Ανησυχία για το ενδεχόμενο χρηματοδότησης των προβληματικών χωρών της Ευρώπης




Ο Matthew Dalton και η Matina Stevis σε άρθρο τους στη WALL STREET JOURNAL με τίτλο «Euro Zone Faces New Questions Over Financing Weak Members» αναφέρονται στην ανησυχία που προκαλεί το ενδεχόμενο πρόσθετης χρηματοδότησης των προβληματικών χωρών της Ευρωζώνης.

Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης προετοιμάζονται για να αντιμετωπίσουν μια νέα δοκιμασία σχετική με την κρίση χρέους που αφορά στο ενδεχόμενο πρόσθετης χρηματοδότησης της Πορτογαλίας, της Ελλάδας και της Κύπρου.

Η ένταση επανέρχεται στην Ευρωζώνη μετά από αρκετούς μήνες σχετικής ηρεμίας, εξαιτίας της πολιτικής κρίσης στην Πορτογαλία, των κρίσιμων διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα και τα στοιχεία για τον εκτροχιασμό του κυπριακού προγράμματος.

Οι εξελίξεις αυτές, λίγο πριν την συνεδρίαση του Eurogroup, υποδηλώνουν ότι ορισμένες από τις προβληματικές χώρες της Ευρωζώνης θα χρειαστούν περεταίρω οικονομική βοήθεια, μολονότι οι ανησυχίες μειώθηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου (επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, η αισιοδοξία για την επίτευξη συμφωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με την Τρόικα).

Σημειώνεται ωστόσο η ανησυχία που προκαλεί η μη διασφάλιση της χρηματοδότησης της Ελλάδας, καθώς απειλεί την συμμέτοχη του ΔΝΤ στο σχέδιο διάσωσης.

Ένας ακόμη παράγοντας που θα μπορούσε να εντείνει την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη είναι μια ενδεχόμενη απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, το προσεχές φθινόπωρο, να περιορίσει ή και να διακόψει την αγορά περιουσιακών της στοιχείων, που στήριζε την αγορά χρέους στην Ευρώπη, με την διοχέτευση δολαρίων ανά τον κόσμο.

http://online.wsj.com/article/SB10001424127887324867904578591953286830928.html?mod=WSJEUROPE_hps_LEFTTopWhatNews

ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΒΑΫΜΑΡΗΣ

Ο Jon Wiltshire συγκρίνει, σε άρθρο γνώμης για την GUARDIAN,την κατάσταση στην Ελλάδα με την αντίστοιχη στο Βερολίνο της Δημοκρατίας της Βαϋμάρης και καταλήγει ότι αν και υπάρχουν κάποιες ομοιότητες (βίαιες επιθέσεις, ενδεχόμενη ‘υποστήριξη’ από την αστυνομία), οι διαφορές είναι περισσότερες («Fascism in Greece We Needn’t Say Goodbye to Athens quite yet»).

Το Βερολίνο βίωνε μια πόλωση των αντι-δημοκρατικών άκρων, τόσο της ακρο-δεξιάς, όσο και της ακρο-αριστεράς. Αντιθέτως στην Ελλάδα, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα απολύτως δημοκρατικό κόμμα, ενώ η ΝΔ απολαμβάνει την εμπιστοσύνης των ψηφοφόρων και παραμένει δημοφιλής.

Στη Δημοκρατία της Βαϋμάρης είχε σημειωθεί η απόλυτη πτώση στη δημοτικότητα των παραδοσιακών κομμάτων. Επιπλέον, αντίθετα με τη Γερμανία, η Ελλάδα είναι ενοποιημένη με την υπόλοιπη Ευρώπη, δια μέσου της συμμετοχής της στην ΕΕ και στην ευρωζώνη.

Οι ομοιότητες μας διδάσκουν τον σύνδεσμο μεταξύ οικονομικής αδυναμίας και εξτρεμιστικού λαϊκισμού. Η Ελλάδα όμως δεν βρίσκεται στο χείλος και η όποια σύγκριση με τη Βαϋμάρη είναι παραπλανητική.

http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2013/jul/07/fascism-greece-athens?INTCMP=SRCH

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: