Δεν έπεισε ο Αναστασιάδης με τη δήλωση του ότι το ρατσιστικό σχέδιο Ανάν δεν μπορεί να επανέλθει




Λευκωσία: Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι ξεκαθάρισε στον τούρκο διαπραγματευτή και υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς ότι το σχέδιο Ανάν δεν μπορεί να επανέλθει γιατί έχει απορριφθεί. Η δήλωση του κ. Αναστασιάδη, που ΔΕΝ έπεισε τα κυπριακά κόμματα και το λαό, έγινε για να αμβλυνθούν οι εντυπώσεις από την απόφασή του να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις τον Οκτώβριο, χωρίς στο μεταξύ να γίνει δεκτή η πρότασή του για επιστροφή της Αμμοχώστου.

Απαντώντας σε ερωτήσεις στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε για τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησής του, ο πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε το Εθνικό Συμβούλιο για την, ενώπιον του κ. Παπούλια, συνάντηση με τον τούρκο διαπραγματευτή και πρόσθεσε ότι μέσα από τη συνάντηση των αρχηγών των κομμάτων και τη διήμερη σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου στις 16 και 17 Ιουλίου, αρχίζει η προετοιμασία για ένα νέο κύκλο συνομιλιών.

Είπε ακόμα ότι η διαχείριση του εθνικού θέματος θα είναι συλλογική, ενώ ερωτηθείς για το διορισμό διαπραγματευτή στο Κυπριακό και το ενδεχόμενο κάτι τέτοιο να μην γίνει αποδεχτό από την τουρκοκυπριακή πλευρά ο πρόεδρος είπε πως «θα κάνουμε αυτό που πιστεύουμε ότι υπηρετεί το εθνικό καλό και το συμφέρον των ελληνοκυπρίων και των τουρκοκυπρίων».

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι μετέβη στο Γιούρογκρουπ της 15ης Μαρτίου με μια δέσμη δώδεκα συγκεκριμένων μέτρων που ήταν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με την Τρόικα, παραβιάζοντας αρχικά θέσεις που θεωρούνταν αδιαπραγμάτευτες, όπως η αύξηση του εταιρικού φόρου, η αύξηση της επιβάρυνσης του φόρου επί των καταθέσεων, οι ιδιωτικοποιήσεις κ.α.

Όπως εξήγησε, αποτέλεσε έκπληξη «το καλά σχεδιασμένο και η προειλημμένη απόφαση για επιβολή ενός μοντέλου που πλέον θα αποτελεί τον τρόπο αντιμετώπισης των τραπεζικών κρίσεων σε όλες τις χώρες της ΕΕ».

«Δεν ήταν η έλλειψη προετοιμασίας, αλλά η συλλογική και συνολική απόφαση της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ για επιβολή ενός μοντέλου που από εκείνη την ημέρα και μετά αποτελεί σημείο αναφοράς για επίλυση των τραπεζικών κρίσεων» ανέφερε.

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι ουδέποτε εκμυστηρεύτηκε στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου ότι η κυπριακή πλευρά μετέβη απροετοίμαστη στο Γιούρογκρουπ του Μαρτίου, ενώ απέρριψε και δήλωση του ρώσου πρέσβη ότι ο τέως Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής μετέβη στη Μόσχα απροετοίμαστος με προτάσεις που δεν ήταν καλά μελετημένες.

Ερωτηθείς για τα περιοριστικά μέτρα, ο Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι το πρώτο μέτρο που θα βοηθήσει στη σταθεροποίησης και σταδιακά στην άρση των περιοριστικών μέτρων είναι η έξοδος της Τράπεζας Κύπρου από το καθεστώς εξυγίανσης.

«Βρισκόμαστε σε διαβούλευση και νομίζω ότι πλέον τα πράγματα έχουν τροχιοδρομηθεί» ανέφερε, προσθέτοντας ότι υπήρξε όντως καθυστέρηση στο διορισμό ΔΣ και εκτελεστικού διευθυντή, «όμως  προχωρούμε και ευελπιστώ ότι και με το διάλογο που θα συνεχίσει με την ΕΚΤ θα επιτύχουμε τη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος».

Σε ερώτηση κατά πόσον η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί σενάρια  σε περίπτωση που επί της ουσίας η Κύπρος βρεθεί εκτός ευρωζώνης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως η Κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί όλα τα σενάρια και ήδη έχει εκπονηθεί μια μελέτη από το Εθνικό Συμβούλιο Οικονομίας.

«Δεν μελετάται το ενδεχόμενο εξόδου από την ευρωζώνη ή από το ευρώ γιατί θα ήταν η καταστροφικότερη των αποφάσεων και θα οδηγούσε στην κατάρρευση του κράτους» σημείωσε.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι δεσμεύθηκε ότι δεν θα υπάρξει κούρεμα των καταθέσεων, είπε ότι «προτίμησα να είμαι ωφέλιμος παρά αρεστός. Προτίμησα να φανώ αναξιόπιστος, αντί αξιόπιστος και ηρωικός, να επιστρέψω στην πατρίδα μου και στο τέλος να κλαίμε όλοι επί ερειπίων. Ανέλαβα τις ευθύνες μου και ελήφθη η πρώτη απόφαση γιατί έβλεπα το αδιέξοδο» ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ήταν συμφωνημένες στο πρώτο μνημόνιο που συμφωνήθηκε μεταξύ της προηγουμένης κυβέρνησης και της Τρόικα και πρόσθεσε ότι «θα προχωρήσουμε σε τέτοια μοντέλα που δεν θα αποξενώνουν το κράτος από τη πλειοψηφία των μετοχών, αλλά την ίδια ώρα να καθίστανται βιώσιμοι οι ημικρατικοί οργανισμοί μέσα από σύγχρονες μεθόδους διακυβέρνησης».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Πρόεδρος είπε πως όταν δήλωνε πως πήγε στο Γιούρογκρουπ αξιόπιστος και επέστρεψε αναξιόπιστος, «έδιδε το συμβολισμό και την πικρία για τις ενέργειες των εταίρων μας και δεν δίστασα να πως την πραγματικότητα όπως την ένιωθα».

Ερωτηθείς γιατί ευχήθηκε στη γερμανίδα καγκελάριο να επανεκλεγεί τη στιγμή που το μοντέλο της στην οικονομία έχει γονατίσει την Κύπρο και άλλες χώρες, απάντησε «γιατί πιστεύω ότι μετά τις εκλογές θα είναι μια άλλη κυρία Μέρκελ. Ανεξάρτητα από το πόσο σκληρή υπήρξε εκείνη την περίοδο απέναντί μας είναι μια ικανή ηγέτιδα, τόσο της Γερμανίας όσο και της Ευρώπης. Η τελευταία επιτυχία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο οφείλετο σε μεγάλο βαθμό και στην παρέμβαση της κ. Μέρκελ».

Πηγή: ΚΥΠΕ, www.philenews.com – Φωτογραφία ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: