Μπάιντεν: Σεβασμός στο δικαίωμα των πολιτών να πραγματοποιούν ειρηνικές διαδηλώσεις




Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΝΗ

Στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που συνεχίζονται για σχεδόν μια εβδομάδα στην Τουρκία, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, κατά την διάρκεια της ομιλίας που πραγματοποίησε στο ετήσιο Συνέδριο του «Αμερικανοτουρκικού Συμβουλίου» που διεξήχθη στην πόλη της Ουάσιγκτον. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο αμερικανός Αντιπρόεδρος: «Το θέμα αυτό έχει προκαλέσει την ανησυχία όχι μόνο των ΗΠΑ αλλά και πολλών άλλων χωρών σε ολόκληρο τον κόσμο».
Οι ΗΠΑ, ξεκαθάρισε ο κ. Μπάιντεν, προτάσσουν συγκεκριμένες αρχές σε τέτοιες περιπτώσεις και οι αρχές αυτές είναι: «Η αποτροπή βιαιοτήτων τόσο από τις δυνάμεις ασφαλείας όσο και από τους διαδηλωτές, ο σεβασμός στο δικαίωμα των πολιτών να πραγματοποιούν ειρηνικές διαδηλώσεις και η ελευθερία και ανεξαρτησία στην λειτουργία των μέσων ενημέρωσης».

Ο αμερικανός Αντιπρόεδρος εξήρε τα οικονομικά επιτεύγματα της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας των τελευταίων χρόνων. Όπως xαρακτηριστικά ανέφερε «Μέσα στην τελευταία δεκαετία η τουρκική οικονομία από την 26η θέση στην παγκόσμια κατάταξη έχει φτάσει στην 17η θέση, και στόχος του Πρωθυπουργού Ερντογάν είναι η χώρα να βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα μέχρι το 2023. Ο πληθωρισμός από το 100% μέχρι πριν από μερικά χρόνια σήμερα βρίσκεται στο 6%, ενώ τον περασμένο μήνα η χώρα ξεχρέωσε τις οφειλές της προς το ΔΝΤ». Ωστόσο, ο κ. Μπάιντεν επεσήμανε ότι οι χώρες που θα καταφέρουν να συνδυάσουν την οικονομική ανάπτυξη με την εφαρμογή δημοκρατικών θεσμών, ελεύθερων επιλογών και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα είναι αυτές που θα ηγηθούν στον 21ο αιώνα. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο αμερικανός Αντιπρόεδρος «Η σημερινή Τουρκία έχει την ευκαιρία να αποδείξει ότι δεν είναι ανάγκη να επιλέξει μια χώρα μεταξύ δημοκρατίας και οικονομικής ανάπτυξης καθώς επίσης ότι μπορεί να λειτουργήσει ένα πολιτικό σύστημα που θα δίνει εξουσία στον νικητή μιας εκλογικής αναμέτρησης και ταυτόχρονα θα σέβεται την αντιπολίτευση μέσα στην χώρα».

Ο κ. Μπάιντεν αναφέρθηκε επίσης στις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες όπως τόνισε, από το 2009 μέχρι σήμερα έχουν αυξηθεί κατά 75%, ποσοστό που μεταφράζεται σε 20 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ 5 δισεκατομμύρια δολάρια είναι το ύψος των άμεσων αμερικανικών επενδύσεων στην Τουρκία και αντίστοιχα ένα 1 δισεκατομμύριο δολάρια οι άμεσες τουρκικές επενδύσεις στις ΗΠΑ. Όπως ο ίδιος είπε «Κρατάμε ενήμερη την ηγεσία της Τουρκίας για τις συνομιλίες που διεξάγουμε με την ΕΕ για την εφαρμογή Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου και όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή θα μπορούμε να περάσουμε τις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας στο επόμενο στάδιο».

Ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, επεσήμανε ότι είναι ενθαρρυντικές οι ενδείξεις πως η Τουρκία είναι πρόθυμη να προχωρήσει σε σημαντικές ενέργειες για την επίλυση προβλημάτων που υφίστανται για δεκαετίες τόσο με την Ελληνορθόδοξη Εκκλησία όσο και με τους κούρδους, ενώ τόνισε χαρακτηριστικά ότι «ελπίζουμε πως (η Τουρκία) θα επιδείξει την ίδια προθυμία για την επίλυση του Κυπριακού Προβλήματος και αντίστοιχων ζητημάτων με την Αρμενία». Σύμφωνα με τον κ. Μπάιντεν οι σημερινοί ηγέτες σε όλες αυτές τις περιοχές είναι γενναίοι και έχουν απαλλαγεί από βάρη του παρελθόντος.

Ο κ. Μπάιντεν αναφέρθηκε επίσης στους κοινούς στόχους που μοιράζονται οι ΗΠΑ και η Τουρκία για πολλά θέματα που είναι σε εξέλιξη στη Μέση Ανατολή, παρότι, όπως ανέφερε, υπάρχουν ορισμένες διαφωνίες στην τακτική που θα πρέπει να ακολουθήσουμε «και οι δύο (ΗΠΑ –Τουρκία) επιθυμούμε μια δημοκρατική Συρία, ένα Ιράν χωρίς πυρηνικά όπλα, και μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Μεσανατολικό πρόβλημα» τόνισε ο Τζο Μπάιντεν.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο αμερικανός Αντιπρόεδρος, επεσήμανε ότι η Τουρκία είναι ένας ζωτικής σημασίας σύμμαχος των ΗΠΑ και πρόσθεσε ότι οι δυνατότητες που αποκτά ως αναδυόμενη δύναμη στην ευρύτερη περιοχή, εάν λειτουργήσουν όπως πρέπει, θα είναι εξαιρετικά σημαντικές για όλους.

Το «Αμερικανοτουρκικό Συμβούλιο» είναι η μεγαλύτερη τουρκική ομογενειακή οργάνωση στις ΗΠΑ και έχει στόχο την προώθηση της συνεργασίας ΗΠΑ και Τουρκίας σε θέματα Εμπορίου, Άμυνας, Τεχνολογίας και Πολιτισμού. Το ετήσιο Συνέδριο της οργάνωσης πραγματοποιήθηκε από τις 2 έως τις 5 Ιουνίου σχεδόν παράλληλα με το Συνέδριο της «Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής», στο οποίο ένας από τους κεντρικούς ομιλητές ήταν ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, καθώς επίσης και το ετήσιο Συνέδριο της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ), που επίσης διεξήχθη στην αμερικανική πρωτεύουσα από τις 4 μέχρι 6 Ιουνίου.

http://gr.voanews.com/content/turkey-biden/1677654.html

Photo by Voice of America

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: