“Ανθρωπιστικό” άσυλο στον Έντουαρντ Σνόουντεν προσέφερε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας




Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νίκολας Μαδούρο, ανακοίνωσε χθες το βράδυ την αόφασή του να προσφέρει «ανθρωπιστικό άσυλο» στον πρώην πράκτορα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος έχει καταθέσει αιτήματα για πολιτικό άσυλο σε διάφορες χώρες, προσπαθώντας να αποφύγει τη σύλληψή του από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σε ομιλία του, που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση ο κ. Μαδούρο δήλωσε ότι “έχω αποφασίσει να προσφέρω ανθρωπιστικό άσυλο στον νεαρό αμερικανό, Έντουαρντ Σνόουντεν, έτσι ώστε να μπορέσει να έρθει και να ζήσει στην πατρίδα του Σιμόν Μπολιβάρ και του Ούγκο Τσάβες, μακριά από τις διώξεις της ιμπεριαλιαστικής Βόρειας Αμερικής».

Ο Σνόουντεν πιστεύεται ότι έχει καταφύγει και βρίσκεται στην περιοχή διέλευσης του διεθνούς αεροδρομίου της Μόσχας.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγκα δήλωσε την Παρασκευή ότι έλαβε αίτημα για τη χορήγηση ασύλου στον Αμερικανό πρώην πράκτορα και θα μπορούσε να το αποδεχτεί, “αν το επιτρέπουν οι περιστάσεις”.

«Εμείς, είμαστε ανοιχτοί και με σεβασμό στο δικαίωμα του ασύλου και είναι σαφές ότι, αν το επιτρέπουν οι περιστάσεις, θα υποδεχτούμε τον Σνόουντεν με μεγάλη ευχαρίστηση για να του δώσουμε άσυλο εδώ στη Νικαράγουα», δήλωσε ο Ντανιέλ Ορτέγκα.

Σημειώνεται ότι ο Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος καταζητείται από τις ΗΠΑ για κατασκοπεία και βρίσκεται εγκλωβισμένος για 13 ημέρες σε αεροδρόμιο της Μόσχας, ζήτησε άσυλο σε άλλες έξι χώρες.

Ο ιστότοπος WikiLeaks έκανε την ανακοίνωση στο Twitter, χωρίς να κατονομάσει τις χώρες αυτές.

Ο Σνόουντεν, ο οποίος είχε προηγουμένως ζητήσει άσυλο σε 21 χώρες, “ζήτησε άσυλο σε άλλες έξι χώρες”, αναφέρει ο ιστότοπος που ίδρυσε ο Τζούλιαν Ασάνζ.

Ο WikiLeaks διευκρίνισε ότι δεν αποκαλύπτει τα ονόματα των χωρών αυτών “προς το παρόν λόγω μιας απόπειρας ανάμειξης από την πλευρά των ΗΠΑ”.

Φωτογραφία: Επίσημη ιστοσελίδα Βενεζουέλας – Πηγή: AFP, Reuters, DPA, ANA-MPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: