Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε, θερμούς χαιρετισμούς!




Του ΣΑΒΒΑ ΙΑΚΩΒΙΔΗ, ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε,

Η Βρετανίδα «σιδηρά Πρωθυπουργός», Μάργκαρετ Θάτσερ, διατύπωσε κάποτε δύο αλήθειες. «Πολιτικός που δεν συμβουλεύεται τον Τύπο είναι καταδικασμένος σε πολιτικό θάνατο». Και, «δεν χρειάζεται να διαψεύδεις τους δημοσιογράφους γι’ αυτά που σου γράφουν αλλά να προσπαθείς να διορθώνεις αυτά που σου επισημαίνουν».

Εσείς, κ. Πρόεδρε, δεν είστε… Θάτσερ. Είστε ο ηγέτης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Φαίνεται, όμως, πως, παρά τις διακηρύξεις σας, δεν έχετε το «στομάχι» του πολιτικού μέντορά σας, Γλ. Κληρίδη.

Εμφανίζεστε συχνά να μην αντέχετε στην κριτική. Προψές, κατά τη δημοσιογραφική συνέντευξή σας για τους τέσσερις μήνες διακυβέρνησης, ο εκλεκτός συνάδελφος Μιχ. Παπαδόπουλος υπέβαλε την εξής ερώτηση: «Είπατε ότι πήγατε στο Eurogroup αξιόπιστος και επιστρέψατε αναξιόπιστος. Πώς μπορεί, κατά τη γνώμη σας, ένας αναξιόπιστος Πρόεδρος να συνεχίσει να κυβερνά;».
Την απάντησή σας την άκουσε όλος ο λαός. Όπως και τους «θερμούς χαιρετισμούς», που έχετε αποστείλει στον γράφοντα.

Αφού είπατε την πραγματικότητα για όσα υπέστητε στο Γιούρογκρουπ, άρα ισχύει η δήλωσή σας (30/4/2013) ότι πήγατε αξιόπιστος και επιστρέψατε αναξιόπιστος. Συνεπώς, δεν είναι απλός… συμβολισμός και έκφραση πικρίας. Σας εξευτέλισαν και απομείωσαν το κύρος σας και εσείς μιλάτε για… συμβολισμό; Ας σιωπούσατε, τουλάχιστον. Ως Πρόεδρος, καλείσθε να ξέρετε πότε και πόσο να μιλάτε.

Προσωπικά -πιστεύουμε και όλοι οι πολίτες- αναμένουμε να επιτύχετε στο δύσκολο έργο σας, επειδή θέλουμε η Κύπρος να επιβιώσει και να ξαναστηθεί στα πόδια της, υπερήφανη και αξιοπρεπής. Θέλουμε και απαιτούμε έναν αξιόπιστο, υπεύθυνο και σοβαρό Πρόεδρο, επειδή αυτός είναι η εικόνα και η ένσαρκη αποτύπωση της Κύπρου στους ξένους. Θέλουμε έναν Πρόεδρο με όραμα, διορατικότητα, διεκδικητικότητα και ικανότητα να υπερασπίζεται με κύρος τα δίκαια και τα συμφέροντα του τόπου. Και θέλουμε έναν Πρόεδρο, που να περιστοιχίζεται με τα καλύτερα, τα αξιότερα και τα λαμπρότερα μυαλά επειδή, υπέρ ποτέ άλλοτε, έχουμε ανάγκη των ικανοτέρων και εξυπνοτέρων. Δυστυχώς, κ. Πρόεδρε, μας απογοητεύσατε! Οικτρά! Όλες οι προεκλογικά φλύαρες δεσμεύσεις σας δεν ήταν, οι περισσότερες, τίποτε άλλο παρά φούμαρα και λήροι για να υφαρπάσετε την ψήφο των πολιτών.

Βάλτε τα αφτιά σας πίσω να ακούσετε -και θα έχετε ακούσει- φοβερές αντιδράσεις Συναγερμικών και του λαού. Για την καθαρά κομματική, δηλ. ανάπηρη, κυβέρνηση που σχηματίσατε. Φροντίσατε πρώτα «το κόμμαν» «τζαι τα μμάθκια σας», δηλ. τον διορισμό κομματόσκυλων, όπως εσείς τους χαρακτηρίσατε. Για να επιλύσετε εσωκομματικά προβλήματα εταίρων σας, σχηματίσατε μια κυβέρνηση, που δεν διαφέρει καθόλου από εκείνην του προκατόχου σας, την οποία με βδελυγμία απορρίψατε ως «παράλυτη».

Μαζέψατε στον υπουργικό και προεδρικό περίγυρό σας όλους τους ορκισμένους υποστηρικτές του σχεδίου Ανάν, άρα οι δηλώσεις σας ότι το σχέδιο αποτελεί παρελθόν δεν πείθουν. Προσβάλατε βάναυσα τους αγωνιστές και την ΕΟΚΑ με τον διορισμό -με άγνωστα κριτήρια και καθήκοντα- δημοσιογράφου που αποτελεί κόκκινο πανί γι’ αυτούς.

Επικαλείστε και εσείς, κ. Πρόεδρε, τη λεγόμενη «αδήριτη ανάγκη» για να δικαιολογήσετε την υποταγή σας στο Γιούρογκρουπ, που κατέστρεψε την Κύπρο. Γι’ αυτήν και μόνο την απόφασή σας, που ωραιοποιήσατε ως… σωτήρια, έπρεπε να παραιτηθείτε. Αλλά τι λέγομεν… Δεν παραιτηθήκατε το 2004, όταν ο συναγερμικός κόσμος σάς αποδοκίμασε για την Αναν-ική επιλογή σας.

Δεν παραιτείσθε σήμερα, με αφορμή τη χρησιμοποίηση του προσωπικού αεροπλάνου Ρώσου ολιγάρχη φίλου σας. Σε άλλες χώρες, πολιτικοί αυτοκτονούν, κάνουν χαρακίρι ή αποχωρούν οίκαδε. Ουδείς αντιλέγει, κ. Πρόεδρε, ότι παραλάβατε χάος. Το γνωρίζατε, όμως, χρόνια πριν! Σας το επισημάναμε πριν από ένα χρόνο. Οφείλατε να προετοιμαστείτε με τους ικανότερους και αξιότερους. Διαβεβαιώσατε τους πολίτες ότι θα είστε ο ηγέτης που θα ιππεύσει την κρίση.

Με τέτοια… άλογα, που έχετε επιλέξει, και με την πολιτική που ακολουθήσατε σε μόλις τέσσερις μήνες, έχετε έκδηλα απογοητεύσει τους πολίτες. Αναιρέσατε πάμπολλες δεσμεύσεις σας.

Αγαπητέ κ. Πρόεδρε, ο γράφων σάς έχει κρίνει και επικρίνει πλειστάκις, για την πολιτική και τις θέσεις σας, με έναν και μόνο γνώμονα: Πώς αυτός ο τόπος, που το άθλιο πολιτικό σύστημα και η αδίστακτη κομματοκρατία, η διαπλοκή και η εξάρτηση, η ανεπάρκεια και η ανευθυνότητα, σώρευσαν σε ερείπια, θα αντέξει και θα επιβιώσει.

Για να επιβιώσει, χρειάζεται ηγέτες με όραμα και κύρος και ελεύθερους πολίτες με κριτική σκέψη. Το κύρος σας ετρώθη πρώτα από εσάς τον ίδιο και από τους φίλους σας στην ΕΕ. Ως ελεύθερος δημοσιογράφος, λοιπόν, που δεν επιδιώκει τίποτε και δεν θέλει από κανέναν τίποτε, απαιτώ από τον Πρόεδρο σοβαρότητα, υπευθυνότητα, αξιοπιστία, σεμνότητα, κύρος και διορατικότητα υπεράνω και πέραν κομματικών δεσμεύσεων, διαπλοκών και εξαρτήσεων. Επειδή υπεράνω όλων είναι ο τόπος και οι άνθρωποί του. Μόνον αυτό θέλουμε. Μπορείτε να ανταποκριθείτε;

Έχετε τους θερμούς χαιρετισμούς μου!

http://www.sigmalive.com/simerini/columns/antistaseis/568655

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: