Δύο χρόνια από τον μεγάλο εφιάλτη στο Μαρί: Το ρολόι παραμένει σταματημένο στην 11η Ιουλίου




Γράφει: Νέαρχος Κυπριανού

Λευκωσία: Δύο χρόνια έχουν περάσει και για όλους σαν να ‘ναι χθες. Το ρολόι παραμένει σταματημένο στο μαύρο πρωινό της 11ης Ιουλίου 2011. Για τους συγγενείς, φίλους και γνωστούς των 13 αδικοχαμένων παλικαριών, οι δείκτες παραμένουν πεισματικά στάσιμοι σε εκείνο το πρωινό, όταν ξύπνησαν από τον ήχο του τηλεφώνου, μαθαίνοντας τα κακά μαντάτα.

Το μαρτύριο που έζησαν τις πρώτες ώρες, όπου όλοι αναζητούσαν εναγωνίως τα αγαπημένα τους πρόσωπα, σημάδεψε τη ζωή τους. Μαρτύριο είναι επίσης για τους στενούς συγγενείς όλες αυτές οι ημέρες που πέρασαν. Αναμένουν τη λύτρωση. Και λύτρωση για τους συγγενείς, όπως επανειλημμένα έχουν τονίσει, είναι η τιμωρία των πραγματικών ενόχων αυτής της τραγωδίας. Χθες, οι συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας στο Μαρί, τέλεσαν το μνημόσυνο των αγαπημένων τους με τη συμπλήρωση δύο χρόνων από το θάνατο τους. Πρόκειται για το τελευταίο μνημόσυνο πριν από την απόφαση του Κακουργιοδικείου.

Έντονα συναισθήματα και μνήμες δεν διακατέχουν μόνο τα συγγενικά πρόσωπα των θυμάτων, αλλά ολόκληρο τον κυπριακό λαό. Οι συνθήκες χάους που ακολούθησαν, οι πολύωρες διακοπές στην ηλεκτροδότηση και οι συνεπακόλουθες συνέπειες στην οικονομία, ήταν κάτι πρωτόγνωρο για τα δεδομένα της χώρας.

Το χρονικό της τραγωδίας ξεκίνησε από τον Ιανουάριο του 2009. Τότε, μετά από έλεγχο που διενήργησε το αμερικανικό ναυτικό στο φορτηγό πλοίο με την ονομασία «Monchegorsk», εντόπισε φορτίο με στρατιωτικό υλικό. Το πλοίο κατευθυνόταν προς τη Συρία. Μετά από έντονες πιέσεις και διπλωματικό παρασκήνιο, στις 29 Ιανουαρίου λαμβάνεται απόφαση ώστε το πλοίο να οδηγηθεί στα χωρικά ύδατα της Κύπρου. Ακολούθως, αφού προηγήθηκε σειρά διαβουλεύσεων, με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, κατάσχεται το φορτίο του «Monchegorsk».

Στη συνέχεια μετά από συσκέψεις στο Προεδρικό, στην παρουσία των Υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών καθώς και του Αρχηγού του ΓΕΕΦ, αποφασίστηκε η τοποθέτηση του φορτίου στη ναυτική βάση Ευάγγελος Φλωράκης στο Μαρί, καθώς κρίθηκε ως ο πιο ασφαλής χώρος. Από τις 11 Φεβρουαρίου 2009 το στρατιωτικό φορτίο που ήταν τοποθετημένο σε 98 εμπορευματοκιβώτια εκφορτώθηκε στο Μαρί.

Η Εθνική Φρουρά είχε αναλάβει την ευθύνη για τη φύλαξη του φορτίου και ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην αντιμετώπιση ενδεχόμενης δολιοφθοράς. Εκ των υστέρων, διαπιστώθηκε ότι ο τρόπος με τον οποίο στοιβάχτηκαν τα 98 εμπορευματοκιβώτια δεν ήταν ο ενδεδειγμένος και συνέτεινε, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, στην τραγική κατάληξη.

Οι σκηνές που ακολούθησαν την έκρηξη, θύμιζαν εμπόλεμη ζώνη. Τα ασθενοφόρα πηγαινοέρχονταν στη ναυτική βάση και μετέφεραν τραυματίες σε Λάρνακα και Λεμεσό. Ένας λόφος γεμάτος με διαμελισμένα σώματα, αμέτρητες εστίες καπνού και φωτιάς. Η ναυτική βάση, ο ηλεκτροπαραγωγός σταθμός στο Βασιλικό, μέρος του αυτοκινητόδρομου και μεγάλες εκτάσεις στην περιοχή είχαν μετατραπεί σε ένα απέραντο βομβαρδισμένο τοπίο.

Για αρκετές ώρες η Κύπρος καλύφθηκε από τεράστιο πέπλο αγωνίας. Πέραν από την ηλεκτροδότηση προκλήθηκαν σοβαρά προβλήματα και στις τηλεπικοινωνίες, και όσοι είχαν συγγενικά πρόσωπα στην περιοχή δεν μπορούσαν άμεσα να μάθουν νέα τους.  Η φονική έκρηξη προκάλεσε σωρεία πολιτικών αναταράξεων.

Ο Υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας και ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ αντιστράτηγος Πέτρος Τσαλικίδης, υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους, οι οποίες έγιναν αποδεκτές από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια. Ακολούθησε η παραίτηση του Υπουργού Εξωτερικών Μάρκου Κυπριανού, ενώ λίγους μήνες αργότερο το ΔΗΚΟ αποχώρησε από τη συγκυβέρνηση και απέμεινε μοναδικό κυβερνών κόμμα το ΑΚΕΛ.

Το Υπουργικό Συμβούλιο με απόφασή του διόρισε τον γνωστό δικηγόρο Πόλυ Πολυβίου ως επικεφαλής της διερευνητικής επιτροπής αναφορικά με τα αίτια που οδήγησαν στα γεγονότα της 11ης Ιουλίου.

Σημειώνεται ότι παράλληλα με τη διαδικασία ενώπιον της Επιτροπής, διεξήχθησαν και οι ανακρίσεις από την Αστυνομία η οποία διερεύνησε τα ποινικά αδικήματα που προέκυπταν από την έκρηξη. Μετά από προσεγμένη μελέτη των καταθέσεων που λήφθηκαν από την Αστυνομία, πρακτικών και εγγράφων που σχετίζονταν με το φορτίο που εκφορτώθηκε στη ναυτική βάση, αλλά και από μαρτυρίες ενώπιον της Επιτροπής, στις 3 Οκτωβρίου 2011 ο Πόλυς Πολυβίου έδωσε στη δημοσιότητα το πολυσέλιδο πόρισμα της Επιτροπής του.

Το αποτέλεσμα της έρευνας του Πόλυ Πολυβίου ήταν καταπέλτης τόσο για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια όσο και για Υπουργούς, Εθνική Φρουρά, Πυροσβεστική και Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου. Ανάμεσα σε άλλα, μέσα από το πόρισμα της επιτροπής Πολυβίου, εκατηγορείτο ο Πρόεδρος Χριστόφιας ότι:

– απέτυχε να μεριμνήσει για την έγκαιρη, επαρκή και αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος που είχε προκύψει

– γνώριζε για την επικινδυνότητα του φορτίου από την αρχή και έπρεπε να μεριμνήσει για την ασφαλή φύλαξή του ή την καταστροφή του ή τη μετακίνησή του εκτός Κύπρου

– η αντίδρασή του ήταν υποτονική και αναποτελεσματική και κατά την άποψη του κ. Πολυβίου, αμελής και ανεπαρκής.

Συμπερασματικά, ο Πόλυς Πολυβίου στο πόρισμά του τόνιζε ότι η κύρια ευθύνη για την τραγωδία και τα συνεπακόλουθά της βαρύνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Ο Πρόεδρος είχε το γενικό πρόσταγμα καθώς και την κυριαρχική εξουσία σε σχέση με το υπό κρίση θέμα. Ο Πρόεδρος έχει τη μεγίστη ευθύνη για την ανεπάρκεια, την αμέλεια και την ολιγωρία που επιδείχθηκαν». Το πόρισμα φόρτωσε επίσης με ασήκωτες ευθύνες, τους Υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας. Σύμφωνα με τη σχετική αναφορά στο πόρισμα, οι δύο Υπουργοί βαρύνονται με πολύ σοβαρές ευθύνες (θεσμικές και προσωπικές).

Ζητούσαν παραίτηση Χριστόφια

Μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος Πολυβίου όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα πλην του ΑΚΕΛ, ζητούσαν επιτακτικά την παραίτηση του Προέδρου Χριστόφια, υπό το βάρος των ευθυνών που προέκυψαν εναντίον του, μέσα από την έρευνα της Επιτροπής. Κάποια κόμματα ζητούσαν να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές.

Παρά τις ξεκάθαρες αναφορές προς το πρόσωπό του στο πόρισμα Πολυβίου, ο Δημήτρης Χριστόφιας επέλεξε να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τη θητεία του. Τελικά ο ίδιος και το ΑΚΕΛ οδηγήθηκαν σε μια «πολιτική απομόνωση», καθώς στον ενάμιση χρόνο που ακολούθησε μέχρι την εξάντληση της θητείας, η αντιπολίτευση είχε την πλειοψηφία στη Βουλή.

Φωτογραφία – Πηγή: http://www.philenews.com/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: