Η Γερμανία θέτει εμπόδια στη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ – Φωνάζει ο Μπαγίς




Σε ανταπόκριση του από το Λουξεμβούργο για τη WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «Germany Said to Block EU- Turkey Accession Talks», o Lawrence Norman επισημαίνει την άρνηση της Γερμανίας ως προς την εκκίνηση των ενταξιακών συνομιλιών με την Τουρκία, οι οποίες αναμένονταν να λάβουν χώρα στις 26 Ιουνίου.

Διπλωμάτες αναφέρουν ότι η Γερμανία έθεσε τεχνικά ζητήματα που σχετίζονται με θέματα περιφερειών, αλλά προσέθεσαν ότι στην πραγματικότητα υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες όσον αφορά την προώθηση των διαδικασιών την επομένη της βίαιης καταστολής των διαμαρτυριών στην Τουρκία. Εξάλλου, πηγές δήλωσαν ότι η Γερμανία προτίθεται να θίξει ζητήματα δικαιοσύνης και θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπό το φως των αντιδράσεων της Άγκυρας απέναντι στους διαδηλωτές.

Οι Ευρωπαίοι Υπουργοί θα μπορούσαν να προσπαθήσουν και να επιτύχουν κάποιου είδους συμβιβασμό στη συνάντηση τους στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, αλλά ενόψει των γερμανικών εκλογών το Σεπτέμβριο, κάτι τέτοιο μοιάζει μάλλον απίθανο.

Ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, κ. Egemen Bagis, δήλωσε ότι η Γερμανία κάνει πολιτικά παιχνίδια χρησιμοποιώντας το ζήτημα της ενταξιακής διαδικασίας και ότι η κ. Merkel δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιεί την Τουρκία για εσωτερική κατανάλωση. Δήλωσε επίσης χαρακτηριστικά ότι η διαδικασία ένταξης της χώρας του δεν δύναται να σταματήσει εξαιτίας μιας μονομερούς απόφασης ή πράξης κάποιου Ευρωπαίου πολιτικού, η οποία μπορεί μεν να θέτει εμπόδια στο άνοιγμα νέων κεφαλαίων στο πλαίσιο των συζητήσεων ,αλλά όχι και στις μεταρρυθμίσεις στις οποίες η ίδια η χώρα προβαίνει προς αυτήν την κατεύθυνση.

Από το 2005, η Τουρκία και η ΕΕ έχουν ανοίξει 13 κεφάλαια και έχουν ολοκληρώσει τις συζητήσεις μόνο σε ένα. Τα προηγούμενα χρόνια καθυστερήσεις, εκτός από τη Γερμανία, έχουν προκαλέσει η Γαλλία και η Ολλανδία. Ωστόσο, οι περσινές εκλογές στη Γαλλία έδειξαν ότι οι συζητήσεις επρόκειτο να αναθερμανθούν.

http://online.wsj.com/article/SB10001424127887323393804578557852712523268.html

Φωτογραφία: Γερμανική Καγκελαρία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: