Έφτασε η ώρα της απόφασης για την τραγωδία στο Μαρί – Αθώοι ή ένοχοι οι έξι κατηγορούμενοι;




Λάρνακα: Στις 9 το πρωί, και μόλις δύο μέρες πριν από την επέτειο της πολύνεκρης έκρηξης στο Μαρί, αρχίζει στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας η ανάγνωση της μακροσκελούς, σύμφωνα με πληροφορίες απόφασης του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λάρνακας, το οποίο έχει αποφανθεί και αναμένεται να ανακοινώσει κατά πόσο κρίνονται ένοχοι ή αθώοι οι Μάρκος Κυπριανού, Κώστας Παπακώστας, Σάββας Αργυρού, Ανδρέας Νικολάου και Χαράλαμπος Χαραλάμπους και Ανδρέας Λοϊζίδης.

Οι έξι κατηγορούνται για το θάνατο 13 πυροσβεστών και ναυτών της Ναυτικής Βάσης «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί την αποφράδα ημέρα της 11ης Ιουλίου του 2011. Η διαδικασία είχε αρχίσει τον Σεπτέμβριο του 2012 και είχε ολοκληρωθεί στις 30 περασμένου Μαΐου, σε δικαστηριακό χρόνο 84 δικασίμων.

Από τους περίπου 280 μάρτυρες που ήταν στο κατηγορητήριο, αριθμός ρεκόρ για τα χρονικά της κυπριακής Δικαιοσύνης, χρειάστηκε να καταθέσουν οι 120. Ανάμεσα στους κατηγορούμενους ήταν και ο συνταγματάρχης Γιώργος Γεωργιάδης, ο οποίος με απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα, απαλλάχτηκε από τις 26 κατηγορίες  που τον βάραιναν και έδωσε πολυήμερη κατάθεση ως μάρτυρας κατηγορίας. Με απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα, δεν συνεχίστηκε και η υπόθεση εναντίον του πρώην Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, Πέτρου Τσαλικίδη.

Κατατέθηκαν, μεταξύ άλλων, ως τεκμήρια εκατοντάδες φωτογραφίες, αλλά και βίντεο που είχαν ληφθεί από κινητά τηλέφωνα των θυμάτων.

Συνολικά οι έξι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν 208 κατηγορίες, οι οποίες αφορούν σε ανθρωποκτονία και πρόκληση θανάτου λόγω απερίσκεπτης, αλόγιστης ή επικίνδυνης πράξης. Οι δύο τελούντες σε διαθεσιμότητα, ο υποδιευθυντής της Πυροσβεστικής Πάμπος Χαραλάμπους και ο διοικητής της ΕΜΑΚ, Ανδρέας Λοϊζίδης, αντιμετωπίζουν επιπλέον κατηγορίες, οι οποίες αφορούν σε παράληψή τους να ενημερώσουν τα μέλη της ΕΜΑΚ, ώστε να ετοιμάσουν σχέδιο δράσης σε περίπτωση έκρηξης των εμπορευματοκιβωτίων και να εκκενώσουν το στρατόπεδο της Ναυτικής Βάσης «Ευάγγελος Φλωράκης».

Η δίκη που θεωρείται ως η πιο σοβαρή στα κυπριακά χρονικά, αφού για πρώτη φορά βρέθηκαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου, πρώην υπουργοί και κρατικοί αξιωματούχοι, χρειάστηκε να αναβληθεί δύο φορές, λόγω ασθενείας του πρώην υπουργού Άμυνας, Κώστα Παπακώστα.

Σε μια περίπτωση το Κουργιοδικείο χρειάστηκε να μεταφερθεί στο χώρο της Ναυτικής Βάσης, όπου έγινε αναπαράσταση και δόθηκε ευκαιρία στο Δικαστήριο να έχει ιδία άποψη του χώρου.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας μέσα και έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Λάρνακας

Σε λίγη ώρα το Δικαστικό Μέγαρο Λάρνακας θα μοιάζει με απόρθητο φρούριο. Πάνω από 70 αστυνομικοί της Λάρνακας και της ΜΜΑΔ βρίσκονται εντός και εκτός του Μεγάρου, ενώ έχει προβλεφθεί εφεδρεία για να κληθούν ενισχύσεις αν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Εντός της αίθουσας, λόγω πεπερασμένου αριθμού θέσεων, υπάρχει περιορισμός για μέγιστο αριθμό τρία άτομα για τον καθένα από τους συγγενείς των θυμάτων των κατηγορουμένων. Περιορισμός θα υπάρχει και στον αριθμό των δημοσιογράφων, οι οποίοι δεν θα μπορούν να υπερβούν τους 12.

Να σημειωθεί ότι εντός της αίθουσας θα υπάρχει ένας αστυνομικός για κάθε κατηγορούμενο.

Διαμαρτυρίες έξω από το Δικαστικό Μέγαρο

Μέλη της Ομάδας Μνήμης 11ης Ιουλίου βρίσκονται από το πρωί έξω από το Δικαστικό Μέγαρο. Τα μέλη της ομάδας χθες το πρωί ξεκίνησαν πορεία από το Μαρί και διανυκτέρευσαν στα Περβόλια. Επί τόπου αναμένονται και συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας,οι οποίοι δεν θα μπορέσουν να παραστούν στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Τα θύματα της έκρηξης

Από τη φονική έκρηξη στο Μαρί έχασαν τη ζωή τους ο πλοίαρχος Ανδρέας Ιωαννίδης – διοικητής Ναυτικού, ο αντιπλοίαρχος Λάμπρος Λάμπρου – διοικητής Ναυτικής Βάσης, ο αρχικελευστής Κλεάνθης Κλεάνθους – υπαξιωματικός της διοίκησης της Ναυτικής Βάσης, ο ΕΠΥ – επικελευστής Μιχάλης Ηρακλέους – υπαξιωματικός της διοικησης της Ναυτικής Βάσης, οι ναύτες Μιλτιάδης και Χριστάκης Χριστοφόρου και ο Αντώνης Χαραλάμπους της διοίκησης της Ναυτικής Βάσης.

Από τους πυροσβέστες της ΕΜΑΚ, χάθηκαν ο Αρχιλοχίας της Πυροσβεστικής, Ανδρέας Παπαδόπουλος, ο αρχιπυροσβέστης Γιώργος Γιακουμής, οι πυροσβέστες Βασίλης Κρόκος, Σπύρος Ταντής, Παναγιώτης Θεοφίλου και Αδάμος Αδάμου.

Πηγή: Κούλα Κουντούρη / www.philenews.com – Φωτογραφία ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: