Guardian: Καίριο πλήγμα στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων η μη πώληση της ΔΕΠΑ




Η αποτυχία πώλησης της ΔΕΠΑ και η μη κατάθεση δεσμευτικής προσφοράς από τους Ρώσους, αποτελεί θέμα της εφημερίδας GUARDIAN (“Greek Gas Supplier Selloff Fails to Draw Gazprom Bid”), που επισημαίνει πως πρόκειται για καίριο πλήγμα στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της Ελλάδας, που θα αναπτέρωνε την ελληνική οικονομία. Αρμόδιος, που συνδέεται με το ΤΑΙΠΕΔ, δήλωσε στην εφ. ότι οι ελληνικές αρχές ‘δεν είχαν ιδέα’ ότι θα συνέβαινε κάτι τέτοιο, καθώς ο ίδιος ο Alexey Miller ήταν επικεφαλής των διαπραγματεύσεων.

Δεν είναι η πρώτη φορά που  η Ελλάδα αναγκάζεται να θέσει λιγότερο φιλόδοξους στόχους αναφορικά με το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Ο νέος στόχος για το 2013 αφορά στη συγκέντρωση €2.6 δις, η ανυπαρξία προσφορών για τη ΔΕΠΑ ωστόσο καθιστά και αυτόν τον μετριοπαθή στόχο ακατόρθωτο. Η κυβέρνηση συνασπισμού επιμήκυνε την προθεσμία προσφορών και τροποποίησε κάποιους από τους όρους (μείωση της εγγύησης), ώστε να διασφαλίσει ότι η εξαγορά θα πραγματοποιούταν.

Εικάζεται ότι η ρωσική στάση υπαγορεύτηκε από γεωπολιτικές πιέσεις, καθώς τόσο οι ΗΠΑ όσο και οι Ευρωπαίοι δεν επιθυμούσαν την ενίσχυση της ρωσικής επιρροής στην ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά, ενώ η ΕΕ αντιδρά στις επιχειρηματικές μεθόδους της Μόσχας. Δεδομένου ότι επρόκειτο για κερδοφόρο εταιρία το μήνυμα που στέλνει σε πιθανούς επενδυτές είναι τρομερό, σύμφωνα με Έλληνες συμβούλους. Κατά τον Θάνο Ντόκο της δεξαμενής σκέψης ΕΛΙΑΜΕΠ «το μήνυμα που πήραν οι Ρώσοι, ειδικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ήταν ότι η συμφωνία δεν θα είχε την έγκρισή της. Υπό αυτές τις συνθήκες η προσφορά ήταν ανώφελη».

Η αποτυχία της πώλησης της ΔΕΠΑ ενδέχεται να παρακωλύσει την σχεδιασμένη διάθεση του κρατικού διυλιστηρίου ‘Ελληνικά Πετρέλαια’ που κατέχει το 35% της εταιρίας φυσικού αερίου. Ο κος Ντοκος πάντως εξέφρασε αισιοδοξία, καθώς το κλίμα μπορεί να αλλάξει, σε περίπτωση που επιλεγεί η κατασκευή του αγωγού ΤΑΠ. «Θα συνιστά μεγάλη ώθηση για την ελληνική οικονομία και τον περιφερειακό ρόλο της Ελλάδας» δήλωσε «Θα πρέπει να περιμένουμε έως το τέλος του μήνα όταν θα ληφθεί η σχετική απόφαση».

http://www.guardian.co.uk/business/2013/jun/10/greek-gas-supplier-selloff-gazprom

Δεδομένου ότι επρόκειτο για το ‘κόσμημα στο στέμμα’, η αποτυχία της πώλησης της ΔΕΠΑ σημαίνει αποτυχία υλοποίησης του στόχου συγκέντρωσης €2.6 δις από την πώληση δημόσιας περιουσίας, σύμφωνα με άλλο άρθρο της GUARDIAN “Greece’s Natural Gas Privatisation Failure Leaves Programme in Tatters”, όταν η τρόικα έχει επιστήσει την προσοχή στην αποφυγή επιπλέον καθυστερήσεων στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Το γεγονός οφείλει να προβληματίζει και την τρόικα, καθώς θα επηρεάσει την αντίδρασή της (είναι πιθανό να απαιτήσει από την ελληνική κυβέρνηση νέες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες ή νέους φόρους). Η τρόικα δεν θα πρέπει να αντιδράσει εριστικά ωστόσο γιατί α) αν συνεχιστεί το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων θα πρόκειται για πωλήσεις κάτω από την αξία των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων, β) η Ελλάδα έχει μειώσει το έλλειμμά της περισσότερο από το απαιτούμενο για εφέτος, γ) οι ΗΠΑ και η ΕΕ είναι μάλλον ικανοποιημένες από την μη ρωσική εξαγορά και μετά την παραδοχή του ΔΝΤ για λάθη στη διαχείριση της περίπτωση της Ελλάδας, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για χαλάρωση των απαιτήσεων.

http://www.guardian.co.uk/business/economics-blog/2013/jun/10/greece-natural-gas-privatisation-failure

Τη χθεσινή δήλωση του Αναπληρωτή Υπουργού Ενέργειας Α. Παπαγεωργίου ότι δεν κατατέθηκε καμία προσφορά για την ΔΕΠΑ και ότι η ελληνική κυβέρνηση έλαβε μόνο μία υποψηφιότητα για την ΔΕΣΦΑ, η οποία έχει τεθεί επίσης προς πώληση, προβάλλει άρθρο του Χρήστου Ζιώτη στην ηλεκτρονική έκδοση του BLOOMBERG, με τίτλο «Greek Asset-Sales Plan Dealt Blow as Gazprom Declines Depa Bid».

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, η εξέλιξη αυτή συνιστά  το τελευταίο κώλυμα στο ελληνικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που στηρίζει το δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας, ύψους €240 δις. Αναφέρεται ακόμη ότι η πώληση της ΔΕΠΑ και του ΟΠΑΠ βρίσκονται στο επίκεντρο των σχεδίων της ελληνικής κυβέρνησης για τη συγκέντρωση ποσού ύψους €2.3 δις τη φετινή χρονιά,  ενώ η σημειωθείσα πρόοδος στην πώληση των περιουσιακών στοιχείων επέσυρε τις επικρίσεις τουΔΝΤ ως «εξαιρετικά απογοητευτική».

http://www.bloomberg.com/news/print/2013-06-10/greek-asset-sales-plan-dealt-blow-as-gazprom-declines-depa-bid.html

Στην πτώση του χρηματιστηρίου της Αθήνας, κατά περισσότερο από 5%, εξαιτίας των κυβερνητικών ανακοινώσεων για αδυναμία πώλησης της ΔΕΠΑ, λόγω έλλειψης προσφορών, αναφέρεται σύντομο δημοσίευμα των FINANCIAL TIMES (“Greek Stocks Fall 5% after Privatisation Failure”).

Ο Υφυπουργός Ενέργειας Ασημάκης Παπαγεωργίου αναφέρθηκε σε επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει την ημερομηνία. Προσέθεσε ότι, το Υπουργείο ενδέχεται να ανακαλέσει την προθεσμία για την πώληση των ‘Ελληνικών Πετρελαίων’.

Ο εκπρόσωπος της Gazprom, Sergei Kupriyanov, ανέφερε ότι η απόφαση της εταιρίας να μην προβεί σε δεσμευτική προσφορά σχετίζεται με την οικονομική θέση της ΔΕΠΑ, που ενδέχεται να χειροτέρευε μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας, δεδομένου ότι ήδη αντιμετωπίζει δυσκολίες με απλήρωτους λογαριασμούς χρηστών. Η αποτυχία της σύναψης συμφωνίας εκτιμάται ως σοβαρό εμπόδιο στην απόπειρα της ελληνικής κυβέρνησης να προσελκύσει την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών.

http://www.ft.com/cms/s/0/55f67eda-d1c7-11e2-b17e-00144feab7de.html

Σχετικά είναι και τα δημοσιεύματα της GUARDIAN (“Greek Gas Privatisation ‘Fails’ as Troika Return to Athens”), όπου επισημαίνεται ότι η αποτυχία πώλησης αποδείχτηκε ‘κεραυνός εν αιθρία’ για τους Έλληνες αξιωματούχους (ο Πρωθυπουργός είναι σοκαρισμένος αναφέρει).

Αναφέρεται η πτώση του ελληνικού χρηματιστηρίου, αλλά και η σημαντική μείωση του ελλείμματος, καθώς και η δήλωση του Χρ. Σταϊκούρα για ‘βελτίωση της εικόνας της χώρας το τελευταίο πεντάμηνο’, των FINANCIAL TIMES (“Greek Sell-off Hopes Hit as Gazprom Fails to Bid for Gas Supplier”, που περιέχει δήλωση του Alexander Medvedev (“Εξετάσαμε προσεκτικά τα οφέλη και τους κινδύνους από την συμμετοχή της Gazprom στην προσφορά και αποφασίσαμε να μην προβούμε σε δεσμευτική προσφορά») και του Α. Παπαγεωργίου που έκανε λόγο για νέα υποβολή προσφορών αργότερα εντός του έτους και κάνει αναφορά στην προσφορά της Socar, και του ΒΒC (“Greek Stocks Fall after DEPA Sale Fails to Attract Bids”).

http://www.guardian.co.uk/business/2013/jun/10/eurozone-crisis-japan-nikkei-francois-hollande?INTCMP=SRCH

http://www.ft.com/cms/s/0/ced017ca-d1e6-11e2-b17e-00144feab7de.html

http://www.bbc.co.uk/news/business-22845618

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: