Τέλη Ιουνίου ο νέος έλεγχος της Τρόικα – Ομιλούν για σημαντική πρόοδο – Μεγάλο «αγκάθι» ο ΕΟΠΥΥ




Κοινή γραπτή ανακοίνωση της Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, αναφέρει ότι η Τρόικα σημείωσε “σημαντική πρόοδο» κατά την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής, αν και άλλες πηγές αναφέρουν ότι η πολιτική κρίση που ξεκίνησε με αφορμή το κλείσιμο της ΕΡΤ και επεκτάθηκε και σε άλλα θέματα, προκάλεσε καθυστερήσεις στην εφαρμογή και την υλοποίηση. Για το λόγο αυτό οι επικεφαλής της Τρόϊκα επέλεξαν να διακόψουν και να αφήσουν τις τεχνικές επιτροπές να επιχειρήσουν να λύσουν τα προβλήματα.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι προκειμένου να ολοκληρωθεί η τεχνική επεξεργασία των υπό συζήτηση θεμάτων οι πολιτικές συζητήσεις θα διακοπούν και αναμένεται να επαναληφθούν στα τέλη Ιουνίου.

Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, βασικότερο “αγκάθι” στις διαπραγματεύσεις παραμένει η τρύπα του ΕΟΠΥΥ, που φθάνει σωρευτικά τα 2,5 δισ. ευρώ, με το 1 δισ να είναι το φετινό έλλειμμα, αλλά και η τρύπα στα ασφαλιστικά ταμεία, που υπερβαίνει τα 600 εκ. ευρώ.

Το δημοσιονομικό κενό, που δημιουργείται για φέτος φθάνει το 1,5 δισ. ευρώ, με τον υπουργό Οικονομικών να διαβεβαιώνει μετά τη χθεσινή σύσκεψη του πρωθυπουργού με την τρόικα, ότι δεν τίθεται θέμα νέων δημοσιονομικών μέτρων και τα κενά θα καλυφθούν με ισοδύναμα μέτρα από το υπουργείο Υγείας. Κάθε άλλο παρά αισιόδοξοι είναι στο οικονομικό επιτελείο και για το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, καθώς η τρόικα, εμφανίζεται ιδιαίτερα επιφυλακτική, υπολογίζοντας το κόστος από τη μείωση σε περισσότερα από 200 εκ. ευρώ και ζητώντας, εφόσον η κυβέρνηση επιμείνει, να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα.

Ενστάσεις έχουν οι ελεγκτές και για την είσπραξη του νέου τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ, καθώς η είσπραξη μίας από τις 5 δόσεις το 2014 δημιουργεί πρόβλημα στα φετινά έσοδα και ζητούν να εισπραχθεί σε δόσεις. Παρόμοιοι προβληματισμοί διατυπώνονται και για το νέο φόρο ακινήτων, καθώς αμφιβάλλουν όχι μόνο για τον τρόπο είσπραξης, αλλά ακόμη και για το κατά πόσο μπορεί να βεβαιωθεί, ζητώντας να συνεχίσει να εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ.

Ανοιχτό παραμένει ακόμη το θέμα της ένταξης σε κινητικότητα 12.500 υπαλλήλων μέχρι τα τέλη Ιουνίου, καθώς το υπουργείο διοικητικής μεταρρύθμισης δεν τους έχει παρουσιάσει ακόμη τα ονόματα.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ – IMF Photograph/Stephen Jaffe

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: