Πούτιν και Ομπάμα διαφώνησαν για την Συρία – Σύνοδος κορυφής ΗΠΑ-Ρωσίας στην Μόσχα τον Σεπτέμβριο




Η Μόσχα και η Ουάσιγκτον διαφωνούν αναφορικά με τον τρόπο τερματισμού της σύγκρουσης στην Συρία, αλλά επιθυμούν να τερματιστεί η αιματοχυσία και οι εμπόλεμες πλευρές να οδηγηθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν.

“Οι θέσεις μας δεν συμπίπτουν πλήρως, αλλά μας ενώνει η κοινή πρόθεση για τον τερματισμό της βίας, για να σταματήσει η αύξηση του αριθμού των θυμάτων στην Συρία, για να επιλυθούν τα προβλήματα με ειρηνικά μέσα, συμπεριλαμβανομένων των συνομιλιών στην Γενεύη”, δήλωσε ο Πούτιν μετά την συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Οκτώ (G8) που γίνεται στην Βόρεια Ιρλανδία.

Ο Πούτιν, έχοντας δίπλα του τον Ομπάμα, πρόσθεσε: “Συμφωνούμε να προωθήσουμε την διαδικασία των ειρηνευτικών συνομιλιών και να ενθαρρύνουμε τις πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, να διοργανώσουμε τις συνομιλίες στην Γενεύη”.

Παράλληλα ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία είναι “συγκρατημένα αισιόδοξες” όσον αφορά το ζήτημα των πυρηνικών του Ιράν μετά την εκλογή του νέου προέδρου Χασάν Ροχανί.

Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ελπίδα ότι θα είναι δυνατό “να οδηγηθεί σε πρόοδο ο διάλογος” με την άνοδο στην εξουσία στην Τεχεράνη αυτού του μετριοπαθούς ιερωμένου, ο οποίος υποστηρίζεται από τους μεταρρυθμιστές.

Οι πρόεδροι Πούτιν και Ομπάμα συμφώνησαν εξάλλου σήμερα για την διοργάνωση μιας διμερούς συνόδου κορυφής Ρωσίας-ΗΠΑ στις 3 και 4 Σεπτεμβρίου στην Μόσχα, όπως αναφέρουν οι ίδιοι σε κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την συνάντησή τους που έγινε στο περιθώριο της G8.

“Για να ενισχυθεί η εποικοδομητική φύση των σχέσεών μας προβλέπουμε να διατηρήσουμε τακτικές επαφές στο πιο υψηλόβαθμο επίπεδο και να διοργανώσουμε μια σύνοδο κορυφής ΗΠΑ-Ρωσίας στις 3 και 4 Σεπτεμβρίου”, δηλαδή λίγο πριν από την σύνοδο κορυφής στις 5 και 6 Σεπτεμβρίου στην Ρωσία.

Από την πλευρά του, και ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι με τον κ. Πούτιν έχουν διαφορετικές απόψεις όσον αφορά τον πόλεμο στην Συρία, αλλά ενδιαφέρονται και οι δύο να σταματήσει η βία και να διασφαλιστεί ότι δεν χρησιμοποιούνται χημικά όπλα στην σύγκρουση.

Στις δηλώσεις που έκανε ο Ομπάμα στους δημοσιογράφους σημείωσε ότι οι δύο ηγέτες έδωσαν οδηγίες στις ομάδες τους να εργαστούν για την διεξαγωγή μιας ειρηνευτικής διάσκεψης για την Συρία στην Γενεύη.

Συμφωνία για καταστροφή πυρηνικού υλικού

Ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Ρώσος ομόλογός του, ανακοίνωσαν ότι σκοπεύουν να υπογράψουν μία συμφωνία για τη διασφάλιση και την καταστροφή πυρηνικού υλικού για την πρόληψη της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων, επεκτείνοντας έτσι μια συμφωνία που είχε υπογραφεί το 1992 και έληξε τη Δευτέρα.

Ο κ. Ομπάμα είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Πούτιν, κατά τη διάρκεια τη συνόδου κορυφής της G8, προκειμένου να συζητήσουν ζητήματα που αφορούν στην ασφάλεια. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεργαστούν για την προστασία και τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων. «Νομίζω ότι αυτή η συνάντηση αποτελεί το ηχηρό παράδειγμα μιας εποικοδομητικής σχέσης συνεργασίας», δήλωσε ο Ομπάμα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, αναμένεται να ανακοινώσει τη διάθεση τουλάχιστον 300 εκατομμυρίων δολαρίων προς τη Συρία, ως μέρος ενός νέου προγράμματος ανθρωπιστικής βοήθειας για την αντιμετώπιση της κρίσης στη χώρα. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε τη Δευτέρα ο Λευκός Οίκος, περίπου τα μισά από αυτά τα χρήματα θα διατεθούν για την οικονομική βοήθεια της χώρας, ενώ τα υπόλοιπα θα διοχετευτούν στις γειτονικές χώρες, οι οποίες αντιμετωπίζουν μεγάλη εισροή μεταναστών.

Ο κ. Ομπάμα επρόκειτο να κάνει την ανακοίνωση για την ανθρωπιστική βοήθεια κατά τη διάρκεια δείπνου για τους ηγέτες των χωρών της G8, επισημαίνοντας ότι τα χρήματα θα διατεθούν για τρόφιμα, ιατρικό εξοπλισμό, νερό και στέγη.

Σύμφωνα με το Reuters, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αποτελέσει τον σημαντικότερο χορηγό ανθρωπιστικής βοήθειας κατά τη διάρκεια του διετούς εμφύλιου πολέμου στη Συρία, έχοντας διαθέσει συνολικά τουλάχιστον 800 εκατομμύρια δολάρια.

Φωτογραφία: Γραφείο Προέδρου Πούτιν – Πηγές: Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: