Να δοθούν οι γερμανικές αποζημιώσεις στην Ελλάδα




Στην ανάγκη καταβολής στην Ελλάδα των γερμανικών αποζημιώσεων για τις ενέργειες του ναζιστικού καθεστώτος κατά τη διάρκεια του β’ παγκοσμίου πολέμου αναφέρεται άρθρο του Gregory Frye στο περιοδικό VICE με τίτλο «Germany’s blood-drenched debt could save Greece’s economy».

Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, στο άρθρο, η τριετής γερμανική κατοχή στην Ελλάδα κατέστησε τη χώρα μια Κόλαση, καθώς 300.000 άνθρωποι πέθαναν εξαιτίας της πείνας, ενώ τα γερμανικά στρατεύματα διέπραξαν επί του ελληνικού εδάφους μερικές από τις χειρότερες θηριωδίες κατά τη διάρκεια του πολέμου, μεταξύ των οποίων καταστροφές ολόκληρων χωριών, συστηματική εκτέλεση ανδρών, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και γυναικών και παιδιών. Η γερμανική κατοχή κατέστρεψε σε τέτοιο βαθμό τη χώρα, ώστε μετά την ήττα των δυνάμεων του Άξονα, το 1944, ξεκίνησε ένας τριετής εμφύλιος πόλεμος, εξαιτίας του πολιτικού κενού εξουσίας.

Σήμερα 70 χρόνια μετά την κατοχή, οι Έλληνες και διάφοροι ιστορικοί επισημαίνουν ότι εκτός των μη καταβληθέντων πολεμικών αποζημιώσεων η Γερμανία έχει δύο ακόμη οφειλές προς την Ελλάδα: το χρέος που δημιούργησε ένα δάνειο που επέβαλλε η Γερμανία στην Ελλάδα, όπως και την επιστροφή των αρχαιοτήτων που εκλάπησαν κατά τη διάρκεια της κατοχής. Τον Απρίλιο ο ΣΥΡΙΖΑ, το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα στην Ελλάδα, έθεσε το θέμα στον Έλληνα ΥΠΕΞ, Δημήτρη Αβραμόπουλο, (σημ. Συντάκτη: το άρθρο δεν λαμβάνει υπόψη τον πρόσφατο ανασχηματισμό) ο οποίος αποφάσισε ότι το θέμα θα πρέπει να διερευνηθεί από διεθνές δικαστήριο. Ήταν η πρώτη φορά που Έλληνας αξιωματούχος προέβη σε αυτές τις δηλώσεις δημόσια.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το συνολικό χρέος της Γερμανίας έναντι της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων των τόκων, ανέρχεται στα 162 δις ευρώ. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αρνείται ωστόσο να δημοσιοποιήσει τους σχετικούς αριθμούς.

Το άρθρο κάνει αναφορά στις δηλώσεις του Γερμανού ΥΠΟΙΚ, Wolfgang Schauble, ότι το θέμα έχει λυθεί πριν από χρόνια, αλλά και στις αντιδράσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλη Γλέζου, ο οποίος θεωρεί προσχηματικές τις δηλώσεις του Γερμανού αξιωματούχου.

Όπως επισημαίνεται, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ αναφέρεται ενδεχομένως στην δύο συν τέσσερις συνθήκη του 1990 (Two Plus Four Treaty of 1990), η οποία, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο της Γερμανικής Πρεσβείας στο Λονδίνο, επέφερε «μια τελική ρύθμιση των νομικών και διεθνών θεμάτων που αφορούν στη Γερμανία και στον β’ παγκόσμιο πόλεμο, καθιστώντας σαφές ότι δεν πρόκειται να υπάρξει νέα ειρηνευτική συνθήκη ή αποζημιώσεις, μετά από την εν λόγω συμφωνία. Η συνθήκη συμπεριελήφθη στην Χάρτα των Παρισίων (Charter of Paris) στις 21 Νοεμβρίου του 1990 με την έγκριση όλων των μελών του ΟΑΣΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας».

Όταν ο αρθρογράφος επεσήμανε ωστόσο στον εκπρόσωπο της Γερμανικής Πρεσβείας ότι η συνθήκη δεν κάνει καμία αναφορά στον β’ παγκόσμιο πόλεμο ή στις αποζημιώσεις ο εκπρόσωπος απάντησε τα εξής, μέσω email:

«Δεν είμαι βέβαιος ότι περιλαμβάνονται πράγματι στη συνθήκη. Αλλά υπήρξε κοινή κατανόηση όλων των εμπλεκομένων μερών ότι η συγκεκριμένη συνθήκη οφείλει να είναι η τελευταία λέξη για όλα τα νομικά και πολιτικά θέματα που συνδέονται με τον β’ παγκόσμιο πόλεμο και γι’ αυτό το λόγο τέθηκε προς έγκριση (approval and endorsement) στην διάσκεψη του ΟΑΣΕ στο Παρίσι, δύο μήνες μετά».

Κατά τον αρθρογράφο ωστόσο πρόκειται για μια ευρεία ερμηνεία της συνθήκης.

http://www.vice.com/read/germanys-blood-drenched-debt-could-save-greece

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: