Καθηγητής του Βerkeley υποστηρίζει ότι έγιναν λάθος χειρισμοί εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης κατά την έναρξη της κρίσης




Στους λάθος χειρισμούς στρατηγικής της ελληνικής κυβέρνησης, ιδιαίτερα κατά την έναρξη της κρίσης χρέους στην Ελλάδα, αναφέρεται ο Barry Eichengreen, καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Berkeley και πρώην σύμβουλος του ΔΝΤ, σε άρθρο γνώμης στο ιστολόγιο της εφημερίδας WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «Secondary Sources: Greek Lessons, Sticky Wages, Boss-Worker Earnings».

Όπως υποστηρίζει ο Eichengreen, ήταν ήδη σαφές από το πρώτο μισό του 2010, όταν η Ελλάδα έχασε την πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ότι το δημόσιο χρέος της ήταν μη βιώσιμο και έπρεπε να αναδιαρθρωθεί το συντομότερο δυνατόν. Εάν η Ελλάδα είχε προβεί άμεσα σε κούρεμα κατά τα 2/3, θα μπορούσε να αποφύγει την επαπειλούμενη συντριβή της υπό το βάρος του χρέους.

Παράλληλα,  θα μπορούσε να είχε αξιοποιήσει ένα μέρος από τα κέρδη των επιτοκίων για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της. Ως αποτέλεσμα, τονίζεται, η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να είχε μειώσει τους φόρους, αντί να τους αυξήσει, να προωθήσει τις επενδύσεις και να επανεκκινήσει την οικονομία της εντός περίπου ενός έτους.

Επίσης, συνεχίζει ο Αμερικανός οικονομολόγος, δεδομένης της αντίθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην άμεση αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να κινηθεί ομόφωνα και να ανακοινώσει την απόφασή της για αναδιάρθρωση ως ‘τετελεσμένο γεγονός’. Όμως, «αντί να συνεργαστεί με τους κοινωνικούς της εταίρους, η ελληνική κυβέρνηση, υπό τις οδηγίες της τρόϊκας, διέλυσε το συλλογικό διαπραγματευτικό σύστημα της χώρας, αφήνοντας τους εργαζόμενους χωρίς αντιπροσώπευση».

Ως  αποτέλεσμα, η ελληνική κυβέρνηση, εξαιτίας της ελλιπούς κοινωνικής συναίνεσης, απέτυχε να εφαρμόσει δομικές μεταρρυθμίσεις, στάθηκε ανίκανη να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πιστωτών της και η τρόϊκα απαίτησε σκληρά μέτρα λιτότητας, ως αντίτιμο για την οικονομική βοήθεια.

http://blogs.wsj.com/economics/2013/06/13/secondary-sources-greek-lessons-sticky-wages-boss-worker-earnings/tab/print/?KEYWORDS=GreeceKEYWORDS%3DGreece

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ TED ΣΤΟ ΕΔΙΜΒΟΥΡΓΟ – ΟΜΙΛΙΑ Γ.  ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Με αφορμή την παγκόσμια Σύνοδο της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης «Technology Entertainment and Design» (TED) που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Εδιμβούργο, η Chrystia Freeland σε πρακτορειακή ανταπόκριση (Reuters) στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας NEW YORK TIMΕS, με τίτλο «Eye-Opener for the Elite on Inequity» αναφέρεται στην ομιλία του πρώην Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου για τη σημερινή κατάσταση της διεθνούς οικονομίας και τις κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς.  

Συγκεκριμένα, «σε μια αξιοθαύμαστα ειλικρινή και ενδοσκοπική ομιλία», ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στα λάθη που έπραξε ο ίδιος και η ευρωπαϊκή πολιτική ελίτ. Συγκεκριμένα, παραδέχτηκε τα δεινά που επεβλήθησαν σε πολίτες που ως επί το πλείστον δεν ευθύνονταν για την κρίση, ενώ κατηγόρησε το ευρωπαϊκό πολιτικό καθεστώς για την άκριτη εμμονή του στο δόγμα της λιτότητας. Η Ελλάδα, τόνισε ο πρώην Π/Θ, έγινε ο αποδιοπομπαίος τράγος για μια ευρύτερη πολιτική και οικονομική αποτυχία, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο, δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι πολλοί πολιτικοί ηγέτες, συμπεριλαμβανόμενου του ιδίου, έχασαν την εμπιστοσύνη των λαών τους.

Τέλος, η ανταποκρίτρια, επισημαίνει  ακόμη και στη βροχερή Σκοτία, ο κ. Παπανδρέου αποδοκιμάστηκε από διαδηλωτές με συνθήματα κατά της λιτότητας, που τον χαρακτήριζαν ως ανεπιθύμητο πρόσωπο. 

http://www.nytimes.com/2013/06/14/world/europe/14iht-letter14.html?pagewanted=print&_r=0

Φωτογραφία ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: