Εντονη διπλωματική δραστηριότητα για συμφωνία Ισραήλ-Αράβων και λήξη του εμφυλίου στη Συρία




Ο Jay Solomon σε ανάλυσή του στην WALL STREET JOURNAL με τίτλο «In Strategic Shift, Kerry Makes Peace Efforts Personal» αναφέρεται στην έντονη διπλωματική δραστηριότητα που αναπτύσσει προσωπικά ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, John Kerry, στη Μέση Ανατολή, προωθώντας μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ των Αράβων και των Ισραηλινών στην Παλαιστίνη και την παύση των εχθροπραξιών στη Συρία.

Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ενδεχόμενη διακοπή των διαπραγματεύσεων μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων, οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν τις επόμενες εβδομάδες, θα άνοιγαν την πόρτα στο Ιράν και τη Συρία για μια πιο άμεση εμπλοκή στην αραβο-ισραηλινή διένεξη.

Σύμφωνα με Αμερικανούς και Άραβες αξιωματούχους οι ταραχές που έχουν ξεσπάσει στον μουσουλμανικό κόσμο υποβοηθούν τις πρωτοβουλίες του John Kerry. Σε διάστημα τριών μηνών τρεις από τις κυβερνήσεις που υποστήριζαν σθεναρά το κίνημα της Χαμάς, η Αίγυπτος, το Κατάρ και η Τουρκία βρέθηκαν αντιμέτωπες είτε με αλλαγή ηγεσίας είτε με μαζικές πολιτικές κινητοποιήσεις.

Οι εξελίξεις αυτές αναμένεται ότι θα εξασθενίσουν διπλωματικά και οικονομικά την Χαμάς παρέχοντας ένα ευρύτερο πολιτικό πεδίο στον Μαχμούντ Αμπάς στις διαπραγματεύσεις του με τον Βενιαμίν Νετανιάχου.

Σε σχέση με τη Συρία αναφέρεται ότι οι ηγέτες της αντιπολίτευσης ανησυχούν εξαιτίας των συνεχιζόμενων προσπαθειών του Αμερικανού ΥΠΕΞ για την σύγκλιση ειρηνευτικής διάσκεψης, σε συνεργασία με τη Ρωσία, καθώς με αυτόν τον τρόπο κερδίζει χρόνο ο Πρόεδρος Άσσαντ, ο οποίος το τελευταίο διάστημα κατήγαγε σημαντικές νίκες ανακτώντας εδάφη που είχαν καταβάλλει οι αντικυβερνητικές δυνάμεις.

http://online.wsj.com/article/SB10001424127887324144304578624440741774994.html?KEYWORDS=turkey

Στον αρνητικό ρόλο που διαδραματίζει η Χαμάς στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων αναφέρεται άρθρο γνώμης του  Jeffrey Goldberg στο BLOOMBERG με τίτλο «Want Peace? Get Rid of Hamas.».

Ο αρθρογράφος επικεντρώνεται στην ανάγκη απομάκρυνσης της Χαμάς από τα παλαιστινιακά εδάφη ώστε να καταστεί δυνατή η επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας. Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά οι παλαιστίνιοι είναι διαιρεμένοι μεταξύ δύο ανησυχητικών ομάδων, την Φατάχ στην Δυτική Όχθη και την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Σε μια ταραγμένη περίοδο, όπως τη σημερινή, στη Μέση Ανατολή, όπου δεν είναι διασφαλισμένο το μέλλον κανενός κράτους, θα ήταν παράτολμο να παραχωρήσει το Ισραήλ εδάφη σε μια πολιτική οντότητα, όπως τη Φατάχ, που δεν μπόρεσε να επικρατήσει στα εδάφη που της είχαν δοθεί.

http://www.bloomberg.com/news/2013-07-24/want-peace-get-rid-of-hamas-.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: