EMO/IPI: «Σε νέο ναδίρ η ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία» – Ανακοίνωση Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου




Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΝΗ

Για «εκστρατεία φίμωσης των δημοσιογράφων που καλύπτουν τις διαδηλώσεις στην Τουρκία» κάνει λόγο το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, σε ανακοίνωση που εξέδωσε καταδικάζοντας τις ενέργειες αυτές. Όπως αναφέρει η επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού για θέματα ελευθερίας του τύπου, Μπάρμπαρα Τριόνφι, «είμαστε έντονα ενοχλημένοι από τις πληροφορίες που μας έρχονται για ξυλοδαρμούς και προληπτικές συλλήψεις δημοσιογράφων, καθώς επίσης για το γεγονός ότι πολλοί συνάδελφοι μας έχουν εξαναγκαστεί να διαγράψουν, από τις κάμερες τους, υλικό που είχαν συλλέξει κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων».

Τονίζει ότι «Είμαστε επίσης ενοχλημένοι από τις αναφορές για εχθρική συμπεριφορά απέναντι στους δημοσιογράφους από υψηλόβαθμα στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης και προτρέπουμε την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας να σεβαστεί τον θεσμικό ρόλο που κατέχουν οι δημοσιογράφοι σε μια δημοκρατική κοινωνία και να τους επιτρέψει να κάνουν τη δουλειά τους όπως πρέπει».

Ο τουρκικός ενημερωτικός ιστότοπος «Μπιανέτ» ανέφερε στις 18 Ιουνίου ότι η αστυνομία πραγματοποίησε επιδρομές στα γραφεία του ραδιοσταθμού «Οζγκούρ», στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ετκίν» και στην εφημερίδα «Ατιλίμ» συλλαμβάνοντας αρκετά άτομα που εργάζονταν στα συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης. Το περιστατικό αυτό σημειώθηκε μια ημέρα μετά τις ανακοινώσεις που είχαν εκδώσει η οργάνωση «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» και η «Διεθνής Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων» στις οποίες αναφέρονταν τουλάχιστον 20 περιστατικά ξυλοδαρμού δημοσιογράφων που εργάζονταν σε τοπικά αλλά και διεθνή μέσα ενημέρωσης, καθώς επίσης και επιθέσεις που δέχθηκαν εργαζόμενοι στον τύπο με αντλίες νερού, χημικά και πλαστικές σφαίρες, ενώ αρκετοί συνελήφθησαν χωρίς λόγο, κυρίως το βράδυ του Σαββάτου, όταν η αστυνομία απομάκρυνε τους διαδηλωτές που είχαν κατασκηνώσει στο πάρκο Γκεζί και την πλατεία Ταξίμ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου, η καταγγελλόμενη στοχοποίηση των δημοσιογράφων πραγματοποιήθηκε μέσα σε κλίμα έντονης δυσαρέσκειας, που εξέφραζε απευθείας το γραφείο του τούρκου Πρωθυπουργού, σχετικά με τον τρόπο κάλυψης των διαδηλώσεων από τα μέσα ενημέρωσης. Ο κ. Ερντογάν, την Κυριακή, είχε κατηγορήσει διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία όπως το CNN, το BBC και το Reuters ότι μετέδιδαν «κατασκευασμένες ειδήσεις» σχετικά με τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, ενώ υποστήριξε ότι τα δίκτυα αυτά «συνωμοτούσαν κατά της κυβέρνησης».

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η ιστοσελίδα « Μπιανέτ» φέρει τον Υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας, Μοαμάρ Γκιουλέρ, να δηλώνει ότι η κυβέρνηση εξετάζει σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών για όσους χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να προτρέψουν τους πολίτες να συμμετέχουν στις διαδηλώσεις και τα επεισόδια που συμβαίνουν ή για να καθοδηγήσουν τα πλήθη μεταδίδοντας ψευδείς ειδήσεις.

Στον απόηχο των δηλώσεων του κ. Ερντογάν για τον ρόλο των διεθνών μέσων ενημέρωσης, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Τακβίμ» την Τετάρτη, δημοσίευσε «υποτιθέμενη» συνέντευξη με την ανταποκρίτρια του CNN, Κριστιάν Αμανπούρ, η οποία φέρεται να δηλώνει ότι είχε εντολή να καλύπτει τα γεγονότα στην Τουρκία με τρόπο που να οδηγούσε στην αποσταθεροποίηση της χώρας, και ότι η εντολή αυτή είχε δοθεί από διεθνή επιχειρηματικά συμφέροντα.

Η κ. Αμανπούρ λίγο μετά την δημοσίευση της «συνέντευξης» σχολίασε μέσω του twitter «Ντροπή σου “Τακβίμ” να δημοσιεύεις ΨΕΥΤΙΚΗ συνέντευξη μαζί μου».  Η εφημερίδα «Τακβίμ» ανήκει στον Όμιλο «Τουρκουάζ Μίντια» στον οποίο Γενικός Διευθυντής είναι ο γαμπρός του κ. Ερντογάν.

Την περασμένη εβδομάδα το Ανώτατο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο της Τουρκίας επέβαλλε πρόστιμα σε τέσσερα ειδησεογραφικά πρακτορεία γιατί όπως υποστηρίζει κάλυπταν τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας με τρόπο που παρότρυνε τις βιαιότητες και ήταν «επιζήμιος για την φυσική, ηθική και πνευματική ανάπτυξη των παιδιών και των νέων ανθρώπων».

Οι πρόσφατες βιαιότητες εναντίον των δημοσιογράφων στην Τουρκία, υποβαθμίζουν ακόμα περισσότερο την Ελευθερία του Τύπου σε μια χώρα που θεωρείται ήδη η μεγαλύτερη φυλακή για τους δημοσιογράφους, αφού περισσότεροι από 60 δημοσιογράφοι παραμένουν φυλακισμένοι με την κατηγορία ότι συνδέονται με τρομοκρατικές οργανώσεις. Υποστηρικτές τους, ωστόσο, τονίζουν οι άνθρωποι αυτοί φυλακίστηκαν γιατί ασκούσαν κριτική στις κυβερνητικές αποφάσεις, καταλήγει η ανακοίνωση του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου.

http://gr.voanews.com/content/seemo-ipi-turkey-press-freedom/1686850.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: