Σε ποιόν συμφέρει η διάλυση της ερευνητικής επιτροπής; Στο ΆΚΕΛ ή στον Αναστασιάδη;




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Αρνούμαι να πιστέψω ότι η ερευνητική επιτροπή για την οικονομία, που με στόμφο και τυμπανοκρουσίες ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, πνέει τα λοίσθια και βρίσκεται προ της διάλυσης χωρίς να φέρει εις πέρας την αποστολή της.

Παρά το γεγονός ότι η εμπειρία μας με αυτού του είδους τις επιτροπές είναι κάκιστη, και στην Κύπρο και στην Ελλάδα, ομολογώ ότι είχα μία κρυφή ελπίδα πως ο κ. Αναστασιάδης ήταν πραγματικά αποφασισμένος να δώσει την ευκαιρία στους ακέραιους δικαστές που επέλεξε, να εργαστούν χωρίς παρεμβάσεις και να αποδώσουν δικαιοσύνη.

            Οι πληροφορίες που φτάνουν από παντού είναι ότι τα μέλη της επιτροπής είναι μπελάς για τον κ. Νίκο Αναστασιάδη, που προφανώς δεν εννούσε όταν ανακοίνωνε πως ζήτησε από τους δικαστές να ξεκινήσουν την έρευνά τους από τον ίδιο και την οικογένειά του. Μπελάς βεβαίως είναι και για το ΑΚΕΛ, που φοβάται ότι θα στηθεί στον τοίχο η Προεδρία Χριστόφια.

            Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Κύπρου αποτελεί το πολιτικό και το τραπεζικό σύστημα. Το ένα θρέφει το άλλο, και τα δύο μαζί διοικούν το νησί εις βάρος των συμφερόντων του ταλαιπωρημένου λαού της Κύπρου. Και αυτός ήταν ο λόγος που προκάλεσε εντύπωση η απόφαση του Προέδρου να αποδεχθεί την έρευνα για να αναζητηθούν οι λόγοι που οδήγησαν στην ανείπωτη οικονομική τραγωδία. Εκ των υστέρων τείνω να πιστέψω πως έλαβε την απόφαση νοιώθοντας την πίεση του λαού, ο οποίος εκείνες τις ημέρες έβραζε. Χιλιάδες κατέβηκαν τους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για την αδικία, και ο κ. Αναστασιάδης δικαιολογημένα αντιλήφθηκε πως η οργή κατευθυνόταν στον ίδιο, που –για να είμαστε δίκαιοι- δεν ευθυνόταν για το φιάσκο της οικονομίας.

            Βεβαίως, αυτός πήρε υπέγραψε την απόφαση για το «κούρεμα» χωρίς μάλιστα να παλαίψει, διότι ταξίδευσε στις Βρυξέλλες άνετος πως οι σύμμαχοί του στην Ευρώπη, η κ. Μέρκελ και οι υπόλοιποι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Δεξιάς, του είχαν έτοιμη τη λύση, η οποία πίστευε πως θα ήταν …σωτήρια για τον τόπο. Ηταν καταστροφική… Το ίδιο καταστροφικό θα ήταν και το «ναι» στο φιλοτουρκικό σχέδιο Ανάν, που ευτυχώς απέρριψε ο λαός, ο οποίος αν και βρέθηκε προς απίστευτων εκβιασμών και απειλών, δεν δειλίασε. Πίστευα ότι η εμπειρία των Βρυξελλών, θα άλλαζε τον κ. Αναστασιάδη. Είναι κάτι που αν συνέβη, δεν το δείχνει, διότι διαπράττει τα ίδια λάθη χωρίς να έχει σχέδιο και πρόγραμμα. Τολμώ να υποθέσω πως εάν είχε εγκριθεί από το λαό το ρατσιστικό σχέδιο του κ. Ανάν, ο σημερινός Πρόεδρος της Κύπρου θα είχε βρεθεί προ εκπλήξεως, αφού οι φίλοι του που τον έβαλαν τότε στο σακί και τον έπεισαν να υποστηρίξει την αντεθνική εκείνη λύση, πάλι θα τον άφηναν εκτεθειμένο, διότι θα υλοποιούσαν όλες τις πρόνοιες που συνέφεραν στην Τουρκία και θα ακύρωναν τα -μετρημένα στα δάκτυλα του ενός χεριού- θετικά για τους Ελληνοκύπριους. Μην έχετε την παραμικρή αμφιβολία.

            Εάν ο κ. Αναστασιάδης και οι «μάγκες» του λαού, δεν φοβούνται και επιθυμούν πραγματικά να δώσουν τη μάχη για τη σωτηρία της οικονομίας, πρέπει να αφήσουν τα μέλη της επιτροπής να εργαστούν απερίσπαστα και να δείξουν τους ενόχους για την καταστροφή. Σε διαφορετική περίπτωση πρέπει ο λαός να ξυπνήσει από το λήθαργο που επέβαλαν οι πολιτικοί και να δείξουν το πρόσωπο της οργής του. Οπως ορθώς έπραξαν και βγήκαν στους δρόμους μετά την οικονομική καταστροφή. Δυστυχώς, η υπομονή εκλαμβάνεται από τους πολιτικούς ως συνενοχή…

www.philenews.com

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: