Guardian: Πρόωρη συζήτηση για την ανάκαμψη της Ελλάδας




Όλη η συζήτηση σχετικά με την ανάκαμψη της Ελλάδας αποτελεί απλώς την δικαιολόγηση της θεραπείας σοκ που επιβλήθηκε στη χώρα και σε άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, ισχυρίζεται ο Aditya Chakrabortty σε άρθρο γνώμης για την GUARDIANTalk of Recovery in Greece is Premature – and all about Justifying Austerity»).

Οι ελίτ της Ευρώπης και των ΗΠΑ μπορούν να αντιπαρέλθουν την κριτική εναντίον της λιτότητας και να υπερασπιστούν ένα οικονομικό μοντέλο, που πριν τριετίας έμοιαζε παρωχημένο, αν ‘αποδειχθεί’ ότι διέσωσαν την Ελλάδα. Η αξία των ελληνικών ομόλογων διπλασιάστηκε εξαιτίας του φθηνού χρήματος από τις κεντρικές τράπεζες και της απληστίας των επενδυτών. Οι μισθοί υποχώρησαν αλλά οι επενδύσεις δεν ήρθαν ποτέ. Τα δημόσια οικονομικά βελτιώθηκαν μετά από άγριες περικοπές στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, υγείας και στις δημόσιες υπηρεσίες.

Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η Ελλάδα θα είναι σε ύφεση το 2014. Ένας στους τέσσερις Έλληνες είναι άνεργος (σύμφωνα με την Καθημερινή, 400.000 οικογένειες στην Ελλάδα δεν διαθέτουν κανέναν εργαζόμενο). Η ανάκαμψη συνίσταται στην απόφαση της Γερμανίας να διατηρήσει την Ελλάδα εντός του ευρώ και να τη χρηματοδοτήσει, γεγονός στο οποίο οφείλεται ένας βαθμός σταθερότητας που προσέλκυσε κάποιους επενδυτές.

Σταμάτησε η αφαίμαξη καταθέσεων, αλλά οι τράπεζες λειτουργούν πια ως φύλακες καταθέσεων και όχι ως δανειστές. Σημειώθηκαν κάποιες πολιτισμικές και θεσμικές αλλαγές, όπως ότι, το κράτος γνωρίζει τον αριθμό των υπαλλήλων του και ότι η επιχειρηματικότητα είναι ευκολότερη και φθηνότερη. Γι αυτές τις επιτυχίες όμως κατέρρευσε το σύστημα υγείας, αυξήθηκε η δημοτικότητα της ναζιστικής ‘Χρυσής Αυγής’ και φιμώθηκε ο τύπος (περίπτωση Κ. Βαξεβάνη).

http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2013/jun/03/recovery-greece-premature-justifying-austerity?INTCMP=SRCH

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: