Το γράμμα του Αναστασιάδη στη Λαγκάρντ και στους προέδρους ΕΚΤ και Ευρωπαϊκού Συμβουλίου




Επιστολή, στην οποία παρατίθενται οι απόψεις και οι θέσεις της Λευκωσίας για την κυπριακή οικονομία, απέστειλε ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης  στη διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ και τους προέδρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ.

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος δήλωσε επίσης ότι την ίδια επιστολή εξουσιοδοτήθηκε να αποστείλει σε όλους του ομολόγους του της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Ο κ. Παπαδόπουλος απέφυγε να αναφερθεί στο περιεχόμενο των επιστολών  και πρόσθεσε μόνο ότι πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη, αφού στην επιστολή τοποθετούνται όλα τα θέματα όπως η κυπριακή πλευρά θέλει να τοποθετηθούν. Επίσης, είπε ότι για την επιστολή είναι ενήμερα και τα κόμματα.

Επίσης, τον διορισμό ποινικών ανακριτών για εξέταση των καταγγελιών αναφορικά με τα ευρήματα του οίκου Alvarez and Marshall για την εξαγορά της ρωσικής τράπεζας Uniastrum το 2008 από την Τράπεζα Κύπρου, ζήτησε ο πρόεδρος Αναστασιάδης από τον γενικό εισαγγελέα, σύμφωνα με δηλώσεις του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου Βίκτωρα Παπαδόπουλου.

Ο κ. Αναστασιάδης, είπε, θεωρεί τις καταγγελίες ως εξαιρετικά σοβαρές γι αυτό συζήτησε το θέμα με τον γενικό εισαγγελέα και ζήτησε την πλήρη διερεύνησή του. Πρόκειται, ανέφερε, για μια υπόθεση που «ίσως αποδειχθεί μεγάλο σκάνδαλο και επιβάλλεται να ερευνηθεί σε βάθος, προκειμένου να αποκατασταθεί και η εμπιστοσύνη των πολιτών».

Η διαδικασία για διερεύνηση των καταγγελιών για την εξαγορά της Uniastrum από την Τράπεζα Κύπρου έχει ήδη δρομολογηθεί, δήλωσε στο ΡΙΚ ο γενικός εισαγγελέας, Πέτρος Κληρίδης. Ανέφερε ότι, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ και αφού συζήτησε το θέμα, επικοινώνησε με το αρχηγό της Αστυνομίας, στον οποίο παρέδωσε τα στοιχεία και αντάλλαξαν απόψεις για τα περαιτέρω. Η Αστυνομία είπε, θα αρχίσει τη διερεύνηση, και αν και εφόσον χρειαστεί, θα διοριστούν ποινικοί ανακριτές για να συνδράμουν τις προσπάθειες. 

Ο κ. Κληρίδης ανέφερε επίσης ότι, για το συγκεκριμένο θέμα έγιναν όλες οι σωστές κινήσεις από την αρχή. Σε ερώτηση αν θεωρεί ότι πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό θέμα, δήλωσε ότι δεν είναι το μόνο που πρέπει να διερευνηθεί. Υπάρχουν, τόνισε, και άλλα μεγάλα θέματα που χρήζουν διερεύνησης.

Πηγή: ΑΠΕ, Αρης Βικέτος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: