Το Στέϊτ Ντιπάρτμεντ στηρίζει τους Τούρκους διαδηλωτές: Σεβασμός στις ελευθερίες έκφρασης και διαμαρτυρίας




Αμήχανοι αλλά και ανήσυχοι είναι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι που ασχολούνται με την Τουρκία. Και δεν είναι θέμα “ίματζ” για τον Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα ο οποίος κατατάσσει τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν στο στενό κύκλο των φίλων του. Το βασικό ζήτημα που τους απασχολεί είναι ότι τυχόν αποσταθεροποίηση της Τουρκίας, θα προκαλέσει τρομακτικά προβλήματα στην ταραγμένη περιοχή της Μέσης Ανατολής, και θα εκτροχιάσει τις προσπάθειες που γίνονται για ειρηνική επίλυση των προβλημάτων στη Συρία και το Ιράν.

            Ο Λευκός Οίκος άφησε την πρωτοβουλία των κινήσεων στο Στέϊτ Ντιπάρτμεντ. Ο Αμερικανός πρέσβης στην Αγκυρα μετέφερε τα μηνύματα της Ουάσιγκτον στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega ο Λευκός Οίκος ζήτησε αυτοσυγκράτηση από τον κ. Ερντογάν και σεβασμό του δικαιώματος των πολιτών να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις του.

            Βέβαια, η εκπρόσωπος του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ, η κ. Τζένιφερ Πσάκι, δεν εξέφρασε μόνο την ανησυχία της για τις εξελίξεις στην Τουρκία αλλά προχώρησε και ένα βήμα παραπάνω, στηρίζοντας, θα έλεγα, τους διαδηλωτές, καθώς φαίνεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, επέλεξε να στείλει προσωπικό μήνυμα στον κ. Ερντογάν.

Παρά τις δημόσιες δηλώσεις φιλίας, οι δύο άνδρες δεν έχουν τις καλύτερες σχέσεις επειδή ο κ. Κέρι υποστήριξε το Ισραήλ στη διαμάχη του με την Τουρκία και επειδή ο Αμερικανός υπουργός απαίτησε από τον κ. Ερντογάν να μην επισκεφθεί τη Γάζα, κίνηση που ο Τούρκος πρωθυπουργός θεώρησε αντιδιπλωματική ενέργεια.

            Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι “ανησυχούμε για τον αριθμό των ανθρώπων που τραυματίστηκαν όταν η αστυνομία επιτέθηκε στους διαδηλωτές στο πάρκο Gezi Istanbul. Πιστεύουμε», είπε η κ. Πσάκι, “ότι η μακροπρόθεσμη σταθερότητα της Τουρκίας, η ασφάλεια και η ευημερία διασφαλίζονται καλύτερα με την υποστήριξη των θεμελιωδών ελευθεριών της έκφρασης, του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι, το οποίο –όπως υπογράμισε- είναι αυτό που φαίνεται ότι έκαναν αυτά τα άτομα (εννοεί τους διαδηλωτές). Αυτές οι ελευθερίες είναι ζωτικής σημασίας για κάθε υγιή δημοκρατία”, υπογράμμισε η εκπρόσωπος του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ.

            Οπως είναι φανερό, το Στέϊτ Ντιπάρτμεντ πιστεύει ότι οι διαδηλωτές στην Τουρκία ασκούσαν το δικαίωμα τους να εκφράζουν την άποψη τους. Είναι μία θέση κάθετα αντίθετη με τη θέση του κ. Ερντογάν.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: