Huffington Post με αφορμή το κλείσιμο της ΕΡΤ: Να αναθεωρήσουμε τις Δημοκρατίες μας;




Το πρόσφατο κλείσιμο της ΕΡΤ, στο πλαίσιο των μέτρων λιτότητας της ελληνικής κυβέρνησης, αποτελεί εντυπωσιακό παράδειγμα της ανάγκης που προκύπτει για όλους εμάς τους Ευρωπαίους να αναθεωρήσουμε τις δημοκρατίες μας”, υποστηρίζει η ελληνικής καταγωγής δημοσιογράφος Athena Tacet, στη διαδικτυακή HUFFINGTON POST, με τίτλο «Greece: Is Democracy Ending Where It Started?».

Στο σχετικό δημοσίευμα αναφέρεται ότι πολλοί δημοσιογράφοι στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη μοιράζονται την άποψη ότι η συγκεκριμένη κίνηση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά – η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα την απόλυση περίπου 2.600 ατόμων σε μια χώρα όπου το 27% των Ελλήνων είναι ήδη άνεργοι – ήταν ένα σοβαρό πολιτικό λάθος.

Προς επίρρωση του ισχυρισμού αυτού προβάλλεται η άποψη του Christophe Deloire, γενικού γραμματέα των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, ότι «με την οικονομική κρίση να απειλεί ήδη τη χώρα που γέννησε τη δημοκρατία, το κλείσιμο της ΕΡΤ δείχνει μια περιφρόνηση προς την ελευθερία της πληροφόρησης, όπως αυτή καταγράφεται στο άρθρο 19 της Διεθνούς Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Οι κυβερνητικές μέθοδοι είναι απαράδεκτες».  Σημειώνεται επίσης ότι τα ελληνικά ΜΜΕ έχουν υποφέρει τα μάλλα από την έναρξη της κρίσης το 2011, καθώς πέραν του ότι έχουν καταστεί συνηθισμένος στόχος νεοναζιστικής βίας που ασκείται παράλληλα με την αυξανόμενη ισχύ της Χρυσής Αυγής, οι δημοσιογράφοι πρέπει να αντιμετωπίσουν διαφορετικά επίπεδα λογοκρισίας, όπως για παράδειγμα ο Κώστας Βαξεβάνης, εκδότης του εβδομαδιαίου περιοδικού Hot Doc, για την υπόθεση της λίστας Lagarde.

http://www.huffingtonpost.com/athena-tacet/greece-is-democracy-endin_b_3455467.html?utm_hp_ref=Greece

Την σύγχυση των υπαλλήλων της ΕΡΤ για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας υπογραμμίζει ανταπόκριση της Helena Smith για την GUARDIAN ERT Staff Left Confused by Court Ruling»).

Ζητήθηκε από τον ΥΠΟΙΚ Γ. Στουρνάρα να παραστεί σε επείγουσες συνομιλίες με την τρόικα, ώστε να διευκρινίσει τι συμφωνήθηκε μεταξύ των πολιτικών αρχηγών. Ταυτόχρονα είναι κοινή συνείδηση μεταξύ των δανειστών αλλά και στην Ελλάδα ότι, μετά την αποτυχία πώλησης της ΔΕΠΑ, η Ελλάδα δεν πρόκειται να επιτύχει στον στόχο των εσόδων ύψους €2,6 δις από τις ιδιωτικοποιήσεις.

http://www.guardian.co.uk/business/2013/jun/18/eurozone-crisis-car-sales-greece-tapering?INTCMP=SRCH

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: