Ισχυρή τοποθέτηση Κέρι, ζήτησε ανακρίσεις και έρευνες για την αστυνομική βία στην Τουρκία




Μετά από μερικές ημέρες σιωπής, ο Λευκός Οίκος τοποθετήθηκε για την απαράδεκτη αστυνομική βία που διέταξε ο Ταγίπ Ερντογάν εναντίον των διαδηλωτών. Αλλά, αυτός που βγήκε πολύ δυνατά, ως ο κ. Ερντογάν να μην ήταν σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι ο υππουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι ο οποίος ζήτησε έρευνα και ανακρίσεις ειδικά για την αστυνομική βία εναντίον των Τούρκων πολιτών.

Υπάρχει εξήγηση για τη στάση του κ. Κέρι. Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, πέραν του γεγονότος ότι είναι υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θρησκευτικών ελευθεριών, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δεν έχει και τις καλύτερες σχέσεις με τον κ. Ερντογάν. Προχώρησε σήμερα πολλά βήματα μπροστά από το Λευκό Οίκο, ζητώντας έρευνες και ανακρίσεις, κάτι που αποκλείεται να δεχθεί ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, όπως επισημαίνεται από αξιωματούχους εδώ στην Ουάσιγκτον

Για να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους, ο κ. Κέρι και ο κ. Ερντογάν δεν έχουν την παραμικρή σχέση και δεν συμπαθεί ο ένας τον άλλο. Και αυτό παρά το γεγονός ότι ο Αμερικανός υπουργός του παρέθεσε γεύμα σις 16 Μαίου στο Στέϊτ Ντιπάρτμεντ μετά βαίων και κλάδων.

Η κόντρα τους ξεκινά από παλαιότερα, όταν ο Κέρι ήταν γερουσιαστής. Αλλά σαν υπουργός η κατάσταση ξέφυγε όταν ο κ. Κέρι δήλωσε δημόσια ότι ο κ. Ερντογάν δεν πρέπει να πάει στη Γάζα για να απαντήσει υποτιμητικά ο Τούρκος πρωθυπουργός. Στη συνέχεια ο κ. Κέρι μέσω του εκπροσώπου του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ υπενθύμιζε συχνά – πυκνά ότι οι ηγέτες της Χαμάς είναι τρομοκράτες. Για να απαντήσει ο κ. Ερντογάν στο Ινστιτούτο Μπρούκιγκς της Ουάσιγκτον ότι οι ηγέτες της Χαμάς είναι αδέλφια του.

Ο κ. Κέρι είπε ότι είναι πολύ ανήσυχος για τις επιθέσεις εναντίον των διαδηλωτών και προέτρεψε τις αρχές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και όλες τις πλευρές να απέχουν από πράξεις βίας. Βεβαίως πράξεις βίας είδαμε κατά 99% από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Ο Αμερικανός υπουργός εξέφρασε και τον προβληματισμό για τη χρήση βίας και την βαθιά ανησυχία του για τους τραυματίες και βεβαίως επανέλαβε ότι πρέπει να υπάρξει σεβασμός της ελεθερίας έκφρασης η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη Δημοκρατία

            Από την πλευρά της, η αναπληρωτής εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ζήτησε από όλους στην Τουρκία να βοηθήσουν να «ηρεμήσει η κατάσταση” και τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι οι ειρηνικές διαδηλώσεις “είναι ένα μέρος της δημοκρατικής έκφρασης”. Τόνισε ακόμα ότι η μακροπρόθεσμη σταθερότητα της Τουρκίας διασφαλίζεται καλύτερα με τη διατήρηση “των θεμελιωδών ελευθεριών της έκφρασης, του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι”.

Η κ. Λόρα Λούκας κάλεσε επίσης τις δυνάμεις ασφαλείας στην Τουρκία να “επιδείξουν αυτοσυγκράτηση».

Photo by State Department: Από το γεύμα του κ. Κέρι προς τιμή του κ. Ερντογάν.

www.megatv.com

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: