Οι αστυνομικές δυνάμεις του Ερντογάν εισέβαλαν στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης




Το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο αυτόπτη μάρτυρα, ότι εκατοντάδες μέλη των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας εισήλθαν τα ξημερώματα στην πλατεία Ταξίμ, θέατρο των επεισοδίων ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές τις τελευταίες ημέρες.

Οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν αντλίες νερού και δακρυγόνα για να διαλύσουν τους λιγοστούς διαδηλωτές που βρίσκονταν στην πλατεία, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η αστυνομία αφαίρεσε τα πανώ που είχαν αναρτήσει οι διαδηλωτές στην πρόσοψη κτιρίου το οποίο βλέπει στην πλατεία, ενώ ο τοπικός κυβερνήτης δήλωσε ότι η αστυνομία δεν έχει πρόθεση να διαλύσει την διαδήλωση στο γειτονικό πάρκο Γκεζί.

“Στόχος μας είναι να απομακρύνουμε τα σύμβολα και τις φωτογραφίες πάνω από το άγαλμα του Ατατούρκ και πάνω στο Πολιτιστικό Κέντρο Ατατούρκ. Δεν έχουμε άλλο στόχο”, έγραψε στο Twitter ο κυβερνήτης Χουσεΐν Αβνί Μουτλού και πρόσθεσε: “Δεν θα αγγίξουμε το Πάρκο Γκεζί και το Ταξίμ”.

Εκατοντάδες διαδηλωτές με αντιασφυξιογόνες μάσκες και πλαστικά κράνη συγκεντρώθηκαν στα σκαλιά που οδηγούν από την πλατεία στο πάρκο, ενώ η αστυνομία έχει παρατάξει τα οχήματα με τις αντλίες νερού γύρω από την πλατεία.

Ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν έχει συμφωνήσει να συναντήσει τους ηγέτες του κινήματος των οποίων οι ειρηνικές διαμαρτυρίες στην Κωνσταντινούπολη μετατράπηκαν σε ένα κύμα διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης που μέχρι στιγμής έχει αφήσει πίσω του τρεις νεκρούς και περί τους 5.000 τραυματίες.

Φωτογραφία ΕΘΝΟΣ

Πηγές: Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ, Γερμανικό πρακτορείο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: