Η εκταμίευση της δόσης του ΔΝΤ για την Ελλάδα εξαρτάται από την έκθεση του Πολ Τόμσεν




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο «δεν λαμβάνει πολιτικές αποφάσεις, αλλά ακολουθεί κατά γράμμα το Καταστατικό του», δήλωσε πηγή στην Ουάσιγκτον, η οποία επιβεβαίωσε ότι το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ θα συνεδριάσει τη Δευτέρα 29 Ιουλίου για την εκταμίευση της δόσης του δανείου προς την Ελλάδα. Υπογραμμίζεται ότι είναι απαραίτητο η έκθεση του κ. Πολ Τόμσεν να παραδοθεί στα μέλη του Δ.Σ. το αργότερο μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα.

            Η πηγή εξήγησε ότι στο Ταμείο «είναι πιό απλά τα πράγματα», και πρόσθεσε: «Πρώτα απ’ όλα δεν λαμβάνονται πολιτικές αποφάσεις, και δεν παραβιάζεται το Καταστατικό. Αρα είναι όλα ή τίποτα, η δόση δεν κομματιάζεται. ‘Η τη δίνουν, ή δεν τη δίνουν. Εάν για οποιονδήποτε λόγο ο κ. Τόμσεν δεν παραδώσει την έκθεση, τότε θα χρειαστεί αναβολή της συνεδρίασης και εδώ είναι ο μόνος κίνδυνος να μην εκταμιευθεί η δόση του ενός δισεκατομμυρίου 800 εκατομμυρίων ευρώ».

            Η πηγή τόνισε ότι «με τα σημερινά δεδομένα, δεν περιμένουμε αναβολή της συνεδρίασης».

            Σύμφωνα με πληροφορίες, στην έκθεσή του ο κ. Τόμσεν θα ασκεί αυστηρή κριτική για τις καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν στην υλοποίηση του Προγράμματος και θα υπογραμμίζει ότι επρόκειτο για μέτρα που έπρεπε να εφαρμόσει η κυβέρνηση από τον περασμένο Δεκέμβριο. Θα αναφέρει ότι δεν πρόκειται για νέα μέτρα.

            Σε ότι αφορά τις ισορροπίες στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου, οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί διατηρούν την πλειοψηφία, άρα δεν φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα για τη δόση προς την Ελλάδα. Ομως, η πηγή αναμένει σφοδρή κριτική από χώρες όπως η Ινδία, η Βραζιλία, η Ελβετία, η Ρωσία αλλά και η Σαουδική Αραβία, η οποία το τελευταίο εξάμηνο διατηρεί κριτική στάση προς το Ελληνικό Πρόγραμμα.

            Σύμφωνα με την πηγή, η γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ «έδωσε εντολή να γίνουν όλα τα απαραίτητα ώστε να κλείσει το θέμα της δόσης στις 29 Ιουλίου». Ολα εξαρτώνται από την ημερομηνία παράδοσης της έκθεσης από τον κ. Τόμσεν, τόνισε χαρακτηριστικά.

Φωτογραφία ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: