Αμερικανοί και Κινέζοι διπλωμάτες … “σκοτώθηκαν” για την υπόθεση του κατασκόπου Σνόουντεν




Το Γαλλικό Πρακτορείο και το Reuters μετέδωσαν ότι ανώτεροι αξιωματούχοι της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών διαφώνησαν έντονα την Πέμπτη, μετά από την ετήσια σινο-αμερικανική συνάντηση, για το χειρισμό από την πλευρά του Πεκίνου, της περίπτωσης του αμερικανού πρώην κατασκόπου, Έντουαρντ Σνόουντεν.

Σύμφωνα με τα δύο πρακτορεία οι εκπρόσωποι των Ηνωμένων Πολιτειών είπαν ότι είναι απογοητευμένοι με τη συμπεριφορά της Κίνας, καθώς επέτρεψε στον Σνόουντεν να εγκαταλείψει την επικράτειά του Χόνγκ Κονγκ, όπου ειχε βρει καταφύγιο πριν αναχωρήσει για τη Μόσχα.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπιλ Μπερνς δήλωσε:

«Είμαστε απογοητευμένοι με το πώς οι αρχές του Πεκίνου και του Χονγκ Κονγκ χειρίστηκαν την υπόθεση Σνόουντεν, η οποία υπονόμευσε τις προσπάθειές μας για την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης που απαιτείται για τη διαχείριση των δύσκολων θεμάτων».

Σύμφωνα με τον αμερικανό διπλωμάτη η διαχείριση της υπόθεσης από το Πεκίνο «δεν συνάδει» με την πρόσφατη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των δύο κορυφαίων χωρών.  Από την κινεζική πλευρά απάντησε το υψηλόβαθμο στέλεχος του κινεζικού συμβουλίου εθνικής ασφάλειας, Γιανγκ Γιετσί, λέγοντας ότι η ενέργεια και οι δράσεις του Χονγκ Κονγκ ήταν σύμφωνα με το νόμο.

Photo Guardian – Πηγή: AFP, Reuters, ANA-MPA

State Department photo/ Public Domain

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: