Λιτότητα και ελπίδες ανάκαμψης για την κρίση




Ο Phil Primack σε άρθρο του στην BOSTON GLOBE με τίτλο «A Greek tragedy?» αναφέρεται στις οδυνηρές επιπτώσεις της κρίσης στη ζωή των Ελλήνων, όπως τις έζησε κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, στιγματίζοντας την υψηλή ανεργία, την μείωση μισθών και συντάξεων, και την υπερφορολόγηση.

Ο αρθρογράφος κάνει παράλληλα αναφορά στην μελέτη του μεταπτυχιακού υπότροφου του πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, Thomas Herndon, όπου επισημαίνει τα λάθη και της αδυναμίες του άρθρου αναφοράς των οικονομολόγων Carmen Reinhart και Kenneth Rogoff (2010), οι οποίοι εξήραν το ζήτημα της μη βιωσιμότητας των κρατικών χρεών ανοίγοντας τον δρόμο στην υιοθέτηση των πολιτικών λιτότητας.

Ο Phil Primack παραθέτει παράλληλα τις απόψεις του καθηγητή οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Tufts, Γιάννη Ιωαννίδη, ο οποίος αναφέρεται στις οδυνηρές επιπτώσεις της κρίσης, κρίνοντας παράλληλα τη λιτότητα ως αναγκαία. «Η βασική λογική είναι θα περιορισθεί το κόστος ώστε να καταστούμε εκ νέου ανταγωνιστικοί, μειώνοντας τα ελλείμματα και ζώντας με τους πόρους που διαθέτουμε. Πρόκειται για μια αργή διαδικασία, αλλά ευτυχώς οι καλύτερες μέρες βρίσκονται μπροστά μας» σημείωσε ο Γιάννης Ιωαννίδης.

Το άρθρο κάνει παράλληλα αναφορά στις πιέσεις που δέχεται το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα, ιδιαίτερα από το νεοναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής, τονίζοντας ότι η λιτότητα θέτει το πολιτικό σύστημα σε δοκιμασία.

http://www.bostonglobe.com/magazine/2013/06/08/letter-from-greece-austerity-and-flawed-harvard-economics-paper/cK9I1776Mv5UrLyLZ3blqN/story.html

Photo by White House

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: