WSJ: Η Ελλάδα αντιμέτωπη με νέες απειλές




Η εύθραυστη κυβέρνησης συνεργασίας δέχτηκε διπλό χτύπημα, χθες, Πέμπτη, καθώς η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για το ζήτημα του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού  φορέα δεν οδήγησε σε συναίνεση και νέες ανησυχίες για την οικονομική ενίσχυση της χώρας, στο πλαίσιο του σχεδίου διάσωσης, προέκυψαν, σύμφωνα με άρθρο των Nectaria Stamouli και Gabriele Steinhauser για την εφημερίδας WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «Greece Faces Fresh Threats».

Το αδιέξοδο στις συζητήσεις πυροδότησε την απειλή απόσυρσης του ενός εκ των τριών κυβερνητικών εταίρων από την κυβέρνηση, καθώς ο κ. Κουβέλης δήλωσε, αμέσως μετά τη σχεδόν 2 ωρών σύσκεψη, που ήταν και η τρίτη στη σειρά αυτήν την εβδομάδα, ότι δεν επετεύχθη καμία συμφωνία. Συνάντηση με την κοινοβουλευτική του ομάδα έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή προκειμένου να αποφασιστεί η στάση του κόμματος απέναντι στην κυβέρνηση.

Σε ξεχωριστές τους δηλώσεις, αργά εχθές το βράδυ, τόσο ο κ. Σαμαράς όσο και ο κ. Βενιζέλος έκαναν έκκληση για ενότητα και άφησαν να εννοηθεί ότι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν χωρίς τη Δημοκρατική Αριστερά. Ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι επιθυμεί να εξαντλήσει την τετραετία.

Στο μεταξύ, οι Υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Eurogroup στο Λουξεμβούργο, προσπάθησαν να αποφύγουν τις ερωτήσεις για το δημοσιονομικό κενό που προκύπτει στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης μετά την απροθυμία των κεντρικών τραπεζών να μετακυλίσουν τις λήξεις των ελληνικών ομολόγων που έχουν στη διάθεσή τους. Οι Υπουργοί κάλεσαν την Αθήνα να μείνει πιστή ως προς την εκπλήρωση των όρων του σχεδίου διάσωσης και να εξασφαλίσει με αυτόν τον τρόπο τη θετική αποτίμηση των ελεγκτών της τρόικας. Σε αυτήν την περίπτωση δεν θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό, σύμφωνα και με τις δηλώσεις του κ. Dijsselbloem, και η χρηματοδότηση του προγράμματος θα είναι εξασφαλισμένη για τουλάχιστον ένα ακόμη χρόνο.

Η μίνι πολιτική κρίση στη δίνη της οποίας βρέθηκε η Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα πυροδότησε απεργίες και κινητοποιήσεις, αν και η κυβέρνηση δήλωσε εξαρχής ότι προτίθεται να προβεί στη σύσταση νέου οργανισμού, μικρότερου, πιο ευέλικτου, εκτός πελατειακών σχέσεων και βασισμένου σε σύγχρονα ευρωπαϊκά δίκτυα, μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Οι εταίροι του κ. Σαμαρά ζήτησαν η Ε.Ρ.Τ. να παραμείνει ανοιχτή μέχρι την τελική αναδιάρθρωση και ο ίδιος, στο πλαίσιο ενός συμβιβασμού, πρότεινε την επαναπρόσληψη 2.000 εργαζομένων σε μη μόνιμη βάση. Η εν λόγω πρόταση έγινε αποδεκτή από το ΠΑ.ΣΟ.Κ., αλλά όχι από τη Δημοκρατική Αριστερά. Με το κλείσιμο της Ε.Ρ.Τ.η κυβέρνηση επιτυγχάνει την εκπλήρωση του στόχου απόλυσης 2.000 εργαζομένων έως τα τέλη Ιουνίου, και εκκρεμεί ο στόχος για απόλυση συνολικά 4.000 εργαζομένων έως τα τέλη του έτους και άλλων 11.000 μέχρι τα τέλη του 2014.

Χωρίς τη ΔΗΜ.ΑΡ., η Ν.Δ. μαζί με το ΠΑ.ΣΟ.Κ. θα έχουν 153 βουλευτικές έδρες, γεγονός που τους επιτρέπει την κυβέρνηση της χώρας, με εξαιρετικά μειωμένη ωστόσο πλειοψηφία. Η ΔΗΜ.ΑΡ. μπορεί να αποσυρθεί εντελώς από την κυβέρνηση και να περάσει στην αντιπολίτευση, αν και το πιο πιθανό σενάριο είναι η απόσυρση απλώς των βουλευτώ της και η παθητική υποστήριξη της κυβέρνησης στις πολιτικές της επιλογές. Αν και μοιάζει απίθανο, θα μπορούσε ακόμη και να οδηγηθεί σε συμβιβασμό, παρά την αρχική ρήξη. Ωστόσο, το μόνο που μοιάζει σίγουρο είναι ότι θα αυξηθεί σημαντικά ο ρόλος που παίζει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην κυβέρνηση, μέσω της τοποθέτησης στελεχών του σε διάφορες κυβερνητικές θέσεις. Υπάρχει, ακόμη, το ενδεχόμενο ο κ. Βενιζέλος να γίνει στο άμεσο μέλλον Υπουργός Εξωτερικών ή Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης.

Εξάλλου, τους τελευταίους μήνες το ΔΝΤ έχει σκληρύνει σημαντικά τη θέση του για την Ελλάδα απέναντι στους ευρωπαίους εταίρους, κατηγορώντας τους ότι καθυστέρησαν σημαντικά να προχωρήσουν σε κούρεμα του χρέους της χώρας. Κάποιες κεντρικές τράπεζες χωρών της ευρωζώνης έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους όσον αφορά τη μετακύλιση των λήξεων των ελληνικών ομολόγων που διαθέτουν, γεγονός που θα δημιουργήσει μια δημοσιονομική «τρύπα» στο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας. Η άρνηση τους, σύμφωνα με πηγές, οφείλεται στο φόβο τους ότι η ενέργεια της αντικατάστασης των ομολόγων μπορεί να γίνει αντιληπτή ως απευθείας χρηματοδότηση της ελληνικής κυβέρνησης, κάτι που αντίκειται στους κανόνες τους. Σύμφωνα με τους Financial Times το ΔΝΤ έχει απειλήσει την Ελλάδα με πάγωμα της χρηματοδότησης έως τα τέλη Ιουλίου, αλλά σύμφωνα με δηλώσει του Ταμείου, η χρηματοδότηση θα συνεχιστεί υπό τον όρο ότι οι αρχές της χώρας θα έχουν έτοιμη μέχρι τότε σχετική έκθεση αξιολόγησης.

http://online.wsj.com/article/SB10001424127887323300004578557812785121622.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: