Για πολιτική αστάθεια στον ευρωπαϊκό νότο, γράφει το βρετανικό περιοδικό Economist




Για πολιτική αστάθεια στην ευρωπαϊκή περιφέρεια κάνει λόγο άλλο δημοσίευμα του ECONOMIST («Political Risk in Southern Europe»). Οι επόμενοι δύο μήνες διαπνέουν εμπιστοσύνη, καθώς το Βερολίνο δεν επιθυμεί αναταραχές προ εκλογών, η ευρέως διαδεδομένη πολιτική αδυναμία στην Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία και την Ελλάδα, ωστόσο, δεν αποτελεί καλό οιωνό για τις μεταρρυθμίσεις που επειγόντως χρειάζεται η περιοχή, ώστε να ενισχυθούν οι οικονομίες της.

Οι εντάσεις θα είναι ιδιαιτέρως σκληρές στις χώρες που δεσμεύονται από προγράμματα βοήθειας καθώς θα τεθούν όροι για περαιτέρω λιτότητα από τους διασώστες τους. Η Πορτογαλία και η Κύπρος είναι ενώπιον κινδύνου. Το ρίσκο δεν είναι μόνο πολιτικό αλλά και κοινωνικό. Πάνω από το ένα τέταρτο των νέων Ελλήνων είναι άνεργοι και ανειδίκευτοι και το ένα πέμπτο των ηλικιών 15-24 έχει την ίδια μοίρα στην Ιταλία και την Ισπανία.

Πρόκειται για κάτι άσχημο για τους ίδιους, τις οικονομικές προοπτικές τους αλλά μπορεί να αναζωπυρώσει επίσης τις ταραχές με απρόβλεπτα αποτελέσματα. Το πολιτικό και κοινωνικό ρίσκο είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθεί, όταν όμως πάρει σάρκα και οστά, το αντίκτυπο θα είναι ισχυρό. Δεν θα υπάρχει σε αυτή την περίπτωση τίποτε περιφερειακό στα προβλήματα της περιφέρειας.

http://www.economist.com/blogs/freeexchange/2013/07/political-risk-southern-europe

ΟΙΚΟΝΟΜΙΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ

Στην πορεία της ελληνικής και της πορτογαλικής οικονομίας αναφέρεται ηλεκτρονικό δημοσίευμα του ECONOMIST («Greece, Portugal and the euro. In the dumps. Two Bailed-out Countries still Struggle to Stick to their Programmes»).

Για άλλη μια φορά μια παραπαίουσα ελληνική κυβέρνηση υποχρεώνεται να προωθήσει καθυστερημένες μεταρρυθμίσεις στη Βουλή, καθ’επιταγήν της ΕΕ και του ΔΝΤ, ενώ θυμωμένοι διαδηλωτές απαιτούν την παραίτηση της. Ο Wolfgang Schäuble επισκέφθηκε την Αθήνα για να προτρέψει τους Έλληνες να συνεχίσουν με τις μεταρρυθμίσεις και για να αποκαλύψει την ίδρυση ελληνο-γερμανικού ταμείου που θα στηρίζει τις μικρές επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

Ο Ευ. Βενιζέλος προετοιμάζεται για την ανάληψη της ευρωπαϊκής Προεδρίας το πρώτο μισό του 2014, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι υπεύθυνος για την απόλυση 4.000 δημοσίων υπαλλήλων εφέτος και άλλων 11.000 το 2014. Ωστόσο ισχνές είναι οι ενδείξεις για οικονομική ανάκαμψη.

Το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί έως και 5% εφέτος και η ανεργία αναμένεται να αυξηθεί στο 30% τον επόμενο χρόνο. Τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις είναι πενιχρά: ο στόχος του τρέχοντος έτους δεν θα επιτευχθεί. Εν τω μεταξύ, οι ελπίδες ότι η Πορτογαλία απομακρύνεται από την Ελλάδα και προσεγγίζει την Ιρλανδία διαψεύδονται, καθώς και οι δύο χώρες δεν φαίνεται να τα καταφέρνουν επί του παρόντος.

http://www.economist.com/news/europe/21582033-two-bailed-out-countries-still-struggle-stick-their-programmes-dumps

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: