Η κ. Λαγκάρντ για πιθανη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές το 2014




Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρτν, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές το επόμενο έτος, αναφέρεται σε δημοσίευμα του Ian Talley στην ηλεκτρονική έκδοση της WALL STREET JOURNAL με τίτλο «IMF Chief Doesn’t Rule Out Greece Tapping Debt Markets in 2014».

Σε συνέντευξή της η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ επεσήμανε ότι έχει υπάρξει μια θεμελιώδης αλλαγή στην ικανότητα της Ελλάδας να ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις του σχεδίου διάσωσης. Αυτό φέρνει την Ελλάδα στα πρόθυρα της ανάκτησης της εμπιστοσύνης των αγορών, για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, γεγονός που θα την καταστήσει ενδεχομένως ικανή να αντλήσει χρήματα από τις αγορές.

«Υπήρξε μια τέτοια αλλαγή σε σύγκριση με τα τελευταία τρία χρόνια ώστε οι επενδυτές θα το κοιτάξουν με μεγάλη προσοχή» δήλωσε προσθέτοντας ότι το κρίσιμο στοιχείο είναι να συνεχιστεί η πολιτική δέσμευση και η εφαρμογή του προγράμματος.

Η κα Λαγκάρντ επεσήμανε ότι οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και η αναμόρφωση του τραπεζικού τομέα επιτρέπουν στη χώρα να συνεχίσει να παράγει θετικά αποτελέσματα, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν.

Απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη τις παρούσες τάσεις. «…Δεν βλέπω πως θα μπορούσε να ανοίξει εκ νέου αυτή η συζήτηση από τη στιγμή που η Ελλάδα εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις και οι Ευρωπαίοι έχουν εκφράσεις σαφείς δεσμεύσεις» τόνισε προσθέτοντας ωστόσο ότι οι Ελλάδα θα πρέπει να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις σχετικά με το παραγόμενο προϊόν της χώρας και τις αγορές υπηρεσιών, να συνεχίσει την περιοριστική δημοσιονομική πολιτική και να βελτιώσει την συλλογή φόρων.

http://blogs.wsj.com/economics/2013/06/04/imf-chief-doesnt-rule-out-greece-tapping-debt-markets-in-2014/?KEYWORDS=greeceKEYWORDS%3Dgreece#

Ενόψει της επίσκεψης της τρόικα, η επικεφαλής του ΔΝΤ Christine Lagarde επανέλαβε έκκλησή της προς την Ελλάδα να συνεχίσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις για να προσελκύσει ξένους επενδυτές και να επιμείνει στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με την GUARDIAN («IMF Urges Greece to Keep Reforming, as EC Risks Trade War with China –as it happened»), σε συνέντευξή της στην κρατική τηλεόραση, η Lagarde δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι ως επί το πλείστον εντός προγράμματος, αλλά ακόμη έχει δρόμο να διανύσει, ενώ δεν έδειξε πεπεισμένη ότι η Ελλάδα αποτελεί ‘επιτυχημένη περίπτωση’ (‘success story”), λέγοντας ‘ελπίζω ότι είναι καθ’ οδόν για την επιτυχία’.

Το ΔΝΤ πιέζει για ξένες επενδύσεις, καθώς η εσωτερική ζήτηση είναι τόσο χαμηλή, ώστε δεν πρόκειται να βοηθήσει στην ανάκαμψη. Το βασικό ζήτημα για την τρόικα είναι η απόλυση 15.000 δημοσίων υπαλλήλων έως το τέλος του 2014.

http://www.guardian.co.uk/business/2013/jun/04/eurozone-crisis-bis-loose-monetary-policy?INTCMP=SRCH

Photo by IMF

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: