Δέσμευση για δημοψήφισμα από τον Αναστασιάδη και για τη λύση και σε περίπτωση διαφωνίας




Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε σήμερα συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, στο Προεδρικό Μέγαρο. Μετά τη λήξη της συνεδρίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Χρήστος Στυλιανίδης είπε ότι «έχει ολοκληρωθεί η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου η οποία, ως γνωστόν, είχε δρομολογηθεί να είναι διήμερη συνεδρία. Ωστόσο, πήραμε τις αποφάσεις που έπρεπε σε μια μονοήμερη συνεδρία”.

Σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη:

“Η επόμενη συνεδρία θα γίνει αρχές του Σεπτέμβρη και θα ασχοληθεί περισσότερο με θέματα ουσίας, περιγράμματος λύσης και ό,τι άλλο ήθελε αξιολογηθεί πριν από τη μετάβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Εθνη για τη Γενική Συνέλευση, αλλά και πριν μπούμε στις διαπραγματεύσεις που μάλλον θα αρχίσουν το Φθινόπωρο, ενδεχομένως τον Οκτώβριο.

Η σημερινή συνεδρία είχε ως βασικό θέμα τη νέα δομή και την αποτελεσματικότερη λειτουργία του Σώματος. Η νέα δομή θα βασιζόταν σε μια φιλοσοφία ότι στις γνωστές Ομάδες Εργασίας θα έπρεπε να υπάρχουν και υποεπιτροπές του Εθνικού Συμβουλίου οι οποίες από κοινού θα μπορούσαν να βοηθούν περισσότερο σε θέματα διαπραγμάτευσης. Αποφασίστηκε να διατηρηθούν οι γνωστές Ομάδες Εργασίας που υπήρχαν και προηγουμένως και οι οποίες θα είναι οι βασικοί μοχλοί συμβουλών, αλλά και επεξεργασίας θέσεων του συνομιλητή και θα έχουμε ad hoc υποεπιτροπές του Εθνικού Συμβουλίου οι οποίες θα βοηθούν και θα ενισχύουν αυτές τις Ομάδες Εργασίας».

Ερωτηθείς αν επικυρώθηκε σήμερα το ζήτημα του συνομιλητή για το Κυπριακό, ο κ. Στυλιανίδης απάντησε καταφατικά, προσθέτοντας ότι «επικυρώθηκε και το όνομα – είναι ο κ. Ανδρέας Μαυρογιάννης – αλλά και η πολιτική θέση για ύπαρξη συνομιλητή. Ήταν ομόφωνη η θέση τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το πρόσωπο του συνομιλητή πλην μιας επιφύλαξης εκ μέρους των Οικολόγων. Βέβαια, πρέπει να ειπωθεί ότι εκφράστηκε η διαφορετική θέση του ΑΚΕΛ στον ίδιο το θεσμό του συνομιλητή, όμως, στο πρόσωπο του κ. Ανδρέα Μαυρογιάννη υπήρξε μια κοινή τοποθέτηση κατά πολύ μεγάλη πλειοψηφία.

Επαναβεβαιώθηκε, επίσης, η πολιτική βούληση του Σώματος αλλά και της ελληνοκυπριακής πλευράς ότι είναι έτοιμη να μπει σε διαπραγματεύσεις με στόχο τη σύντομη λύση του Κυπριακού, βέβαια, πάντοτε στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και όλη αυτή πολιτική βούληση βασίζεται στις αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου το Σεπτέμβρη του 2009.

Την ίδια στιγμή το Εθνικό Συμβούλιο θέλει να τονίσει ότι η οικονομική κρίση δεν πρέπει να θεωρηθεί ως αδυναμία της ελληνοκυπριακής πλευράς ώστε να διαφοροποιηθεί από θέσεις αρχής σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της λύσης του Κυπριακού».

Κληθείς να πει αν υπήρξε απόφαση για το θέμα της συμμετοχής της Συμμαχίας των Πολιτών στο Εθνικό Συμβούλιο, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι πάρθηκε η απόφαση για μη συμμετοχή της Συμμαχίας Πολιτών.

«Η θέση που διατυπώθηκε και για την οποίαν υπήρξε ομοφωνία ήταν ότι πρώτον, θα πρέπει να υπάρχει κάθοδος στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές με αποτέλεσμα παρουσία στη Βουλή.

Δεύτερον, βάσει της νέας απόφασης του Εθνικού Συμβουλίου που προνοεί ότι οι αποφάσεις στο Εθνικό Συμβούλιο με βάση το 75% της πλειοψηφίας του εκλογικού Σώματος κατά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές θα είναι δεσμευτικές για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας,  δεν υπάρχει για τη Συμμαχία των Πολιτών συγκεκριμένο ποσοστό που μπορεί να αξιολογηθεί και τρίτον, η Συμμαχία Πολιτών δεν έχει εγγραφεί ως Κόμμα και δεν έχει διάρκεια ως κόμμα κάτι που προνοείται από το σχετικό Νόμο. Αυτή η σύνθεση των επιχειρημάτων οδήγησε το Σώμα να μην αποδεχθεί αυτή τη στιγμή, τουλάχιστον, τη θέση του Προέδρου της Συμμαχίας στο Εθνικό Συμβούλιο».

Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι θα καλεί από καιρού εις καιρόν τον Πρόεδρο της Συμμαχίας των Πολιτών για ενημέρωση.

Ερωτηθείς τι είναι αυτό που διαφοροποιεί τη λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου με τις σημερινές του αποφάσεις, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «ήταν βασική πολιτική θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας το θέμα του συνομιλητή. Αυτό είναι μια σημαντική εξέλιξη. Το δεύτερο έχει σχέση με τη νέα συλλογικότητα, που είναι και αυτή πολύ βασική θέση ότι, φύγαμε από την ομοφωνία και πάμε στο 75%. Είναι μια εξέλιξη σημαντική και θα πρέπει να θεωρηθεί ένα βήμα προς τα μπρος».

Σε ερώτηση τι θα γίνει αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαφωνήσει με το 75%, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «οι αποφάσεις του 75% είναι δεσμευτικές για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αν ο Πρόεδρος διαφωνήσει τότε έχει το δικαίωμα να καταφύγει σε δημοψήφισμα. Αυτή είναι μια νέα θέση που θεωρούμε ως πολύ σημαντική εξέλιξη προς περισσότερη συλλογικότητα. Πρέπει να κάνουμε νέα συγκεκριμένα βήματα προς νέα συλλογικότητα που θα βασίζεται και στη λογική της πλειοψηφίας. Οι σύγχρονοι τρόποι αντιμετώπισης των θεμάτων, η σύγχρονη αντίληψη που πρέπει να διέπει τις σχέσεις ενός πολιτικού συστήματος θα πρέπει να βασίζεται σε λογικές πλειοψηφίας και όχι ομοφωνίας».

Κληθείς να σχολιάσει αντιδράσεις από την τουρκοκυπριακή πλευρά στο θέμα διορισμού συνομιλητή για το Κυπριακό, ο κ. Στυλιανίδης είπε:

“Υπάρχουν αντιδράσεις, όντως, από τουρκοκυπριακής πλευράς, όμως, τουλάχιστον, από την ώρα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήγγειλε τη θέση αυτή – όταν ακόμη ήταν υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας – φαίνεται να μην υπάρχουν αρνητικές αντιδράσεις από το διεθνή παράγοντα. Και αυτό είναι ένα καλό υπόβαθρο πάνω στο οποίο θα κτιστεί η τελική απόφαση όλου του διεθνούς παράγοντα, αλλά και, ενδεχομένως, και της τουρκοκυπριακής πλευράς, για να έχουμε συνομιλητή και συνομιλίες που θα αρχίσουν το Φθινόπωρο».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: