ΟΡΙΣΤΙΚΟ: Η κυβέρνηση του Ισραήλ αποφάσισε την εξαγωγή του 40% του φυσικού αερίου




Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι η Κυβέρνηση του Ισραήλ έδωσε χθες το πράσινο φως για την εξαγωγή του 40% του φυσικού αερίου που ανακάλυψε στα κοιτάσματα της χώρας. την  περασμένη Τετάρτη, ο Πρωθυπουργός Μπέντζαμιν  Νετανιάχου έδωσε τέλος στην πολύμηνη αβεβαιότητα γύρω από το θέμα, λέγοντας ότι η χώρα θα διατηρούσε το 60% της ποσότητας φυσικού αερίου – περίπου 540 δις κυβικά μέτρα – για εσωτερική χρήση, προορίζοντας τις υπόλοιπες ποσότητες για εξαγωγές.

Σύμφωνα με το Reuters απέρριψε τις εκκλήσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων και βουλευτών της αντιπολίτευσης, που ζητούσαν μεγαλύτερους περιορισμούς, λέγοντας ότι η κυβερνητική απόφαση ισορροπεί μεταξύ της ενεργειακής διασφάλισης της χώρας και της ικανοποίησης των διεθνών εταιρειών, που αναζητούν πρόσβαση στις διεθνείς αγορές.

«Κάναμε το σωστό για το Ισραήλ. Χωρίς τις εξαγωγές φυσικού αερίου  δεν θα υπάρξει αέριο για την εγχώρια αγορά» είπε ο κ. Νετανιάχου κατά την έναρξη του Υπουργικού Συμβουλίου, όπως μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Είπε ότι αποτελεί «λάθος» και «υποχώρηση στον λαϊκισμό» η θέση για διατήρηση του συνόλου των ποσοτήτων για εσωτερική χρήση, λέγοντας ότι και άλλες χώρες το έπραξαν αυτό με συνέπεια το φυσικό αέριο να βρίσκεται ακόμη θαμμένο κάτω από το έδαφος και τη θάλασσα, «κάτω από στρώματα λαϊκισμού και γραφειοκρατίας».

Σε ανταπόκριση της “Jerusalem Post” αναφέρεται εξάλλου ότι την απόφαση υπερψήφισαν 18 Υπουργοί, ενώ εναντίον τάχθηκαν τρεις. Προστίθεται ότι η Επικεφαλής των Εργατικών Shelly Yacimovich και ο βουλευτής του κόμματος Λικούντ Reuven Rivlin ανέφεραν ότι προτίθενται να προσβάλλουν την απόφαση στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Εξάλλου, αριθμός βουλευτών της Κνεσέτ, του ισραηλινού Κοινοβουλίου, απέστειλε επιστολές στον Πρωθυπουργό Νετανιάχου και άλλα μέλη της Κυβέρνησης, πριν την έναρξη του Υπουργικού Συμβουλίου, ζητώντας να παραπεμφθεί η απόφαση για το θέμα στη Βουλή. Ο βουλευτής των Εργατικών Avishay Braverman ανέφερε ότι «αν η απόφαση δεν επικυρωθεί από την Κνεσέτ, δεν θα έχει καμία νομιμοποίηση».

Την περασμένη Πέμπτη, ο βοηθός Γενικός Εισαγγελέας της χώρας Avi Licht εξέδωσε γνωμάτευση, στην οποία επισημαίνει ότι η υιοθέτηση μιας τέτοιας απόφασης από το Υπουργικό, αντί της Κνεσέτ, μπορεί να είναι «νομικά προβληματική».

Ο βουλευτής των Εργατικών Eitan Cabel προτίθεται να συλλέξει τις απαιτούμενες υπογραφές 40 μελών της Κνεσέτ, ώστε να φέρει το θέμα για συζήτηση στη Βουλή, στην παρουσία του Πρωθυπουργού.

Το ισραηλινό ραδιόφωνο ανέφερε εξάλλου ότι εκατοντάδες ακτιβιστές διαμαρτυρήθηκαν το βράδυ του Σαββάτου στο κέντρο της Ιερουσαλήμ, για την απόφαση για εξαγωγή του φυσικού αερίου.

Πηγή: Reuters και http://www.cna.org.cy/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: