Ο Ταγίπ Ερντογάν τρέμει νέες διαδηλώσεις – Μπαγίς: Είναι τρομοκράτες οι διαδηλωτές




Μετά τη μεγάλη συγκέντρωση του κόμματος του προς τιμή του, ο Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται να νοιώθει και πάλι ισχυρός, αλλά αν υποτιμήσει την αγανάκτηση του λαού οι συνέπειες για τον ίδιο θα είναι ανυπολόγιστες αυτή τη φορά, αναφέρουν συνάδελφοι Τούρκοι δημοσιογράφοι με τους οποίους συνομιλήσαμε απόψε. Βεβαίως, τονίζουν ότι οι διαδηλωτές δεν φοβήθηκαν, αντιμετώπισαν γενναία τις αστυνομικές δυνάμεις, και φαίνεται να πιστεύουν πως θα επανέλθουν δριμύτεροι. Ο Ερντογάν τρέμει τους διαδηλωτές, ανέφεραν οι συνάδελφοι δημοσιογράφοι.

Το πρακτορείο Reuters και άλλα διεθνή μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι οι ειδικές δυνάμεις της τουρκικής αστυνομίας προχώρησαν σήμερα σε περιστασιακές, όπως τις χαρακτηρίζουν, ρίψεις δακρυγόνων στην Κωνσταντινούπολη σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν νέες αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες, μετά από τη χειρότερη ίσως νύκτα ταραχών από την ημέρα που ξέσπασαν οι διαδηλώσεις στη χώρα. ΟΙ αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται στον ύψιστο συναγερμό για να αποκλείσουν την Πλατεία από τους διαδηλωτές.

Οι αστυνομικοί είχαν προετοιμάσει το έδαφος για το συλλαλητήριο στήριξης υπέρ του Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, στο οποίο έλαβαν μέρος φανατικοί ισλαμιστές που μεταφέρθηκαν από διάφορα μέρη της Τουρκίας.

Οι μπουλντόζες αφαίρεσαν την Κυριακή οδοφράγματα που είχαν στηθεί από τους διαδηλωτές και οι δημοτικοί εργάτες προέβησαν σε καθαρισμό των δρόμων γύρω από την κεντρική Πλατεία Ταξίμ, η οποία παραμένει αποκλεισμένη από την Αστυνομία.

Ο Ταγίπ Ερντογάν είχε προειδοποιήσει, μερικές ώρες νωρίτερα,  ότι οι δυνάμεις ασφαλείας θα καθάριζαν την περιοχή γύρω από το πάρκο, όπου οι διαδηλωτές έχουν εγκατασταθεί για περισσότερες από δύο βδομάδες, λίγο πριν την έναρξη του κυβερνητικού συλλαλητηρίου στην άλλη πλευρά της πόλης.

Η τουρκική Κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι διαδηλώσεις χειραγωγούνται από παράνομες ομάδες που επιδιώκουν να σπείρουν την αστάθεια στην Τουρκία. «Υπάρχουν παράνομες ομάδες εκεί. Ποια χώρα θα έκανε τα στραβά μάτια αν ένας δημόσιος χώρος καταλαμβανόταν από μια περιθωριακή ομάδα», δήλωσε  ο Υπουργός αρμόδιος για θέματα ΕΕ Εγκεμέν Μπαγίς στο Κανάλι 24 της Τουρκίας.

«Τι είπε ο Πρωθυπουργός; Είπε ότι ο κόσμος με καλές προθέσεις θα πρέπει να αποσυρθεί και θα αναμετρηθούμε με τους τρομοκράτες. Με το να μην αποσύρονται δημιούργησαν την εντύπωση ότι θωρακίζουν τους τρομοκράτες», πρόσθεσε ο κ. Μπαγίς.

Στο μεταξύ, με 24ωρη απεργία τη Δευτέρα αποφάσισαν να αντιδράσουν τα εργατικά συνδικάτα της Τουρκίας στη βίαιη επέμβαση της αστυνομίας το βράδυ του Σαββάτου στην πλατεία Ταξίμ.

Πηγές: Reuters, CNA – Φωτογραφία ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: