Η φίμωση της ΕΡΤ προκαλεί κατακραυγή στην Ελλάδα, γράφει η εφημερίδα New York Times




Το άρθρο των Liz Alderman και Rachel Donadio για τους NEW YORK TIMES, με τίτλο «Muffling of a Voice Provokes an Outcry in Greece» ξεκινάει με την περιγραφή της γνωστής πια εικόνας της βιολονίστα της ορχήστρας της Ε.Ρ.Τ. στο πλαίσιο συναυλίας που πραγματοποιήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στη μονομερή απόφαση του Αντώνη Σαμαρά για τη διακοπή λειτουργίας του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα και την απόλυση περίπου 2.600 εργαζομένων.

Κάπως μελοδραματική, αλλά πλήρης συναισθημάτων, η ερμηνεία του Elgar έγινε το soundtrack μιας χώρας που καταρρέει, ενός κοινωνικού ιστού που διαλύεται με κάθε νέα δέσμη μέτρων λιτότητας, ενός λαού που δεν πιστεύει πια στους πολιτικούς της χώρας του και της Ευρώπης ολόκληρης, αναφέρει η εφημερίδα. Το βίντεο – και το live streaming του προγράμματος, που εξακολουθούν να πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι, απλήρωτοι και καταλαμβάνοντας τα στούντιο της Ε.Ρ.Τ.- έχει αποσπάσει τη συμπάθεια και αλληλεγγύη των Ελλήνων, που πάντα, όμως, την έβλεπαν ως ένα φορέα που χαρακτηρίζεται από κακοδιαχείριση και μεροληπτικές προσλήψεις.

Για μια κυβέρνηση που θέλει να χτίσει την εικόνα μια χώρας όπου όλα βρίσκονται υπό έλεγχο, η κίνηση του κ. Σαμαρά περιείχε μεγάλο ρίσκο. Ο ίδιος θέλησε να δείξει στους δανειστές ότι είναι σε θέση να ανταποκριθεί στο πάγιο αίτημα τους για απολύσεις στο δημόσιο τομέα, κάτι που εδώ και 4 χρόνια δεν έχει γίνει εφικτό. Αλλά στο πλαίσιο μιας κρίσης που βασίζεται κατά πολύ στην εικόνα και στο πως αυτή γίνεται αντιληπτή, το κλείσιμο ενός δημόσιου φορέα αποκάλυψε, κατά πολλούς, μιαν άλλη πλευρά του Πρωθυπουργού της χώρας, εκείνη που στο όνομα της συμμόρφωσης με τα αιτήματα των δανειστών, δεν διστάζει να περιορίσει την ελευθερία του τύπου και να ρισκάρει με μια αρκετά σοβαρή πολιτική κρίση.

Η εν λόγω απόφαση φαίνεται ότι αποδυνάμωσε την κυβέρνηση συνεργασίας, ενώ δεν υπήρξε κάποια οριστική συμφωνία από τη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών στη συνάντηση της Τετάρτης, ενώ αναμένεται να υπάρξει σήμερα, στο πλαίσιο της απόφασης του ΣτΕ και υπό τον φόβο των αντιδράσεων από την Αξιωματική Αντιπολίτευση.

Στη διάρκεια των χρόνων κανείς δεν αρνείται ότι δεν έχουν υπάρξει απολύσεις στην Ε.Ρ.Τ., ούτε το γεγονός ότι οι προσλήψεις έχουν γίνει μέσω πελατειακών σχέσεων, γεγονός που προκαλεί το θυμό των περισσοτέρων Ελλήνων. Πριν από την κρίση το δίκτυο τις Ε.Ρ.Τ. απασχολούσε γύρω στους 100 παρουσιαστές οι οποίοι συνολικά κέρδιζαν 650.00 ευρώ το χρόνο.

Ο κ. Σαμαράς τόνισε το γεγονός ότι πρόκειται για έναν φορέα στον οποίο επικρατεί η ευνοιοκρατία, αλλά οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι είναι η Νέα Δημοκρατία εκείνη που ευνόησε τη διαιώνιση της κατάστασης. Ο κ. Κογιάννης, πρώην Διευθυντης ειδήσεων στην Ε.Ρ.Τ., κατήγγειλε την υποκρισία της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι μετά τις εκλογές του 2012  ο αριθμός συμβούλων που προσλήφθηκαν τριπλασιάστηκε.

Χαρακτηριστικά δήλωσε «από τη στιγμή που ήρθαν στην εξουσία, άρχισαν τις πελατειακές τοποθετήσεις, αυξάνοντας τον αριθμό των συμβούλων από 6 σε 20». Ανέφερε ότι πολλές τέτοιες θέσεις δόθηκαν σε ανθρώπους που συνδέονται στενά με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, κ. Σίμο Κεδίκογλου, ο οποίος δεν απάντησε σε σχετικό αίτημα για σχολιασμό.

Εντωμεταξύ, οι 2.600 εργαζόμενοι στην Ε.Ρ.Τ. αγωνίζονται για να σώσουν τις θέσεις τους και νιώθουν σαν πιόνια στο πλαίσιο ενός παιχνιδιού που τους ξεπερνά.

Το απόγευμα της περασμένης Τρίτης η εκδήλωση υποστήριξης στους εργαζομένους στον προαύλιο χώρο του κτιρίου της Αγίας Παρασκευής περιλάμβανε και συναυλίες παραδοσιακής μουσικής , ενώ πινακίδες περιείχαν μηνύματα όπως «Δεν πωλέιται». Στο εσωτερικό, οι δημοσιογράφοι έγραφαν δελτία που λίγοι θα δουν μέσω κυρίως live streaming. Οι δράσεις που οργανώνουν οι εργαζόμενοι έχουν κινητοποιήσει και σχετικούς δημοσιογραφικούς οργανισμούς στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η EBU καταδίκασε την αντιδημοκρατική και αντιεπαγγελματική κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης, τονίζοντας ότι υπονομεύει την ανεξαρτησία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης από την κεντρική κυβέρνηση.

Το 2011, ωστόσο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παρακίνησε την Ελλάδα να προβεί στο κλείσιμο της Ε.Ρ..Τ., μεταξύ άλλων νομικών προσώπων, προκειμένου να ανταποκριθεί στους δημοσιονομικούς της στόχους. Εξάλλου, ειδικοί τονίζουν ότι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση σχετικά με την εξυγίανση της Ε.Ρ.Τ. είναι ενδεικτικές των γενικότερων δυσκολιών που σχετίζονται με οποιαδήποτε αλλαγή στο δημόσιο τομέα, ένα δίκτυο μικρών και διαπλεκόμενων ομάδων συμφερόντων που η μία εξαρτά την επιβίωση της στην άλλη.

«Η Ε.Ρ.Τ. ήταν πάντα μια πολιτική οργάνωση», τονίζει ο Ηλίας Μόσιαλος, που ως Υπουργός από τον Ιούνιο έως το Νοέμβριο του 2011 προσπάθησε να αλλάξει την επικρατούσα κουλτούρα στην Ε.Ρ.Τ., καταφέρνοντας να μειώσει κόστη και να παρουσιάσει κάποια κέρδη, αν και οι όποιες προτάσεις του περί εξυγίανση, όπως λέει ο ίδιος, αγνοήθηκαν. Εντούτοις, ο ίδιος αντιτίθεται στην κίνηση του Σαμαρά, την οποία χαρακτηρίζει ως αντιδημοκρατική.

Για πολλούς Έλληνες, αυτή η ξαφνική διακοπή λειτουργίας της Ε.Ρ.Τ. πυροδοτεί φόβους για τα επόμενα σχέδια της κυβέρνησης.

Πηγή: New York Times

http://www.nytimes.com/2013/06/20/world/europe/muffling-of-a-voice-provokes-an-outcry-in-greece.html?pagewanted=all

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: