Η κρίση στην Τουρκία αποδυνάμωσε τον Ταγίπ Ερντογάν υποστηρίζει το National Interest




Αποδυναμωμένος εξέρχεται ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, από την πρόσφατη κρίση υποστηρίζει σε άρθρο του στο ΤΗΕ NATIONAL INTEREST ο Omer Zarpli, ερευνητής στο The Century Foundation, με τίτλο «Erdogan Weakened, Turkey Polarized».

Προσθέτει ότι η κρίση στην Τουρκία δεν έχει ξεπεραστεί, ενώ, μολονότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να αποφανθεί κάποιος οριστικά, ο Ερντογάν φαντάζει αδύναμος, εξαιτίας ενός επιδεινούμενου εσωτερικού και εξωτερικού περιβάλλοντος. Πρόσθετη ανησυχία προκαλεί η πτώση του καλού του φίλου, Mohamed Morsi.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο τρία είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει σύντομα ο Τούρκος Πρωθυπουργός. Ο πόλεμος στη Συρία, οι δύσκολες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν σχετικά με το κουρδικό ζήτημα και η μη δημοφιλής πρότασή του για ενίσχυση του προεδρικού συστήματος της χώρας.

Σε σχέση με τον πόλεμο στη Συρία ο αρθρογράφος επισημαίνει τις αντιδράσεις της τουρκικής κοινής γνώμης για την εμπλοκή του στον πόλεμο και στην προσπάθεια ανατροπής του καθεστώτος στη Δαμασκό, ενώ γίνεται αναφορά στην περιορισμένη στήριξη που του παρείχε ο πρόεδρος Ομπάμα.

Σε σχέση με το κουρδικό ζήτημα δίνεται έμφαση στη λεπτή ισορροπία που πρέπει να κρατήσει ο Ερντογάν μεταξύ των εθνικιστών και των Κούρδων, καθώς η πορεία της ειρηνευτικής διαδικασίας εξαρτάται από την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων με την ταυτόχρονη απομάκρυνση των Κούρδων μαχητών του PKK από την Τουρκία.

Τέλος επισημαίνεται η αντίδραση, ακόμη και παραδοσιακών υποστηρικτών του, στην προσπάθεια ενίσχυσης της προεδρικής δημοκρατίας στην Τουρκία, μέσω της αναθεώρησης του Συντάγματος, με την ταυτόχρονη μεταπήδησή του στην προεδρία.

Τονίζεται ωστόσο εμφατικά ότι μπορεί κανείς να στοιχηματίζει στο τέλος της εποχής του καθώγς διαθέτει τη δυνατότητα αλλαγής της τακτικής του.

http://nationalinterest.org/commentary/erdogan-weakened-turkey-polarized-8699

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: