Τα λάθη του ΔΝΤ και η κυπριακή ηγεσία




Του Πανίκου Παναγιώτου – “Φιλελεύθερος”

Τα σαΐνια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έκαναν λάθος για την Ελλάδα. Δεν υπολόγισαν σωστά τους αριθμούς. Υποτίμησαν τις συνέπειες των μέτρων. Τότε όμως, απειλούσαν θεούς και δαίμονες ότι αν οι Έλληνες δεν δέχονταν τα όσα προσπαθούσε να επιβάλει η Τρόικα, θα καταστρεφόταν η χώρα. Δεν άκουγαν τις άλλες φωνές. Δεν λογάριαζαν τις προειδοποιήσεις ότι όταν κάνεις ανελέητες περικοπές συντάξεων, μισθών και κοινωνικών παροχών, οδηγείς τον κόσμο σε ανεργία, φτώχεια και εξαθλίωση.

            Μπορεί να εκτιμάται -κατά κάποιο τρόπο-, η αναγνώριση των λανθασμένων επιλογών από μέρους του ΔΝΤ. Το κόστος όμως πληρώνει πολύ ακριβά ένα μεγάλο τμήμα του ελληνικού λαού. Επιπλέον, η δημόσια αυτοκριτική μπορεί να συνδέεται και με διάφορες σκοπιμότητες, ίσως και με το γεγονός ότι οι επικρίσεις αναφέρονται στην περίοδο του 2010, όταν στην ηγεσία του ΔΝΤ ήταν ο Ντομινίκ Στρος-Καν. Πολλά μπορεί να συμβαίνουν. Εκείνο που έχει σημασία δεν είναι τόσο το τι ενδέχεται να κρύβεται πίσω από παραδοχή λαθών, αλλά τα τραγικά αποτελέσματά τους.

            Δυστυχώς, οι ανίκανες κυπριακές ηγεσίες -σε πολιτικό, οικονομικό και τραπεζικό επίπεδο-, αποδεικνύεται συνεχώς ότι δεν έχουν διδαχτεί καθόλου από την περίπτωση της Ελλάδας, τις πρακτικές και τις μεθοδεύσεις των τροϊκανών. Λειτούργησαν με συμπεριφορές ημιμαθών κομματαρχών, χωρίς ενωτική διάθεση, προγραμματισμό και γνώση, παραδίδοντας την Κύπρο σε εκβιασμούς και ξενόφερτα συμφέροντα.

            Ακόμη και τώρα, με αφορμή τα όσα παραδέχτηκε το ΔΝΤ, η Λευκωσία έχει την ευκαιρία και τη δυνατότητα να δει κατάματα την πραγματικότητα, ώστε με ολοκληρωμένο πρόγραμμα, μεθοδικότητα, στρατηγική και συλλογική δράση να επιδιώξει τον σταδιακό απεγκλωβισμό από τις μνημονιακές δεσμεύσεις και με πρωταρχικό στόχο να αποτρέψει καινούργιες.

            Η κα Βελκουλέσκου, η οποία αναδείχθηκε στην εποχή του Στρος Καν, ετοιμάζεται να απαιτήσει νέα σκληρά μέτρα. Για να μην φτάσει λοιπόν κάποτε στο σημείο να μιλά για λάθη στην Κύπρο, όπως κάνει τώρα ο κ. Τόμσεν για την Ελλάδα, θα πρέπει επιτέλους η κυπριακή ηγεσία να λειτουργήσει μόνο με βάση το συμφέρον των πολλών και όχι των ολίγων, αλλά προπαντός να διασφαλίσει την αξιοπρέπεια και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Φωτογραφία ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: