Νέα τουρκική νομοθεσία για τις εξορύξεις




Σύμφωνα με δημοσίευμα του μπλογκ των FINANCIAL TIMES, η Τουρκία εισήγαγε νέα νομοθεσία που αφορά στη διευκόλυνση εταιριών που επιθυμούν να προβούν σε γεωτρήσεις για εξεύρεση πετρελαίου στη χώρα («Turkey: Welcome Big Oil»).

Κατά τον νέο νόμο σταματά η διακριτή μεταχείριση της κρατικής TPAO (δικαίωμα για άρνηση πρώτης εκσκαφής, ρόλος συμβούλου του κρατικού διευθυντηρίου για το πετρέλαιο), σταματά η υποχρέωση όλων των εταιριών να συνεργάζονται με την TPAO για αναζητήσεις που υπερβαίνουν τα 12 ναυτικά μίλια της Τουρκίας, αυξάνεται το εύρος των περιοχών προς εξερεύνηση στη στεριά και η χρονική διάρκεια των αδειών από 4 σε 5 έτη.

Επίσης, δίδονται αυτόματα 2 επιπλέον έτη σε εταιρίες που έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους αναφορικά με τις εξορύξεις, οι θαλάσσιες άδειες παρατείνονται στα 8 έτη με την πιθανότητα επέκτασης κατά 2 έτη (επειδή έχουν γίνει διεξοδικές εξορύξεις για πετρέλαιο και συμβατικό φυσικό αέριο, η νομοθεσία προφανώς ενθαρρύνει την εξόρυξη μη συμβατικών αποθεμάτων, όπως το αέριο που βρίσκεται στα νότιο-ανατολικά και τα βόρειο-δυτικά της Τουρκίας αλλά και θαλάσσιες περιοχές στη Μεσόγειο και το Αιγαίο).

Η Τουρκία προσφέρει χώρο προς εξερεύνηση ανατολικά του Κόλπου της Μερσίνας και πιθανώς περιοχών της Μεσογείου που διεκδικούν ως ΑΟΖ τόσο η Τουρκία, όσο και η Κύπρος και η Ελλάδα. Κατά το 2013 παραδόθηκε στην Τουρκία το πρώτο πλοίο τρισδιάστατης έρευνας σεισμικής δραστηριότητας που θα εξερευνά τη Μεσόγειο.

http://blogs.ft.com/beyond-brics/2013/05/31/turkey-welcome-big-oil/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: