναυτιλίας, έχει ισχυρή παρουσία στην παραγωγή και προμήθεια αγροτικών προϊόντων στην ΕΕ, έχει εξαιρετικό κλίμα, είναι μια καθαρή χώρα, όσον αφορά τον τρόπο που εκμεταλλεύεται το έδαφος και τις θάλασσες της και είναι ένας υπέροχος τόπος για να ζεις.  Αυτό λοιπόν που θα πρέπει να συζητήσουν οι κ. Ομπάμα και Σαμαράς, τονίζει ο κ. Ανθόλις, θα πρέπει να είναι μια αναπτυξιακή στρατηγική που θα βασίζεται στον πλούτο που διαθέτει η Ελλάδα.

Πηγή: Voice of America – Φωτογραφία Ινστιτούτου Brookings

http://gr.voanews.com/content/william-antholis-interview/1704726.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: