Στον αστερισμό της ψυχρότητας




Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ, Εθνος

Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις διέρχονται μία πολύ ιδιόμορφη περίοδο που τείνει να καταστεί και προβληματική, με συνέπειες στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής αλλά και στη συνεργασία της Αθήνας με την Ουάσιγκτον στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης.

Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις διέρχονται μία πολύ ιδιόμορφη περίοδο που τείνει να καταστεί και προβληματική, με συνέπειες στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής αλλά και στη συνεργασία της Αθήνας με την Ουάσιγκτον στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης.

Ατυχείς χειρισμοί, κρίνοντας από το αποτέλεσμα, έχουν αφήσει σε εκκρεμότητα τα ραντεβού του Δημήτρη Αβραμόπουλου με τον Τζον Κέρι στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του ίδιου του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στον Λευκό Οίκο με τον Μπάρακ Ομπάμα.

Από το Μέγαρο Μάξιμου υπήρξε απροθυμία να συνδυαστεί η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ. Ομπάμα με την ευκαιρία του εορτασμού της 25ης Μαρτίου, όπως είχε γίνει και με τον Γιώργο Παπανδρεου. Είχε προηγηθεί η πρόσκληση του κ. Σαμαρά από την Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή για να μιλήσει στο Συνέδριό της στις 3 Ιουνίου. Κάποιοι έσπευσαν να συμπεράνουν ότι αφού αποδέχτηκε ο πρωθυπουργός την πρόσκληση για το συνέδριο, τότε είναι δεδομένο ότι αφού θα βρίσκεται στην Ουάσιγκτον θα τον δεχθεί και ο κ. Ομπάμα. Αμ, δε…

Οσο για τον κ. Αβραμόπουλο, με κάποιο πρόωρο ενθουσιασμό είχε αναγγελθεί η άφιξη στην Ελλάδα του Τζον Κέρι στα μέσα Μαΐου και μετά είδαμε την «είδηση» ότι ο κ. Κέρι θα έλθει τον Ιούλιο για να μεταφέρει πρόσκληση του κ. Ομπάμα στον πρωθυπουργό…

Πολλά γράφονται και λέγονται για τις αιτίες αυτής της ψυχρότητας, ασυνήθιστης ακόμη και για τις χειρότερες περιόδους των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Ειπώθηκε για την ενόχληση από την πώληση της ΔΕΠΑ στην Gazprom, από τη συμπόρευση με τη Γερμανία στο θέμα της αντιμετώπισης της κρίσης και άλλα τέτοια ζητήματα με γεωπολιτικές διαστάσεις.

Υπάρχει και κάτι, όμως, πιο απλό. Η αμερικανική κυβέρνηση, με τον Μπάρακ Ομπάμα ήδη να αντιμετωπίζει τα σοβαρά προβλήματα εσωτερικής διακυβέρνησης από την αρχή της δεύτερης θητείας του και τον Τζον Κέρι να επιχειρεί να πετύχει αποτελέσματα στο Παλαιστινιακό, δεν ακολουθεί την πεπατημένη των ισορροπιών και του κανόνα των συνδυασμένων επισκέψεων σε Αγκυρα και Αθήνα.

Ελληνοαμερικανική συνάντηση υψηλού επιπέδου θα υπάρξει, όταν πιστέψουν ότι κάτι έχουν να ακούσουν από την Αθήνα, ότι κάποιο σχέδιο είτε οικονομικής συνεργασίας, είτε περιφερειακής ασφάλειας μπορεί να μπει μπροστά.

Αντί, λοιπόν, να αναζητούνται πλάγιοι τρόποι απόσπασης κάποιου ραντεβού, ας εργαστούν οι αρμόδιοι για να φτιάξουν μία ελκυστική ατζέντα που θα συγκινήσει μια κυβέρνηση που όταν λέει ότι θέλει να κάνει μπίζνες το εννοεί.

Εξάλλου, μόνο έτσι μία συνάντηση θα έχει αξία μεγαλύτερη από τις κλασικές φωτογραφίες στον κήπο του Λευκού Οίκου.

www.ethnos.gr

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: