Η κόρη του Ερντογάν στη συνάντηση των διαδηλωτών με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας




Τεσσεράμισι ώρες διήρκησε η συνάντηση του Τούρκου Πρωθυπουργού με 11μελή αντιπροσωπεία των διαδηλωτών του πάρκου Γκεζί, που την απαρτίζουν ηθοποιοί, ακαδημαϊκοί, αρχιτέκτονες, αλλά και δύο φοιτητές στα κεντρικά γραφεία του ΑΚΡ στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, τον Ταγίπ Ερντογάν πλαισίωναν οι Υπουργοί Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και Τουρισμού, καθώς και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΑΚΡ, Χουσείν Τσελίκ. Μία εκ των μελών της αντιπροσωπείας μέσω twitter ενημέρωσε ότι στο τραπέζι παρακάθονταν και η κόρη του Ερντογάν, Σουμεγιέ. Η συνάντηση άρχισε στις 5 το απόγευμα, δεν επιτράπηκαν οι κάμερες και ολοκληρώθηκε πριν από λίγο.

Νωρίτερα το απόγευμα, ο Ταγίπ Ερντογάν είχε συνάντηση με αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Εμπόρων και Βιοτεχνών (TESK) ο Πρόεδρος της οποίας, Μπεντεβί Παλαντοκέν δήλωσε αμέσως μετά ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός τους είπε πως έδωσε εντολή στον ΥΠΕΣ να τερματίσει τις διαδηλώσεις εντός 24 ωρών. Δείχνοντάς τους ένα φιλμάκι με τα γεγονότα των διαδηλώσεων, ο Ερντογάν φέρεται να δήλωσε στην αντιπροσωπεία πως αυτά ικανοποιούν κάποιους που είναι υπέρ του Ισραήλ. Δήλωσε επίσης  το κράτος θα αποζημιώσει τους εμπόρους για τις ζημιές τους και θα τους παραχωρηθούν άτοκα δάνεια.

Δεν δείξαμε την γροθιά απέναντι στη γροθιά, φέρεται να δήλωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός λέγοντας πως αυτοί στους οποίους είπε την φράση “one minute” τώρα είναι ευχαριστημένοι από αυτή την κατάσταση. «Οι έμποροι να είναι αφυπνισμένοι. Το λόμπι της αγοράς είναι επικεφαλής».

Γκιούλ: Καθήκον ο διάλογος με τους διαμαρτυρόμενους που δεν ασκούν βία

Κατά την περιοδεία στην Μαύρη Θάλασσα και από την περιοχή Ρίζε – γενέτειρα του Ταγίπ Ερντογάν – ο Πρόεδρος, Αμπντουλάχ Γκιούλ επανέλαβε ότι τα γεγονότα της πρώτης ημέρας στο πάρκο Γκεζί ήταν δυστυχώς λάθος. Αυτό, είπε, το είδε και ο Έπαρχος και άλλαξε τη στάση του.

Δεν είναι όμως δημοκρατικό δικαίωμα, συνέχισε, η βία που αναστατώνει την ζωή των συνανθρώπων μας, που δεν αναγνωρίζει καθόλου τους νόμους και θέλει να κρατεί με βία τους πιο σημαντικούς κόμβους της Τουρκίας, στις πλατείες, όπως την Κιζιλάι και την Ταξίμ. «Αν οι άνθρωποι έχουν αντιρρήσεις, τότε το να εμπλακείς σε ένα διάλογο με αυτούς τους ανθρώπους, να ακούσεις τι λένε είναι χωρίς αμφιβολία το καθήκον μας» δήλωσε ο Γκιουλ στους δημοσιογράφους. «Εκείνοι που χρησιμοποιούν βία είναι κάτι διαφορετικό και θα πρέπει να το ξεχωρίσουμε. Δεν πρέπει να δώσουμε στη βία ευκαιρία. Αυτό δεν θα επιτρεπόταν στη Νέα Υόρκη, δεν θα επιτρεπόταν στο Βερολίνο».

Ισχυρισμοί για συλλήψεις ξένων δημοσιογράφων

Στο μεταξύ, όπως γράφει η Μιλλιέτ, υπάρχει ο ισχυρισμός ότι δύο Καναδοί δημοσιογράφοι της τηλεόρασης CBC, οι Sasa Petricic και Derek Stoffel έχουν συλληφθεί στην Κωνσταντινούπολη. Για το σκοπό αυτό το ΥΠΕΞ του Καναδά είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Πρεσβεία της Τουρκίας εκεί εκφράζοντας την ανησυχία του για το συμβάν.

Μετά από μια νύχτα επεισοδίων, η πλατεία Ταξίμ άνοιξε πάντως σήμερα για την κυκλοφορία και όπως μεταδόθηκε, αποκαταστάθηκε πλήρως μέχρι το μεσημέρι η πρόσβαση σε αυτή μέσω μετρό, φινικουλέρ (υπόγειο τραμ) και λεωφορείων. Διαδηλωτές παραμένουν στο πάρκο Γκεζί. Ο Έπαρχος Κωνσταντινούπολης ανέφερε ότι μετά την χθεσινή επιχείρηση καθαρισμού – όπως είπε – της πλατείας, στο κτίριο του πολιτιστικού κέντρου Ατατούρκ (ΑΚΜ) σήμερα κρέμονται μόνο οι σημαίες της Τουρκίας.

Να εγκαταλείψουν το πάρκο Γκεζί κάλεσε τους διαδηλωτές ο Τσελίκ αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος

Να εγκαταλείψουν το πάρκο Γκεζί στην πλατεία Ταξίμ κάλεσε τους διαδηλωτές ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΑΚΡ, Χουσείν Τσελίκ ανακοινώνοντας, μετά από 4,5 ώρες συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν και μελών της κυβέρνησης με αντιπροσωπεία των διαδηλωτών, ότι «μπορεί να ερωτηθεί ο λαός της Κωνσταντινούπολης τι πρέπει να γίνει με το πάρκο Γκεζί».

Στην 11μελή αντιπροσωπεία περιλαμβάνονταν ηθοποιοί, ακαδημαϊκοί, αρχιτέκτονες, μια ειδική των κοινωνικών δικτύων και δύο φοιτητές. Πήραν μέρος και οι Υπουργοί Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΑΚΡ, Χουσείν Τσελίκ. Παρούσα και η κόρη του Ταγίπ Ερντογάν, Σουμεγιέ.

Μιλώντας μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Τσελίκ είπε ότι «για το θέμα του πάρκου Γκεζί μπορεί να ερωτηθεί ο λαός της Κωνσταντινούπολης, μπορεί να γίνει ένα δημοψήφισμα».

«Αυτές οι εκδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την κυβέρνηση ότι θα διαρκέσουν στο αιώνα τον άπαντα. Αμέσως μετά από μια τέτοια συνάντηση εγώ σκέφτομαι ότι οι νέοι που βρίσκονται εκεί, θα φύγουν από το πάρκο Γκεζί». Αυτοί που έχουν κακές προθέσεις και θέλουν να προκαλέσουν θα αντιμετωπίσουν την αστυνομία, πρόσθεσε.

Ο κ. Τσελίκ σημείωσε πως στη συνάντηση ο κ. Ερντογάν ανέφερε ότι όσοι από τις δυνάμεις της αστυνομίας χρησιμοποίησαν υπέρμετρη βία θα τιμωρηθούν. Σημαντική, συνέχισε, είναι και η στάση και η αντίδραση του λαού. «Η φωνή όσων έχουν αντιρρήσεις ακούστηκε. Μπορώ να μιλήσω εκ μέρους του Πρωθυπουργού μας όσοι έχουν λογικές και νόμιμες προτάσεις και θέλουν να μας τις μεταφέρουν, η καρδιά μας και η πόρτα μας είναι ανοικτές. Αρκεί να μην περιλαμβάνουν ζημιές, καταστροφές».

Απευθυνόμενος στους διαδηλωτές που έχουν κατασκηνώσει στο πάρκο Γκεζί, τους ζήτησε μετά από μια τέτοια απόφαση, την επιλογή του δημοψηφίσματος, τους είπε ότι πρέπει να το αδειάσουν, να φύγουν από εκεί άμεσα και η ζωή στην περιοχή να γίνει φυσιολογική, επισημαίνοντας ότι έχουν υποστεί ήδη ζημιές οι έμποροι, τα ξενοδοχεία, η αγορά και η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.

Όσον αφορά το Πολιτιστικό Κέντρο Ατατούρκ (ΑΚΜ), ο κ. Τσελίκ είπε ότι δεν τίθεται θέμα δημοψηφίσματος. Θα γκρεμιστεί και θα χτιστεί ένα πιο μοντέρνο και μεγαλύτερο θέατρο που θα ταιριάζει στην Κωνσταντινούπολη, πρόσθεσε. «Το ΑΚΜ δεν είναι ιστορικό κτίριο. Εκεί θα γίνει ένα νέο Πολιτιστικό Κέντρο Ατατούρκ, ένα πιο μεγάλο και όμορφο κτίριο. Το δημοψήφισμα αφορά μόνο το πάρκο Γκεζί».

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ, ο Ταγίπ Ερντογάν αργότερα απόψε και αύριο θα συναντηθεί με διάφορους γνωστούς ηθοποιούς μεταξύ των οποίων τον Νετζατί Σασμάζ (από την σειρά «Η κοιλάδα των λύκων») και την Χούλια Αβσιάρ (γνωστή τραγουδίστρια, ηθοποιός, παρουσιάστρια), οι οποίοι έχουν επικρίνει τον Τούρκο Πρωθυπουργό και έχουν ζητήσει συνάντηση μαζί του για τα γεγονότα του πάρκου Γκεζί.

Πηγές: Ραλλή Παπαγεωργίου, ΚΥΠΕ – Τουρκικά μέσα ενημέρωσης

http://www.cna.org.cy/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: