Σοβαρό πλήγμα στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις αποτελεί η τουρκική κρίση σύμφωνα με το Bloomberg




Εμπλοκή στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις ενδέχεται να προκαλέσει η τουρκική κρίση επισημαίνουν σε ανταπόκρισή τους στο BLOOMBERG από την Ουάσιγκτον οι Terry Atlas και Nicole Gaouette με τίτλο «Erdogan Risks Roiling U.S.-Turkey Ties With Crackdown».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, John Kerry, εμφανίστηκε χθες ιδιαίτερα ανήσυχος σχετικά με τις βιαιότητες στην Τουρκία, καθώς οι ΗΠΑ στηρίχθηκαν για χρόνια σε μια χώρα, που αποτελούσε πρότυπο Δημοκρατίας επηρεαζόμενης από το Ισλάμ , όπως και προπύργιο της αντιπολίτευσης κατά του προέδρου Άσαντ της Συρίας.

Όπως επισημαίνει ο Bulent Aliriza, διευθυντής του τουρκικού προγράμματος στο Center for Strategic and International Studies της Ουάσιγκτον, «Κατά την Αραβική Άνοιξη οι ΗΠΑ αντιμετώπισαν την Τουρκία ως μια χώρα πρότυπο. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, ανακύπτουν ερωτηματικά εάν η Τουρκία δύναται να αποτελέσει πρότυπο, παράδειγμα ή έμπνευση, την ώρα που αντιμετωπίζει τα δικά της προβλήματα».

Σύμφωνα με τον Sinan Ulgen, επισκέπτη καθηγητή στο Carnegie Europe, η στάση του Ερντογάν έναντι των διαδηλωτών θα καταστήσει πιο δύσκολη την διατήρηση των στενών σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας.

Παρά τις συναντήσεις του με τους κορυφαίους εκπροσώπους της αμερικανικής κυβέρνησης, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, ο Πρωθυπουργός Ερντογάν απέτυχε να λάβει τη δέσμευση για μια δυναμική αμερικανική επέμβαση στη Συρία, όπως και τη στήριξη για τη συμμετοχή της Χαμάς στις ισραηλο-παλαιστινιακές διαπραγματεύσεις. Οι αμερικανοί αρνήθηκαν επίσης να στηρίξουν τη συμφωνία της κρατικής τουρκικής πετρελαϊκής εταιρείας για τη μεταφορά πετρελαίου από το ιρακινό Κουρδιστάν.

Όπως επεσήμαναν σε ανάλυσή τους οι Emiliano Alessandri και Ozgur Unluhisarcikli, ερευνητές στο αμερικανικό German Marshall Fund, μολονότι η κρίση στην Τουρκία δεν μπορεί να συγκριθεί με την Αραβική Άνοιξη, οι ταραχές θα μπορούσαν οδηγήσουν στην ματαίωση διαφόρων σχεδίων, όπως την διενέργεια των ολυμπιακών αγώνων του 2020 και στον τερματισμό των διαπραγματεύσεων για ειρήνευση με τους Κούρδους, «εάν τα γεγονότα έπλητταν την εικόνα της Τουρκίας στο εξωτερικό και εξασθενούσαν την θέση των ηγετών της στο εσωτερικό».

http://www.bloomberg.com/news/2013-06-04/erdogan-risks-roiling-u-s-turkey-ties-with-crackdown.html

ΟΙ ΑΝΑΤΑΡΑΧΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΡΗΓΜΑΤΑ

 

Στις αναταραχές που λαμβάνουν χώρα αυτές τις μέρες στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και στις αλλαγές που αυτές σηματοδοτούν αναφέρεται άρθρο γνώμης του Joe Parkinson  για την WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «Conflict Redraws Fault Lines». Το άρθρο κάνει αναφορά στα μέχρι τώρα γνωστά πολιτικά αντίπαλα στρατόπεδα, για να παρατηρήσει ότι τα εν λόγω επεισόδια σηματοδοτούν μια σημαντική αλλαγή.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Soner Cagaptay, συνεργάτη του Ινστιτούτου για τις Πολιτικές της Εγγύς Ανατολής της Ουάσιγκτον (Washington Institute for Near East Policy), «είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Τουρκίας που υπάρχει μια ευρεία μέση τάξη, η οποία έχει και τις αντίστοιχες απαιτήσεις, ενώ η ειδοποιός διαφορά είναι ότι επίσης για πρώτη φορά οι αναταραχές που έχουν προκληθεί  δεν σχετίζονται με την Κυβέρνηση ή με τον Στρατό». Ο ίδιος συμπληρώνει ότι οι αναταραχές ξεπερνούν το παραδοσιακό δίπολο σεκουλαριστές εναντίον ισλαμιστών και ότι αφορούν κατά κύριο λόγο τη Διακυβέρνηση της χώρας, καθώς οι άνθρωποι είναι δυσαρεστημένοι με τις επιλογές του κ. Ερντογάν.

Πολλοί είναι εκείνοι που στο παρελθόν έχουν κάνει λόγο για έναν «πόλεμο πολιτισμών» αλλά και για μια προσπάθεια συντηρητικοποίησης με αποχρώσεις Ισλάμ. Στην πλατεία Ταξίμ, το πλήθος εξέλαβε τις προσπάθειες καταστολής ως απόδειξη της απόλυτης εξουσίας που έχει συγκεντρώσει ο κ. Ερντογάν, ενώ το πλήθος που ήταν συγκεντρωμένο εκεί δεν ήταν σε καμία περίπτωση ομοιογενές, καθώς απαρτίζονταν τόσο από αριστεριστές, όσο κι από φιλελεύθερους, ακόμα και από κατοίκους της συντηρητικής συνοικίας Fatih.

Εντούτοις, σχολιάζει ο δημοσιογράφος η όλη κατάσταση δεν αναμένεται να επηρεάσει ιδιαίτερα τον κ. Ερντογάν, ο οποίος ελλείψει αποτελεσματικής αντιπολίτευσης και με την υποστήριξη του μισού πληθυσμού της χώρας ετοιμάζεται να δρομολογήσει το πέρασμα του στο προεδρικό αξίωμα. Ο ίδιος δεν μοιάζει διατεθειμένος να κάνει διάλογο με τους διαδηλωτές, τους οποίους χαρακτήρισε ακραία στοιχεία, έχοντας παράλληλα χαρακτηρίσει το Twitter ως μία «κατάρα» που απλά μεταφέρει στον κόσμο μια ψεύτικη εικόνα της κατάστασης στην Τουρκία.

http://online.wsj.com/article/SB10001424127887323469804578523490169208154.html?KEYWORDS=turkey

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: