Συναγερμός στην Ευρώνη για την ανεργία των νέων




Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ

Συναγερμός έχει σημάνει στην  Ευρώπη  για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων που παίρνοντας  εκρηκτικές διαστάσεις , απειλεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα ,καθώς υπάρχει ο κίνδυνος δημιουργίας “χαμένης γενιάς» που θα υπονόμευσει όχι μόνο την οικονομική ανάκαμψη αλλά την κοινωνική και πολιτική σταθερότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι δραματικές διαστάσεις που παίρνει το φαινόμενο της ανεργίας των νέων ,κάνει ακόμη και τους γερμανούς να αντιληφτούν το που οδηγείται ολόκληρη η Ευρώπη ,εάν δεν ληφθούν άμεσα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ανακοπή του φαινομένου και ταυτόχρονα φέρνει πιο κοντά την συζήτηση για τον ανασχεδιασμό των πολιτικών αυστηρής δημοσιονομική πειθαρχίας που έχουν φέρει σε «ασφυξία» τις περισσότερες οικονομίες της Ευρώπης . Το επόμενο διάστημα ο στόχος θα είναι η αναζήτηση της ισορροπίας μεταξύ της άμεσης ανάγκης λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων και της διαμόρφωσης  μεσοπρόθεσμης στρατηγικής, για τον περιορισμό της λιτότητας και την  αναπτυξη.

Το θέμα της ανεργίας των νέων θα είναι στην κορυφή της ατζέντας της Συνόδου Κορυφής στις 27-28 Ιουνίου ,ενώ μερικές ημερες αργότερα στις 3 Ιουλίου η γερμανίδα Καγκελάριος Α.Μερκελ συγκαλεί στο Βερολίνο συνάντηση  με τους υπουργούς εργασίας και τους επικεφαλής των οργανισμών απασχόλησης των 27 κρατών μελών της Ε.Ε. ,σε μια προσπάθεια δρομολόγησης συγκεκριμένων πολιτικών για την αντιμετώπιση της αργίας των νέων . Τα 6 δις ευρώ που θα αποδεσμευθούν  μέχρι το τέλος του 2013 για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων ,πρέπει να αρχίσουν να αξιοποιούνται αμέσως και στην κατεύθυνση αυτή φαίνεται ότι θα κινηθεί η συνάντηση του Βερολίνου, ώστε να μην χαθεί ούτε λεπτό.

Τα στατιστικά στοιχεία καταγράφουν μια εφιαλτική εικόνα  με 5,6 εκατομμύρια νέους σε όλη την Ευρώπη να είναι άνεργοι  και την Ελλάδα να καταλαμβάνει την πρώτη θέση με την ανεργία (στους νέους κάτω των 25 ετών) να φθανει σε ύψος ρεκόρ 62,5 % και την Ισπανία να ακολουθεί με 56%,την Πορτογαλία με 42,5% και την Ιταλία με 40%. Δείκτες που σοκάρουν καθώς ταυτόχρονα αναδεικνύεται ένας άλλος θλιβερός «όρος» οι  “NEETS” (Not Employed, or in Education,or Training) που περιγράφει την κατάσταση των νέων που είναι άνεργοι και συγχρόνως βρίσκονται εκτός εκπαίδευσης η επιμόρφωσης με αποτέλεσμα να αποξενώνονται ακόμη περισσότερο και από την αγορά εργασίας αλλά και να περιθωριοποιούνται κοινωνικά.

Ήδη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χ.Β.Ρομπάι  την Παρασκευή από την Ρώμη περιέγραψε το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η Σύνοδος Κορυφής του Ιουνίου ,ώστε να κινητοποιηθούν οι εθνικές αρχές αλλά και οι κοινοτικοί θεσμοί και να  επιτευχθεί ο πρώτος αντικειμενικός στόχος ,η προσφορά σε κάθε νέο κάτω των 25 ετών, ποιοτικής πρότασης για εργασία ,εκπαίδευση ,κατάρτιση μέσα σε τέσσερις μήνες αφού εγκαταλείψει το σχολείο η χάσει την δουλειά του.

Η πρόταση αυτή της «Εγγύησης για τους Νέους» (Youth Guarantee) εντάσσεται στο πλαίσιο της συνολικής πρότασης που περιλαμβάνεται σε κείμενο που παρουσίασε υπό μορφή υπομνήματος η Κομισιόν  στις 28 Μαΐου ,της Πρωτοβουλίας για την Απασχόληση των Νέων για την οποία  θα διατεθούν συνολικά 6 δις ευρώ στο διάστημα 2014-2020,μερος των οποίων θα αντληθεί από το  Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο..

Αν και ο στόχος αυτός έχει σημαντικό κόστος το οποίο υπολογίσθηκε  το 2012  στα 21 δις ευρώ (0,45% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης)εκτιμάται ότι θα έχει πολλαπλασιαστικά  οφέλη  σε σχέση με την «εναλλακτική» της  διατήρησης εκατομμυρίων νέων εκτός αγοράς εργασίας με συνεπακόλουθη μείωση της παραγωγικότητας, απώλειας φορολογικών εσόδων  και περιθωριοποίησης μεγάλου αριθμού νέων. Αντίθετα η απραξία υπολογίζεται ότι θα έχει πολύ μεγαλύτερο κόστος που θα φθάνει ετησίως το 1,21% του ΑΕΠ της ευρωζώνης  ,σχεδόν 153 δις ευρώ.

Η άλλη Δράση που θα διαμορφωθεί μέχρι το τέλος του 2013 αφορά το «Ποιοτικό Πλαίσιο Επαγγελματικής Μαθητείας» που έχει στόχο την εξασφάλιση σε συνεννόηση με  κοινωνικούς εταίρους  ότι θα προσφέρεται στους νέους υψηλού επίπεδου επαγγελματική εμπειρία ,υπό συνθήκες ασφάλειας και με εγγυήσεις ώστε να μην αντιμετωπίζονται από τις επιχειρήσεις σαν φθηνό εργατικό δυναμικό.

Η «Ευρωπαϊκή Συμμαχία για την Πρακτική κατάρτιση» θα κινητοποιήσει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ,τις εθνικές αρχές  τους κοινωνικός εταίρους και τις επιχειρήσεις ,ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία περάσματος των νέων από την εκπαίδευση ,στην αγορά εργασίας.

Ξεχωριστό κεφάλαιο για την Κομισιόν αποτελεί η «Κινητικότητα των Νέων» η οποία μπορεί στην συγκεκριμένη συγκυρία να βοηθήσει σημαντικά ,καθώς τα πρόσφατα στοιχεία (από το European Vacancy Monitor)δείχνουν ότι παρά τα τρομακτικά ποσοστά της ανεργίας   υπάρχουν τουλάχιστον 2 εκατομμύρια θέσεις  εργασίας  που μένουν κενές  λογω έλλειψης των συγκεκριμένων ειδικοτήτων και προσόντων.

Σημαντικό εργαλείο στην  Κινητικότητα των Νέων  θα είναι  το αναβαθμισμενο  πρόγραμμα “Erasmus for All” για σπουδές και κατάρτιση στο εξωτερικό  στο οποίο θα διατεθεί την περίοδο 2014-2020 το ποσό των  14,5 δις ευρώ που είναι αυξημένο κατά 40% από τα αντίστοιχα προγράμματα που έτρεχαν μέχρι σήμερα.

Η Γερμανία δείχνει οτι θέλει να κινηθεί εκμεταλλευόμενη την εμπειρία της αντιμετώπισης της ανεργίας των νέων της Ανατολικής Γερμανίας μετα την επανένωση το 1990.

Το Βερολίνο επιδιώκει  να εφαρμόσει πολιτικές που δεν συνεπάγονται μεγάλο οικονομικό κόστος ,αν και στην περίπτωση της Ισπανίας τα γερμανικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι θα υπάρξει χρηματοδότηση ισπανικών επιχειρήσεων από την δημόσια γερμανική επενδυτική τράπεζα KfW ύψους έως και 750 εκατομμυρίων ευρω,με σκοπό την μείωση της ανεργίας. Υπάρχουν βεβαίως και “μοντέλα” εμπλοκής ιδιωτικών επιχειρήσεων όπως η γνωστή αυτοκινητοβιομηχανία BMW   που σε μια συμβολική κίνηση άρχισε να εφαρμόζει πιλοτικό πρόγραμμα  με την  πρακτική εκπαίδευση 25 ισπανών νέων ( 18-25 ετών) που μάλιστα θα φιλοξενηθούν στην διάρκεια της εκπαίδευσης τους σε οικογένειες εργαζομένων  της εταιρίας.

www.ethnos.gr

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: