Ως συνήθως ωραιοποιεί την κατάσταση στην Ε.Ε. ο Στυλιανίδης, υπερβάλλει το ΑΚΕΛ




Η επιχειρηματολογία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας για ύπαρξη πρακτικών δυσκολιών στην εφαρμογή του Μνημονίου αναγνωρίστηκε από τους Ευρωπαίους ηγέτες και αναζητούνται λύσεις όπως αυτή που καταγράφτηκε στα Συμπεράσματα του χθεσινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Χρήστος Στυλιανίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «η συμπερίληψη παραγράφου που αφορά αποκλειστικά την Κύπρο, στα Συμπεράσματα του χθεσινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ουσιαστικά αποδεικνύει ότι η συστηματική προσπάθεια, η επαρκής επιχειρηματολογία, όπως και η συνέπεια για τήρηση των συμφωνηθέντων που αφορούν τη δανειακή σύμβαση δημιουργούν συνθήκες αξιοπιστίας για την Κυπριακή Δημοκρατία και διαμορφώνουν τη δυνατότητα, ώστε οι εταίροι μας να μας αντιμετωπίζουν με διαφορετικό ‘μάτι’ από ό,τι μας αντιμετώπιζαν την προηγούμενη πενταετία. Αποδεικνύεται ότι η αξιοπιστία είναι το παν για συνεργασίες εντός των ευρωπαϊκών θεσμών, η αξιοπιστία είναι το παν για να μπορέσει η χώρα να ξεπεράσει την οικονομική τραγωδία και κρίση.

Η πρόσθετη βοήθεια που ουσιαστικά συμφωνήθηκε με τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προσφέρει τη δυνατότητα σε πολιτικό και σε τεχνοκρατικό επίπεδο για να γίνουν διαβουλεύσεις, έτσι ώστε η Κύπρος να αντικριστεί όπως οι υπόλοιπες άλλες χώρες της ΕΕ που τυγχάνουν χρηματοδοτικής στήριξης. Δεν ήταν εύκολο επίτευγμα μέσα στις συνθήκες που υπάρχουν σήμερα στο χώρο της ΕΕ, αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι για πάρα πολλά χρόνια υπήρχε σοβαρό πρόβλημα αξιοπιστίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αυτό που έχει σημασία είναι ότι με αυτή την απόφαση προσφέρεται η δυνατότητα, έτσι ώστε να διεκδικηθούν κονδύλια από τα ευρωπαϊκά προγράμματα σε βαθμό που να προσφέρουν ρευστότητα την επόμενη κρίσιμη περίοδο, κάτι που τόσο πολύ χρειάζεται η οικονομία μας.

Όπως έχει, ήδη, πει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα υπάρξει και αύξηση συγχρηματοδότησης που θα βοηθήσει με άμεσο τρόπο σε θέματα ρευστότητας.

Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι λύνεται το πρόβλημα της ανάπτυξης με αυτό τον τρόπο, αλλά στην κατάσταση που βρίσκεται η κυπριακή οικονομία χρειαζόμαστε θετικές συνθήκες και θετικά βήματα. Τα χρειαζόμαστε όχι μόνο για λόγους ψυχολογίας, αλλά και για πρακτικούς λόγους που υποβοηθούν το κλίμα στην αγορά και αυξάνουν το κύρος της χώρας διεθνώς.

“Δεν ζητήσαμε επαναδιαπραγμάτευση”

Αυτό που αποτυπώθηκε και στο καλό κλίμα των συναντήσεων που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με Ευρωπαίους ηγέτες, όπως τον κ. Ρομπάι, την κα Μέρκελ, τον κ. Ντράγκι και άλλους, είναι ότι όντως αναγνωρίζεται η επιχειρηματολογία του Προέδρου της Δημοκρατίας για ύπαρξη πρακτικών δυσκολιών στην εφαρμογή του Μνημονίου και θα πρέπει οπωσδήποτε να τύχει λύσεων στο πλαίσιο των συμφωνηθέντων. Ποτέ δεν ζητήσαμε επαναδιαπραγμάτευση, αυτό το τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και έγινε αποδεκτή η αναγνώριση αυτών των πρακτικών προβλημάτων και αναζητούνται λύσεις, όπως αυτή που βρέθηκε μέσα από τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η διαβούλευση δεν θα σταματήσει στο πλαίσιο απλώς αυτού του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά θα συνεχίζεται και σε υπουργικό και σε τεχνοκρατικό επίπεδο και ελπίζουμε ότι με την πάροδο του χρόνου θα έχουμε και άλλες ανάλογες θετικές εξελίξεις».

Απάντηση στο ΑΚΕΛ

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ κ. Αντρου Κυπριανού ότι υπήρξε προσπάθεια ωραιοποίησης των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «κυριολεκτικά μάς θλίβει αυτή τη στάση της αντιπολίτευσης. Σε μια στιγμή που όλοι μια τέτοια θετική εξέλιξη θα έπρεπε να την πιστώσουμε όχι τόσο στην Κυβέρνηση, αλλά στην ίδια την Κυπριακή Δημοκρατία, φαίνεται ότι κάποιοι διατρέχονται από ένα αντιπολιτευτικό σύνδρομο που αντιμετωπίζει με ισοπεδωτική αντίληψη ακόμη και θετικές εξελίξεις.  

Αυτό που έχει σημασία, και είναι η διαφορετική στάση απέναντι στις εξελίξεις, είναι ότι, εμείς, ως αντιπολίτευση είχαμε στηρίξει και στο επίπεδο του Κοινοβουλίου, όλα τα μνημονιακά νομοσχέδια, ακριβώς διότι για εμάς ο πατριωτισμός αποδεικνύεται τη στιγμή που η πατρίδα έχει ανάγκη.

Θέλουμε, παρά τη δήλωση του ΓΓ του ΑΚΕΛ, να τονίσουμε ότι και το ΑΚΕΛ είναι ευπρόσδεκτο στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του εντός ευρωπαϊκών θεσμών, εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να βοηθήσει έτσι ώστε να έχουμε και άλλες ανάλογες θετικές εξελίξεις. Κανείς δεν θέλει να αποκρύψει από το λαό τη σκληρή πραγματικότητα. Κάποιοι άλλοι ίσως την απέκρυβαν την τελευταία πενταετία για αυτό και φτάσαμε ως εδώ. Αλλά παράλληλα με την επισήμανση της σκληρής πραγματικότητας, παράλληλα με τη διατύπωση όλης της αλήθειας, την ίδια στιγμή όταν καταγράφονται θετικές εξελίξεις θα πρέπει να λέγονται ώστε ο λαός να γνωρίζει τα πάντα, και τα πικρά και τα θετικά».

Ερωτηθείς για τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Μάριο Ντράγκι την ερχόμενη Τετάρτη, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «ήδη, στη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον κ. Ντράγκι στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τον τραπεζικό τομέα και για αυτό έγινε εκ μέρους του κ. Ντράγκι αποδεκτό να γίνει και μια συνάντηση, στην παρουσία μάλιστα του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και του Υπουργού Οικονομικών.

Αντιλαμβάνεστε ότι για να γίνει αποδεκτή μια τέτοια συνάντηση, στην έδρα μάλιστα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στη Φραγκφούρτη, σημαίνει ότι γίνεται αποδεκτή η επιχειρηματολογία και αναγνωρίζεται αυτό που είπα και πριν, το θέμα δηλαδή των πρακτικών δυσκολιών σε κάποια σημεία εφαρμογής της δανειακής σύμβασης. Με βάση αυτή την αναγνώριση θα γίνει η συνάντηση την ερχόμενη Τετάρτη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ήδη δώσει εντολές να ετοιμαστούν σενάρια που αφορούν την επίλυση αυτών των πρακτικών δυσκολιών και θα τα παρουσιάσει εκεί ο Υπουργός Οικονομικών με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, έτσι ώστε να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση η οποία σιγά-σιγά να δίνει λύσεις σε αυτά τα πρακτικά προβλήματα που αναφύονται».

Κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινή υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας σε επιλεκτική χρεοκοπία, από Οίκο Αξιολόγησης, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «αυτό είναι ένα τεχνικό θέμα. Εχει γίνει σχεδόν σε όλες τις χώρες που βρέθηκαν στο πλαίσιο ενός Μνημονίου και μιας δανειακής σύμβασης και θεωρώ ότι, όπως πετυχημένα έγινε στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες γίνεται πετυχημένα και στην Κύπρο. Είναι καθαρά τεχνικό το ζήτημα και θα λήξει ενδεχομένως τη Δευτέρα, χωρίς να υπάρχει κανένα κόστος για την κυπριακή οικονομία, αλλά ούτε και κόστος σε επίπεδο κύρους. Ηταν αναμενόμενο με βάση τα συμφωνηθέντα στο Μνημόνιο και κανείς δεν εκπλήσσεται από αυτή τη διαδικασία.

Ο Οίκος Αξιολόγησης κάνει αυτή την υποβάθμιση ουσιαστικά διότι είναι στο πλαίσιο των τεχνικών προδιαγραφών που έχουν οι Οίκοι Αξιολόγησης για αυτές τις περιπτώσεις».

Κληθείς να σχολιάσει προβλέψεις του Οίκου Αξιολόγησης Standard and Poor’s για την επόμενη τριετία αναφορικά με την κυπριακή οικονομία, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «εμείς ποτέ δεν έχουμε υποτιμήσει τις αξιολογήσεις των Οίκων Αξιολόγησης. Εδώ και χρόνια επισημαίναμε και επιμέναμε μάλιστα ότι έπρεπε να λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπόψη. Από την άλλη, αυτά που καταγράφονται σε αυτή την αξιολόγηση των Standard and Poor’s είναι ουσιαστικά αυτά που καταγράφονται μέσα στις εκτιμήσεις και του Μνημονίου και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που σημαίνει ότι αυτές οι εκτιμήσεις έχουν ληφθεί υπόψη στη διαμόρφωση της δανειακής σύμβασης, σε βαθμό μάλιστα που η δανειακή σύμβαση και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, να μπορούν να αντιμετωπίζουν και αυτά που εκτιμούνται και από τους Standard and Poor’s».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι την ερχόμενη Τρίτη το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου θα συνέλθει για να εξετάσει το θέμα εθελούσιας εξόδου των υπαλλήλων της, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «ως Κυβέρνηση, πολλές φορές τονίσαμε την ανάγκη για γρήγορες και σημαντικές εξελίξεις στο επίπεδο της εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης της Τράπεζας Κύπρου. Επιμέναμε στο γρήγορο διορισμό Διοικητικού Συμβουλίου και επιμένουμε τώρα στη γρήγορη αναδιάρθρωση της τράπεζας, πάντοτε στο πλαίσιο ενός κοινωνικού διαλόγου μεταξύ του Διοικητικού Συμβουλίου και των συνδικαλιστικών οργανώσεων των τραπεζικών υπαλλήλων. Όμως, αυτή η αναδιάρθρωση έχει πολύ μεγάλη σημασία να γίνει στο σωστό χρόνο.  Για αυτό παροτρύνουμε όλους όσοι εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία να κινηθούν γρήγορα, ακριβώς για να δώσουμε τη δυνατότητα να βγει το συντομότερο η τράπεζα από το καθεστώς εξυγίανσης και για να μπορέσει να αποκτήσει και πάλι το σημαντικό συστημικό της ρόλο στην κυπριακή οικονομία».

Ερωτηθείς αν τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Ντράγκι θα απασχολήσει και το θέμα των υπαλλήλων της Τράπεζας Κύπρου, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «τα θέματα που αφορούν τους υπαλλήλους της τράπεζας είναι ζητήματα αναδιάρθρωσης της τράπεζας, κάτι που προνοείται στη δανειακή σύμβαση και μάλιστα κατά πολύ έντονο τρόπο. Η συζήτηση που θα γίνει την Τετάρτη θα αφορά τον τραπεζικό τομέα στο σύνολό του περιλαμβανομένης και της Τράπεζας Κύπρου και θα έχει σχέση με τις δυνατότητες επίλυσης των πρακτικών δυσκολιών που έχουν ήδη αναγνωριστεί μέσα από την επιχειρηματολογία του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Κληθείς να σχολιάσει το ζήτημα που αφορά το Ταμείο Προνοίας των υπαλλήλων της Τράπεζας Κύπρου, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι ο Υπουργός Οικονομικών που είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος Υπουργός «έχει δώσει πειστικές εξηγήσεις στο πλαίσιο της συζήτησης του θέματος στις Κοινοβουλευτικές  Επιτροπές Οικονομικών και Εργασίας».

ΑΚΕΛ: Η Κυβέρνηση ωραιοποιεί τα αποτελέσματα του Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ

Τίποτε σε ό,τι αφορά την ουσία του μνημονίου δεν θα διαφοροποιηθεί από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ και η Κυβέρνηση πρέπει να μιλά ειλικρινά στον κυπριακό λαό, ανέφερε σήμερα, στη Λεμεσό, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, κάνοντας λόγο για προσπάθεια ωραιοποίησης των αποτελεσμάτων.

Σε εκτός κειμένου αναφορές του, σε ομιλία του σε παγκύπριο σεμινάριο του ΑΚΕΛ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο κ. Κυπριανού είπε πως «επιχειρείται να ωραιοποιηθούν τα αποτελέσματα του Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ τις τελευταίες δυο μέρες, επιχειρείται να προωθηθεί ένα μήνυμα ότι η Κυβέρνηση, λόγω της σθεναρής προσπάθειας την οποία κατέβαλε και της σωστής προετοιμασίας, έχει πετύχει αποτελέσματα προς όφελος της κυπριακής κοινωνίας».

«Επιχειρείται, δηλαδή, να καλλιεργηθούν αυταπάτες στον κυπριακό λαό, διότι δυστυχώς, η στυγνή πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική», ανέφερε, προσθέτοντας πως «αυτά τα οποία έχει αποφασίσει το Συμβούλιο είναι ζητήματα τα οποία είχαν εγκριθεί πριν από 6 μήνες και σήμερα απλώς και τυπικά γίνονται αποδεκτά».

Όπως είπε ο Κυπριανού «τίποτε σε ό,τι αφορά την ουσία του μνημονίου δεν θα διαφοροποιείται από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Κορυφής και θεωρώ ότι η Κυβέρνηση πρέπει να μιλά ειλικρινά στον κυπριακό λαό, για να ξέρουμε τι μας αναμένει και να μπορούμε να το αντιμετωπίζουμε πιο καλά προετοιμασμένοι».

Εάν καλλιεργούμε αυταπάτες και ψευδαισθήσεις, σημείωσε, το μόνο που θα καταφέρουμε είναι, την κρίσιμη στιγμή, ο κόσμος να είναι απροετοίμαστος και οι επιπτώσεις από τις αρνητικές συνέπειες να είναι πολύ μεγαλύτερες στην κυπριακή οικονομία και στην κοινωνία.

Ο κ. Κυπριανού απηύθυνε έκκληση στους κυβερνώντες «να μιλούν με ειλικρίνεια στο λαό και να αποδίδουν τις πραγματικές διαστάσεις στα προβλήματα τα οποία θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε».

Αναφερόμενος στη ερευνητική επιτροπή για την οικονομία, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως, αντί να λειτουργήσει ορθά και με σεβασμό πρώτα και κύρια στη λαϊκή απαίτηση να εντοπιστούν οι αίτιοι για τα σημερινά μας προβλήματα, «έγινε ένα σήριαλ παραιτήσεων, διχογνωμιών και καταρράκωσης της ίδιας της αποστολής της».

«Είναι πρώτα και κύρια ενάντια στην ίδια την ουσία της ύπαρξης της η απουσία από τους όρους εντολής, η διερεύνηση των αποφάσεων που λήφθηκαν για την οικονομία στις 25 Μαρτίου», αλλά, πρόσθεσε και η αμέλεια να εξεταστεί, κατά προτεραιότητα,  το στενό οικογενειακό περιβάλλον του Προέδρου Αναστασιάδη, για μεταφορά λεφτών στο εξωτερικό την κρίσιμη περίοδο πριν τις αποφάσεις, όπως είχε ζητήσει ο ίδιος.

Διερωτήθηκε, ακόμη, τι τελικά θα διερευνήσει η Επιτροπή, όταν με δική της απόφαση σταμάτησε τη διερεύνηση «ενός μεγάλου μέρους των πράξεων και παραλείψεων των τραπεζιτών και των εποπτικών Αρχών».

Ο κ. Κυπριανού επέκρινε παράλληλα την Κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στην οικονομία, λέγοντας πως «δυστυχώς, η αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων γίνεται μέχρι στιγμής με συνθήματα και κενές διακηρύξεις», ενώ ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ επεξεργάζεται επιπρόσθετες προτάσεις για να δοθεί ώθηση στην κυπριακή οικονομία, τις οποίες θα θέσει ενώπιον Κυβέρνησης και κομμάτων.

Ο ΓΓ του αναφέρθηκε, εξάλλου, στη μελέτη που ετοίμασε το ΑΚΕΛ για απεμπλοκή από το μνημόνιο, λέγοντας πως έγινε στόχος αφορισμών και ισοπέδωσης, πριν ακόμη δημοσιοποιηθεί, «γιατί ορισμένοι δεν επιθυμούσαν και δεν επιθυμούν ούτε καν διάλογο, για καθαρά ιδεολογικούς λόγους».

«Γιατί ανησυχούν ότι, τυχόν παραδοχή ότι είναι αδιέξοδες οι πολιτικές της ΕΕ, θα σημαίνει παραδοχή μιας ιδεολογικής ήττας για όλα αυτά τα οποία υποστήριζαν τις τελευταίες δεκαετίες», είπε ο Άντρος Κυπριανού, ο οποίος θεωρεί ότι κάποιοι προτιμούν να πληρώνει το τίμημα ο κυπριακός λαός, παρά να παραδεχθούν αυτό το γεγονός.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: