New York Times: Οι Ελληνες ηγέτες θα συναντηθούν σε μία προσπάθεια να σώσουν την κυβέρνηση




Οι αρχηγοί των τριών πολιτικών κομμάτων που στηρίζουν την ολοένα και πιο εύθραυστη κυβέρνηση συνεργασίας, θα συναντηθούν σήμερα σε μια προσπάθεια να γεφυρώσουν το βαθύνον χάσμα που προέκυψε μετά τη διακοπή λειτουργίας της Ε.Ρ.Τ., χάσμα που ενδέχεται να εξαναγκάσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές αν δεν επιτευχθεί κάποιος συμβιβασμός, αναφέρει η Niki Kitsantonis σε ανταπόκριση από την Αθήνα στην ηλεκοτρνική έκδοση της εφημερίδας NEW YORK TIMES, με τίτλο «Greek Leaders to Meet in Effort to Save Government».

Το αιφνίδιο κλείσιμο του εθνικού ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού την προηγούμενη εβδομάδα με απόφαση του κ. Σαμαρά βρήκε έντονα αντίθετους τους αρχηγούς των άλλων δύο πολιτικών κομμάτων, αλλά και τα συνδικάτα της χώρας, καθώς και μεγάλη μερίδα των Ελλήνων. Πιθανολογείται δε, έντονα ότι η εν λόγω διαμάχη μπορεί να διαρρήξει τη συνοχή της ελληνικής κυβέρνησης.

Το χάσμα διευρύνθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο, μετά και την ομιλία του Πρωθυπουργού κ. Σαμαρά, ο οποίος χαρακτήρισε την Ε.Ρ.Τ. ως «αμαρτωλή» λόγω των δαπανών της και υποσχέθηκε να αντιμετωπίσει τους «προνομιούχους» στο πλαίσιο των μέτρων μείωσης των δαπανών, που απαιτούν οι διεθνείς πιστωτές της χώρας. Έχει ήδη περάσει ένας χρόνος από την τελευταία φορά που οι Έλληνες πήγαν στις κάλπες, εν μέσω πολιτικών αναταραχών και της δυσοίωνης προοπτικής για άτακτη χρεοκοπία. Οι εκλογές δεν ανέδειξαν νικητή, οδηγώντας στο σχηματισμό της κυβέρνησης συνασπισμού. Ο κ. Σαμαράς έχει ακόμη 3 έτη μπροστά του, αλλά λίγοι είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι θα ολοκληρώσει την τετραετία.

«Κάποιοι πιστεύουν ότι θα μας εγκλωβίσουν σε δίλημμα εκλογών», δήλωσε χθες ο κ. Σαμαράς από το Ναύπλιο, στο πλαίσιο του προσυνεδρίου της Ν.Δ., για να συμπληρώσει ότι «το δίλημμα δεν αφορά στο ποιος θα προκαλέσει εκλογές, διότι κανείς δεν τις επιθυμεί. Το δίλημμα θα είναι ποιος θα χρεωθεί το μπλοκάρισμα των μεταρρυθμίσεων». Το ΠΑ.ΣΟ.Κ., από την πλευρά του, κατηγόρησε τον κ. Σαμαρά για τον «πρόωρο προεκλογικό του τόνο», ενώ η ΔΗΜ.ΑΡ. μίλησε για τον υψηλό κίνδυνο που διατρέχει η κυβέρνηση συνεργασίας σε περίπτωση παραγκωνισμού των άλλων δύο εταίρων, όπως συνέβη «στην περίπτωση της προκλητικής ομιλίας» του κ. Σαμαρά.

Οι πρόωρες εκλογές θα είχαν ως αποτέλεσμα τον εκτροχιασμό των οικονομικών μεταρρυθμίσεων και σχεδόν σίγουρα το πάγωμα των δανείων από τους δανειστές. Με τόσα πολλά να διακυβεύονται, πολλοί πολιτικοί αναλυτές δηλώνουν ότι  οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης. Αν και οι αρχηγοί των δύο μικρότερων κομμάτων επιμένουν ότι δεν επιθυμούν πρόωρες εκλογές- και θα αποτελούσε ένα τεράστιο ρίσκο για τον κ. Σαμαρά να τις ζητήσει ο ίδιος – υπάρχουν αμφιβολίες για το εάν οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης θα σταθούν ικανοί να επιστρατεύσουν την πολιτική βούληση για να συνεχιστεί το έργο της κυβέρνησης και να υπερβούν τις διαφορές τους με τον κ. Σαμαρά ως προς τη διακοπή της λειτουργίας της Ε.Ρ.Τ.

Επίσης, ο Πρωθυπουργός αντιμετωπίζει την αντίδραση των σωματείων  που εκπροσωπούν τους περίπου 650.000 δημόσιους υπαλλήλους που έχουν μείνει σχετικώς ανεπηρέαστοι από την βαθύνουσα ύφεση που έχει αποδεκατίσει τον ιδιωτικό τομέα ,καθώς οι ελληνικές κυβερνήσεις  απέφυγαν τις επίμαχες πολιτικώς απολύσεις μεταξύ δημοσίων υπαλλήλων.

Η πιθανότητα πρόωρων εκλογών  κυριάρχησε χθες Κυριακή στα πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων οι οποίες προχώρησαν σε έκδοση  αφού αρκετές οργανώσεις ΜΜΕ αποφάσισαν να διακόψουν την κυλιόμενη απεργία που είχε εξαγγείλει η Ένωση  Ελλήνων δημοσιογράφων σε συμπαράσταση με τους απολυμένους εργαζόμενους της ΕΡΤ. Από την άλλη πλευρά, σημειώνεται, η ανοικτή απεργία των εργαζομένων στην κρατική τηλεόραση συνεχίστηκε χθες Κυριακή.

Ορισμένα ελληνικά ιστολόγια και ιστοσελίδες ερμήνευσαν το διάλογο ως πολιτικό θέατρο, με στόχο να αποδεχτούν οι Έλληνες το κλείσιμο της ΕΡΤ ως την καλύτερη δυνατή εναλλακτική σε σχέση με πρόωρες εκλογές. Δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιήθηκαν το σαββατοκύριακο κατέδειξαν ότι ποσοστό των Ελλήνων έως 65% διαφωνούν με το ξαφνικό κλείσιμο της ΕΡΤ- παρόλο που η ΕΡΤ κατηγορείται ευρέως ως  μια επιχείρηση ζημιογόνα  με μεγάλο αριθμό προσωπικού – , ενώ οι υπόλοιποι ερωτηθέντες στήριξαν το κλείσιμό της. Ο κ. Σαμαράς υποσχέθηκε να αντικαταστήσει την ΕΡΤ με έναν πιο ολιγομελή οργανισμό αυτό το καλοκαίρι.

Δημοσκοπήσεις επίσης κατέδειξαν ότι 6 στους 10 Έλληνες δεν επιθυμούν πρόωρες εκλογές. Και εδώ ενυπάρχει η πιθανότητα για επίλυση του αδιεξόδου, τουλάχιστον προσωρινώς, από την ελληνική δικαιοσύνη, καθώς ανώτατο δικαστήριο εξετάζει έφεση που άσκησαν περισσότερο από 2.600 υπάλληλοι της ΕΡΤ κατά του κλεισίματος του οργανισμού, ενώ  η  απόφαση αναμένεται αύριο Τρίτη, σύμφωνα με τα ελληνικά ΜΜΕ.

Μια απόφαση υπέρ των εργαζομένων της ΕΡΤ, οι οποίοι παράγουν δελτία ειδήσεων πειρατικά μέσω δορυφόρου από την στιγμή που η ΕΡΤ έπαυσε να εκπέμπει στον αέρα το βράδυ της περασμένης Τρίτης, θα μπορούσε να οδηγήσει στην προσωρινή αποκατάσταση της εκπομπής του σήματος της ΕΡΤ, έως ότου η απόφαση εκδικαστεί εκ νέου τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Ακόμη πιο σημαντικό, μια τέτοια απόφαση θα ανακούφιζε την κυβέρνηση από την πρόκληση του να αναζητήσει έναν δύσκολο συμβιβασμό για την ΕΡΤ, επιτρέποντας στην κυβέρνηση συνασπισμού να παραμείνει άθικτη, τουλάχιστον προς το παρόν. 

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε χθες ότι το κλείσιμο της ΕΡΤ έθεσε την κυβέρνηση σε κίνδυνο. «Ο Πρωθυπουργός προσπαθεί, με απειλές και ψέματα, να δικαιολογήσει την κορύφωση των δεσποτικών του πολιτικών, το κλείσιμο του εθνικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα», δήλωσε ο ηγέτης του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας. «Γνωρίζει ωστόσο, ότι είναι απομονωνόμενος», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

http://www.nytimes.com/2013/06/17/world/europe/greek-leaders-to-meet-in-effort-to-save-government.html?pagewanted=print

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: