Με τον Αμερικανό Βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών συναντήθηκε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος




Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, που βρίσκεται στην αμερικανική πρωτεύουσα εκπροσωπώντας την κυπριακή κυβέρνηση στο εικοστό ένατο συνέδριο της ΠΣΕΚΑ, είχε συνάντηση στο Στέιτ Ντιπάρμεντ με τον βοηθό Υφυπουργό Εξωτερικών για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Ερικ Ρούμπιν.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Στυλιανίδης είπε πως η συνάντηση ήταν συνέχεια των συνομιλιών που είχε ο Αμερικανός επίσημος στη Λευκωσία, την περασμένη εβδομάδα, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Εξωτερικών. Στη συνάντηση τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο συνόδευε ο νέος πρέσβης της Δημοκρατίας στην Ουάσιγκτον, Γιώργος Σιακαλλή.

Ο κ. Στυλιανίδης χαρακτήρισε την συνομιλία τους πάρα πολύ εποικοδομητική κι ότι σ’ αυτή ανάλυσαν και πάλι τα νέα δεδομένα στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων στην Συρία και στην Τουρκία.

«Συζητήσαμε την υπεράσπιση των δυτικών αξιών και συμφερόντων στην περιοχή και ποια είναι η καλύτερη συνεργασία δυνάμεων ώστε να εξασφαλιστούν εν μέσω όλων αυτών των εξελίξεων και την επιθετικότητα του Ιράν».

Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο, ο κ. Ρούμπιν χαρακτήρισε την Κύπρο «ευρωπαϊκό προγεφύρωμα στην περιοχή και χώρα που βοηθά όλες αυτές τις συνεργασίες». Ακόμη θεωρεί την ενεργειακή ασφάλεια «πολύ σημαντικό όχημα για να προωθηθούν ευρύτερες συνεργασίες».

Ανέφερε ακόμη πως ο Αμερικανός επίσημος θεωρεί πως είναι ώρα «να γίνει και μια ουσιαστική συζήτηση για το Κυπριακό και πιστεύει ότι οι Αμερικανοί πρέπει να έχουν έναν σημαντικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση, χωρίς όμως να εμπλακούν στα διαδικαστικά. Πιστεύουν πάντως ότι μπορούν ως ένας σημαντικός παράγοντας να βοηθήσουν».

Η συζήτηση ήλθε και στην περίοδο του Χόλμπρουκ, όπου και οι δύο θυμήθηκαν πόσο καταλυτική ήταν η αμερικανική βοήθεια για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, χωρίς την λύση του πολιτικού προβλήματος.

«Διαμορφώνεται μία κατάσταση από την οποία μπορούν κι οι δύο κοινότητες να βγουν ωφελημένες (win-win situation) και οι Αμερικανοί είναι έτοιμοι», είπε.

Για τις διάφορες πτυχές του Κυπριακού, σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, ο Ερικ Ρούμπιν του είπε πως δεν μπορούν να αγνοήσουν τα θέματα ασφαλείας που πρέπει να γίνουν σεβαστά».

Η συζήτηση κάλυψε και θέματα ενέργειας και εκμετάλλευσης από την Κύπρο των φυσικών πόρων της που βρίσκονται στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.

«Τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου είναι διαπραγματεύσιμα και σ’ αυτό που ξεκίνησε στο τεμάχιο 12 αναμένουμε τη δεύτερη επιβεβαιωτική γεώτρηση», συνέχισε.

Την Τρίτη το βράδυ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είχε συνάντηση με τον εκτελεστικό διευθυντή της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής, Ντέιβιντ Χάρις κι άλλα στελέχη της επιτροπής.

«Μιλήσαμε για τη συνεργασία της Κύπρου με το Ισραήλ, τον τερματικό σταθμό υγροποίησης φυσικού αερίου και τους στόχους της ενεργειακής συνεργασίας, ιδίως μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι μία από τις οδούς θα ξεκινά από το Ισραήλ και μέσω Κύπρου κι Ελλάδας θα διανέμεται στην υπόλοιπη Ευρώπη», είπε. Ο κ. Στυλιανίδης διευκρίνισε πως αυτό δεν υπονοεί δημιουργία αγωγού.

Η συζήτηση κάλυψε επίσης κι άλλα ζητήματα, όπως μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας με υποθαλάσσιο καλώδιο.

Τέλος, είπε πως όλα τα ενδεχόμενα για την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή είναι ανοιχτά. «Πρέπει να έχουμε ανοιχτά τα μάτια για να δούμε τι θα γίνει», πρόσθεσε.

Το βράδυ της Τρίτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρακάθισε σε δείπνο που παρέθεσαν παράγοντες της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας στον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ. «Ήταν μία ανοιχτή συζήτηση, όπως αρμόζει για ένα φίλο μας», είπε ο κ. Στυλιανίδης.

Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ εκτός απροόπτου τον Αύγουστο σχεδιάζει να επισκεφθεί την περιοχή και να συμπεριλάβει την Ελλάδα και την Κύπρο στην περιοδεία του. «Η πόρτα της Κύπρου είναι ανοιχτή σ’ ένα φίλο της Κύπρου, όταν επιθυμεί να έλθει», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σήμερα το πρωί ο κ. Στυλιανίδης αναμένεται να συναντηθεί στην Ουάσιγκτον με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριος, ενώ την Παρασκευή θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, όπου θα έχει συνάντηση με τον βοηθό γενικό γραμματέα, αρμόδιο για πολιτικές υποθέσεις, Ερικ Ρούμπεν.

Πηγές: ΚΥΠΕ και Φιλελεύθερος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: