Οι δρόμοι “καίγονται” κι ο Ερντογάν με τη Χαμάς




Προφανώς ο Ερντογάν δεν θέλει να χάσει την ευκαιρία να παίξει… ρόλο στη διαμάχη ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους και προετοιμάζει κάποια εμπνευσμένη διπλωματική νεοθωμανική παρέμβαση… Πως αλλιώς να εξηγήσει κανείς το ότι ενώ στους δρόμους συνεχίζονται οι διαδηλώσεις και τα επεισόδια, αυτός καλωσορίζει την ηγεσία της Χαμάς;

Την προγραμματισμένη επίσκεψη στην Άγκυρα ακύρωσε μέχρι και αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου… μάλλον τελώντας σε σοκ για το μήνυμα μη αναγνώρισης του ευρωπαϊκού θεσμού από τον Ερντογάν, ο οποίος όμως είχε δουλειά, συζητώντας με τον Χαλέντ Μεσάαλ και τον Ισμαήλ Χανίγιε.

Ενδεχομένως οι δυο ηγέτες της Χαμάς να έφτασαν στην τουρκική πρωτεύουσα προσπαθώντας να εξασφαλίσουν ότι η επίσκεψη του Ερντογάν στη Λωρίδα της Γάζας θα γίνει, καθώς όταν έχεις στραμμένες εναντίον σου τις μεγαλύτερες και ισχυρότερες χώρες με τις οποίες συνεργάζεσαι στα περιφερειακά ζητήματα της Μέσης Ανατολής (βλ. ΗΠΑ) κι έχεις λάβει σαφή έκκληση – προειδοποίηση ότι το ταξίδι στη Γάζα δεν είναι καλοδεχούμενο, αποτελεί σίγουρα ρίσκο το να αγνοείς τις «φιλικές συμβουλές».

Εξάλλου, ισλαμιστικοί κύκλοι ήταν που διακινούν τις θεωρίες συνωμοσίας ότι τα επεισόδια στην Τουρκία είναι υποκινούμενα από «εβραϊκό δάκτυλο», ο οποίος, προσθέτουμε εμείς, δεν απέχει καθόλου από την Ουάσιγκτον στο ζήτημα της επίσκεψης στη Γάζα. Παράλληλα, πρόσφατο είναι το ταξίδι του επικεφαλής της Mossad, Ταμίρ Πάρντο, στην Άγκυρα όπου η συνεργασία μάλλον θύμισε άλλες εποχές στις σχέσεις Ισραήλ και Τουρκίας.

Οπότε, το επιχείρημα είναι, ότι δεδομένων των εξελίξεων, ένα ταξίδι του Ερντογάν στη Γάζα θα είχε πολύ λίγα να προσφέρει επί της ουσίας, αλλά πολλές δυνητικές απώλειες.

Πηγή-Φωτογραφία: http://www.defence-point.gr/news/?p=78604

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: