Ισχυρές αντιδράσεις από το εξωτερικό για το αψυχολόγητο κλείσιμο της ΕΡΤ




Χιλιάδες ήταν οι εργαζόμενοι που απέργησαν εχθές, Πέμπτη 13 Ιουνίου, σε διαμαρτυρία για τη ξαφνική διακοπή λειτουργίας της Ε.Ρ.Τ., στην οποία προέβη η ελληνική Κυβέρνηση, στέλνοντας στην ανεργία γύρω στους 2.900 εργαζομένους, σύμφωνα με ανταπόκριση της Kiki Kitsantonis για τους NEW YORK TIMES, με τίτλο «Greek Workers Strike to Protest Shutdown of State Broadcaster».

Η πανελλήνια απεργία είχε σαν αποτέλεσμα να λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας οι δημόσιες υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων και τα νοσοκομεία, και να υπάρξουν σοβαρά προβλήματα και στα μέσα μεταφοράς. Αυτήν τη φορά οι διαδηλωτές δεν συγκεντρώθηκαν έξω από τη Βουλή, αλλά στο Μέγαρο της Ε.Ρ.Τ. στα βόρεια προάστια της πρωτεύουσας, ήδη από το βράδυ της Τρίτης, όταν η Κυβέρνηση της χώρας έκλεισε το διακόπτη της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Η συνεχιζόμενη απεργία των  δημοσιογράφων ανάγκασε την πλειοψηφία των Ελλήνων να στραφούν για την ενημέρωση τους στα blogs και στα κοινωνικά δίκτυα. Οι εργαζόμενοι της Ε.Ρ.Τ. συνέχισαν την παραγωγή προγράμματος, το οποίο αναμεταδίδεται ακόμη από δορυφορικά κανάλια και ιστοτόπους. 

Αν και η Ε.Ρ.Τ. αποτελούσε πάντα αντικείμενο κριτικής για πολλούς λόγους, μεταξύ των οποίων και η έλλειψη ανεξαρτησίας ως προς την ενημέρωση, πολλοί στην Ελλάδα την εκτιμούν για την ποιότητα των προγραμμάτων και των ντοκιμαντέρ της. Η Κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε σύσταση νέου οργανισμού έως τα τέλη του καλοκαιριού, Έως τότε οι Έλληνες τηλεθεατές μένουν με (6) ιδιωτικά κανάλια, των οποίων η κάλυψη της επικαιρότητας θεωρείται ότι επηρεάζεται από την ιδιοκτησία τους. Τα (2) μεγάλα συνδικάτα της χώρας εκπροσωπούν γύρω στα 2,5 εκατομμύρια πολίτες της χώρας και έχουν, στη διάρκεια της ιστορίας, αποδειχθεί ιδιαιτέρως δυναμικά, αν και η αυξανόμενη ανεργία και οι διάφορες περικοπές έχουν αποδυναμώσει την επιρροή τους. Και τα (2) καταδίκασαν τις «χωρίς προηγούμενο προκλητικές» πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου τη διακοπή λειτουργίας της Ε.Ρ.Τ. Η ΑΔΕΔΥ κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι μεθοδικά εκμηδενίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων και ότι ως μόνο στόχο έχει την ικανοποίηση της τρόικας. Οι δανειστές της χώρας δεν έχουν προβεί σε δηλώσεις για τη διακοπή λειτουργίας της Ε.Ρ.Τ., με εξαίρεση τον κ. Rehn, ο οποίος δήλωσε ότι δεν υπήρξε κάποιου είδους πίεση από τις Βρυξέλλες για το κλείσιμο του ραδιοτηλεοπτικού φορέα, αλλά και ότι η Επιτροπή δεν είναι σε θέση να αμφισβητήσει τις ικανότητες της ελληνικής Κυβέρνησης να διαχειριστεί ζητήματα του δημόσιου τομέα της.

Σε ομιλία του σε επιχειρηματικό συνέδριο την Τετάρτη, ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε την Ε.Ρ.Τ. ως «αμαρτωλή» και έμβλημα αδιαφάνειας, ενώ κατηγόρησε τα συνδικάτα για επιθέσεις κάθε φορά που η Κυβέρνηση επιχειρεί να οργανώσει κάτι σημαντικό και με θετικό αντίκτυπο. Δήλωσε, επίσης, ότι ο νέος οργανισμός θα ανταποκρίνεται αποτελεσματικότερα στις απαιτήσεις της εποχής και θα βασίζεται στα καλύτερα διεθνή πρότυπα. Τα δύο μικρότερα κόμματα συνεργασίας δήλωσαν ότι δεν θέλουν να αποχωρήσουν από την συγκυβέρνηση και ότι επιθυμούν συμβιβαστική λύση για το ζήτημα της Ε.Ρ.Τ., καθώς δεν συμφωνούν με τη διακοπή της λειτουργίας της. Ο Αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ότι υποκρίνονται στο συγκεκριμένο ζήτημα και ότι στην πραγματικότητα «φοβούνται τις εκλογές περισσότερο από τη Νέα Δημοκρατία». Ο κ. Κεδίκογλου ανακοίνωσε ότι, όταν ξεκινήσουν οι συζητήσεις για το διάδοχο οργανισμό, τη ΝΕΡΙΤ, τα (3) κόμματα θα συμφωνήσουν.

http://www.nytimes.com/2013/06/14/world/europe/greece.html

Σε ανταπόκριση από την Αθήνα του Stelios Bouras στην έντυπη έκδοση της αμερικανικής WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «Strike Over Greek Broadcaster Draws Limited Public Support» (σελ. Α10), επισημαίνεται ότι η 24ωρη χθεσινή απεργία που παρακώλυσε τις δημόσιες συγκοινωνίες και έκλεισε γραφεία εφοριών στην Ελλάδα, προσέλκυσε περιορισμένη λαϊκή στήριξη ως ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της κυβερνητικής απόφασης για την προσωρινή παύση λειτουργίας του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα.

Αναφέρεται επίσης ότι ο συντηρητικός Πρωθυπουργός επιχείρησε να περιορίσει το πολιτικό κόστος στην εύθραυστη κυβέρνηση συνασπισμού της οποίας ηγείται, συγκαλώντας συνεδρίαση την ερχόμενη Δευτέρα με τους κεντρώους και αριστερούς εταίρους του, οι οποίοι ζητούν την επαναλειτουργία της ΕΡΤ εν μέσω της διαδικασίας αναδιοργάνωσης του ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού.

http://online.wsj.com/article/SB10001424127887323734304578542783898925740.html#printMode

 

Η Ελλάδα καθυστέρησε στην κατοχύρωση του domain naim της νέας ελληνικής ραδιοτηλεόρασης (www.nerit.gr) υποστηρίζει ο Tom Stoukas σε ανταπόκρισή του από την Αθήνα στο BLOOMBERG Greece Is Too Slow to Bag Domain Name in Bid to Shut Broadcaster») καθώς ένα ενημερωτικό blog, το ‘Τρωκτικό’, φαίνεται ότι πρόλαβε να κατοχυρώσει την ονομασία, αμέσως μετά την δημοσιοποίηση της ονομασίας της νέας ραδιοτηλεόρασης από την κυβέρνηση.

Ο νέος κάτοχος χρησιμοποίησε την ιστοσελίδα για να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση, συντασσόμενος με τα αιτήματα των εργαζομένων στην ΕΡΤ και αναμεταδίδοντας το διαδικτυακό πρόγραμμα της ΕΡΤ, που συνεχίζει να εκπέμπεται. «Δεν είναι μόνο η ΕΡΤ, είναι η Δημοκρατία» αναγράφεται στην ιστοσελίδα.

http://www.bloomberg.com/news/2013-06-13/greece-is-too-slow-to-bag-domain-name-in-bid-to-shut-broadcaster.html

Αναφορές στην ομιλία του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, στο ΕΒΕΑ έκανε χθες η τηλεόραση του BLOOMBERG Samaras Defends Shutdown of Greek State TV», «Samaras Defies Coalition Partners in TV Showdown») προβάλλοντας εικόνες από την εκδήλωση, Τόνισε ότι ο Πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της απόφασής του για την διακοπή λειτουργίας της ΕΡΤ, ενώ έθεσε το πλαίσιο της αντιπαράθεσης με τους κυβερνητικούς του εταίρους. Ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι τώρα θα δημιουργηθεί μια πραγματική δημόσια ραδιοτηλεόραση και ότι η αναμόρφωσή της όφειλε να πραγματοποιηθεί πολύ νωρίτερα.

http://www.bloomberg.com/video/samaras-defends-shutdown-of-greek-state-tv-2y5fxgZrRGGz7qpMt6SmHw.html

http://www.bloomberg.com/video/samaras-defies-coalition-partners-in-tv-showdown-DTGQBuLzSAa6P6otc8CSJQ.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: